Gruby osad z owocami (wino bananowe)

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
D4mm0
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2017, 17:59

Post autor: D4mm0 »

Witam.
Nastawiłem tydzień temu wino z wody bananowej, wrzuciłem do balonu kilka pokrojonych bananòw i paczkę rodzynek. Wino ma tydzień i już jest na nim piana ok.7cm. Przy tafli piana jest biała, swieża. Wyżej natomiast jest ciemna, na niej sa rodzynki i banany. Nie są w winie tylko leźą na pianie.
Tak jak na zdjęciu poniżej:
https://ibb.co/nbZb7m
https://ibb.co/e72tL6
Czy wedlug Was jest ok?
Macie jakies uwagi?
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Gruby osad z owocami (wino bananowe)

Post autor: masterpaw2 »

Przeczytaj sobie posta :
http://alkohole-domowe.com/forum/post16 ... ml#p169961
Poza tym powinieneś bardziej zmasakrować/zmiksować banany.
Dawałeś w ogóle jakieś drożdże do nastawu, bo nic o tym nie piszesz?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Gruby osad z owocami (wino bananowe)

Post autor: orzeszek87 »

Przede wszystkim napisz więcej szczegółów. Po drugie jakbyś zrobił w jakimś fermentatorze to byś mógł to fajnie mieszać a tak trochę lipa. Rodzynki sobie leżą suche na pulpie owocowej i nic dobrego nie wnoszą do winka. Napisz z jakiego przepisu robiłeś.
https://www.alkoholeforum.pl

Autor tematu
D4mm0
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2017, 17:59
Re: Gruby osad z owocami (wino bananowe)

Post autor: D4mm0 »

Nie robiłem tego z konkretnego przepisu.
Poczytalem troche różnych przepisów i zrobilem wlasny:
-wywar z ok. 6kg bananow ze skórkami, "gotowane" w ok. 80-90°C, bo wyczytałem ze nie mozna ich zagotować. Wywaru czystego wyszlo ok. 7l.
-3 pogniecione mandarynki
-10g kwasku cytrynowego
-150g rodzynek
-5kg cukru
-wody dolałem do 17l
-drożdże uniwersalne z pożywka Zamojscy, które 2 dni wcześniej już rozpędzałem w butelce. Tak jak było na opakowaniu napisane
-temperatura pokojowa.
Bananów nie mieliłem ze wzgledu na to ze mógłby być problem z klarowniem. Do 6-tego dnia nastawu owoce były w winie a pozniej podniosły się na tą pulpe. Ogólnie te owoce są już troche "zjedzone" przez drożdże, na zdjęciach tego nie widać ale gołym okiem tak. Z rurki wydobywa się fajny zapach bananów i alkocholu, tylko niepokoiła mnie właśnie ta piana/pulpa/kożuch. Dlatego ze naczytałem się o chorobach wina i było o kożuchu i chciałem zasięgnąć Waszej opini.

Mod.
Jeszcze raz napiszesz na tym forum "alkochol" przez "ch" a przez najbliższy miesiąc będziesz odpoczywał
;)
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Gruby osad z owocami (wino bananowe)

Post autor: orzeszek87 »

Nie wiem czy proporcje zrobiłeś dobre bo nie liczyłem. Mieszaj tym baniakiem żeby tej pulpy sie pozbywać, no i rodzynki na wierchu szału w nastawie nie zrobią. Jest jeszcze opcja wyrzucić wszystko do wiaderka fermentacyjnego. Wtedy jest łatwość mieszania nastawu.
https://www.alkoholeforum.pl

Autor tematu
D4mm0
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 13 lis 2017, 17:59
Re: Gruby osad z owocami (wino bananowe)

Post autor: D4mm0 »

Dałem kropelkę espumisanu i lekko mieszam raz, dwa razy dziennie i jest ok. Owoce sa w winie. Mam jeszcze jedno pytanko. Kiedy sciągać je pierwszy raz na podstawie blc? Jak bedzie 0blc tak? Czy poprostu przestanie bulkać i sciągać?

kamil1003
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 26 wrz 2013, 22:56
Re: Gruby osad z owocami (wino bananowe)

Post autor: kamil1003 »

Ja zawsze pierwszy raz ściągam po burzliwej fermentacji. Wtedy też smakuje i ewentualnie dosładzam. Do dalszego fermentacji zostawiam nastaw bez grubszych frakcji. Zawsze mi się to sprawdzało.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”