Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Jestem na tym forum niespełna trzy tygodnie. Zajęcie się tematem spirytusowym jest moim hobby po trosze mówiąc zawodowym. Interesuje mnie tylko aparatura na której osiągnę 96%. Po obejrzeniu wielu interesujących mnie aparatów, podjąłem decyzję o budowie. Będzie to aparat miedziany – Bokakob Lm/Vm. Dlaczego z miedzi, która jest znacznie droższa od stali KO? Ano dlatego, że aparat musi zostać wykonany samodzielnie prze zemnie, a zupełnie nie mam pojęcia o spawaniu stali KO i jeszcze sprzęt! Do lutowania cyną taki sprzęt posiadam. Dokonałem już dość znacznych zakupów – kształtki miedziane, które powyżej rozmiaru ф35 są horrendalnie drogie. W tej chwili jestem na etapie zakupu rur. Załączam projekt mojego aparatu, który uważam że jest na tyle szczegółowy, że nie wymaga tu dodatkowego opisu. Bardzo proszę o uwagi do mojego projektu, szczególnie do rozmiarów poszczególnych elementów, gdyż na forum też pod względem rozmiarów głowice Vm różnią się. Jeszcze raz, będę niezmiernie wdzięczny i z góry dziękuję nawet za najbardziej krytyczne uwagi.
Załącznik:
File0002.jpg
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Jeszcze jak zdradzisz gdzie masz zamiar zakupić kształtki do tej kolumny to życzę Ci powodzenia. Szczególnie chodzi mi o np. redukcję miedzianą z 54/22, albo kapę 54. A kosztować to prawdopodobnie będzie niewąsko, znaczy, że ho, ho. Pozdrawiam
Fidel
______________________________________________________________________ "Tego nie mogę powiedzieć, bo to jest tajemnica państwowa, mogę tylko powiedzieć, że mam 5 złotych od bombki"
Jeśli Bokakob z miedzi to tylko w wersji maksymalnie uproszczonej (patrz projekt mini-still i kolumna Zygmunta), inaczej (jak już Kolega wyżej wspomniał) z kasą nie wyrobisz No chyba, że uda Ci się dorwać do części w cenie złomu lub niewiele wyższej. Pozdrawiam!! EDIT: A co do projektu: - cała kolumna ma ponad 2,5m a wypełnienia tylko 1,6m- duża część wysokości się marnuje. Zamiast miedzianego skraplacza lepiej dać coś z karbowanej kwasówki, wtedy na pewno zaoszczędzisz na długości kondensera, - niepotrzebne jest to odpowietrzenie na wyjściu chłodnicy, przecież nie ma tam zaworu ani czegokolwiek co powodowałoby wzrost ciśnienia - 2 skośne półki pod skraplaczem i wyjście par pod tą niżej zdecydowanie obniży kolumnę i oszczędzi zarówno materiału jak i lutowania - osobiście zamiast Liebiga zwinąłbym jakąś spiralę z miedzi, ale tak też jest dobrze - jest to szeroko stosowane rozwiązanie w tego typu kolumnach - duży plus, to czytelny i staranny rysunek, do którego rzeczywiście już nie trzeba komentarza
Bez problemu. Wiem że nie wszędzie, ale w dobrych sklepach czeka to na półce. Jestem na bieżąco.
Fidel napisał(a):
kosztować będzie niewąsko
To fakt. Kapa 54mm kosztuje 32 zł.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Złączki już mam kupione, rury przyjdą zaraz po Świętach. Na pewno miedzi powyżej fi 28 nie kupisz we wszystkich sklepach czy marketach. Podaję sklep: "AQUA - Grupa SBS" sp. z o.o. ul. M.C. Skłodowskiej 25, 65-124 Zielona Góra, tel. 68 324 08 98 do 99. Nie jest to sklep internetowy,ale wysyłają po uzgodnieniu telefonicznym i złożeniu zamówienia e-mail. Ceny brutto złączek Cu: - Mufa redukcyjna 54x22 PLN 104,20 - Kapa 54 57,53 - Mufa 54 29,69
@gobo, @Wald Dzięki chłopaki za namiary, ale jak pisałem ceny, że proszę siadać. Wyglądać (i działać ), mam nadzieję to będzie super, ale ceny naprawdę przerażające - jedna redukcja ponad 100 zł. @gobo - szacowałeś koszt takiej kolumny?? Chodzi mi o same materiały?? Pytam z czystej ciekawości, bo myślę o miedzi, nawet jutro mam w planach wyprawę do miejsca gdzie takie rzeczy powinni mieć. Pozdrawiam i będę z ciekawością obserwował postępy.
______________________________________________________________________ "Tego nie mogę powiedzieć, bo to jest tajemnica państwowa, mogę tylko powiedzieć, że mam 5 złotych od bombki"
Dobra, tośmy sobie o miedzi pogadali, a teraz czas na konkrety: - Co Autor miał na myśli dodając za chłodnicą trójnik, kolano i odpowietrzenie? - 5mb rurki w skraplaczu schłodzi nie tylko KEG 30L ale i parnik 100L - sugeruję nie przewymiarowywać skraplacza.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Witam Kolego Kucyk. Bardzo dziękuję za pomoc w dodaniu załącznika. Jeżeli chodzi o rurkę to tutaj chciałbym wywołać do tablicy kolegę Sverige2. Na jego aparacie jest taka rurka może nie o fi 15 a 10, nie podaje jej rozmiaru. Zadałem Mu prawie identyczne pytanie. Odpowiedział, że służy do odpowietrzenia chłodnicy, koniec, kropka. Mógłbym zacytować Jego wypowiedź ale nie bardzo wiem jak na tym forum to zrobić. Pozdrawiam Gobo
Bo Kolega Sverige ma na wylocie elektrozawór, czyli Kolega Lucas był blisko. W twoim przypadku, gdy zaworka nie ma ten wydech z bokowca nie jest potrzebny.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości