Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 05:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Gobo buduje aparat - Bokakob Lm/Vm
PostPostNapisane: piątek, 5 sie 2011, 16:09 
Tematy: 2
pokrec napisał(a):
@ksawery: ja kupiłem materiał z kwasówki spożywczej w Cromostal-u w Katowicach. http://www.cromostal.pl/
...
Skośna kolumna nie jest moim zdaniem w niczym gorsza od innych rozwiązań, to jest dokładnie to samo, co tradycyjny Nixon-Stone i de facto Bokakob.

Dzięki za namiar, wykorzystam.

W rozwiązaniu skośnym, po rozmowie ze spawaczem, przekonuje mnie jedna rzecz - brak konieczności montowania tych skośnych półeczek. Proszę mnie poprawić, jeśli coś źle rozumiem ale wydaje mi się, że w rozwiązaniu skośnym skropliny spadają na tę skośną rurę i grawitacyjnie płyną w dół więc wystarczyłoby dać jakiś rodzaj "wylewki" z tej skośnej rury tyle tylko żeby skropliny nie płynęły po ściankach, ale trafiły na środek pionowej kolumny czyli na środek wypełnienia. A więc nie trzeba się bawić w te dwie skośne półeczki (dolna z języczkiem)??? - to by uprościło sprawę...

Chciałbym dopytać o dwie rzeczy:
1. gdzie jeziorko? - po prostu mała tama na końcu skośnej rury? - wydaje mi się, że taki schemat gdzieś widziałem, ale nie wiem na pewno... poszperam... jeśli jednak jest inny patent na jeziorko to proszę o info
2. czy w takiej kolumnie można montować LM (z jeziorka) i jednocześnie VM (na rurze pionowej, gdzieś poniżej miejsca spawania rury skośnej)? a może rozwiązanie skośne nadaje się tylko do systemu CM i odbierania fruktów na końcu kolumny za refluksem?

Mam też pytanie ogólne dotyczące konstrukcji Gobo - czy montaż zaworu VM na przewężeniu kolumny wynikał z doboru kształtek i był tym doborem wymuszony, czy też zawór LM wymaga do dobrej pracy zmniejszenia światła kolumny? Jednym słowem gdyby go montować bez przewężenia (co w przypadku wspawywania tigiem, a nie dobierania kształtek według dostępnej oferty) to będzie pracował tak samo dobrze jak z przewężeniem? Wprawdzie takie wcięcie w talii jest bardzo zgrabne na oko i odwołuje się do naszych archetypowych skojarzeń z czymś na czym warto zawiesić oko (że pozwolę sobie na odrobinę seksizmu...) ale czy można z niego zrezygnować bez utraty jakości produktu finalnego czy stabilności aparatury? To pewnie lamerskie pytanie, ale może to przewężenie coś czaruje z ciśnieniem w kolumnie, że jednak należałoby je zrobić?

Ksawery

PostPostNapisane: piątek, 5 sie 2011, 21:06 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Ksawery, odpal gugle, wpisz "aabratek pdf" i kliknij w pierwszy link od góry. Tam masz wszystko objaśnione. Tak, masz rację, przed tamką, bezpośrednio o możliwie blisko niej powinien być w ściance króciec do podłaczenia zaworu igłowego (chodzi o precyzyjną regulację dławienia odbieranej cieczy, czyli regulację refluksu). Pooglądaj też wątek:
aparatura-vm-zanim-zaczne-projekt-t4143.html?hilit=Aabratek
Ja taki będę spawał u znajomego ślusarza, jak ten znajdzie chwilę czasu. A jak nie, to sam kupię spawarkę TIG i się nauczę spawać ;-).

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: piątek, 19 sie 2011, 20:04 
Tematy: 3
Też miałem taki sam problem. Skończyło się tym, że kupiłem TIG'a. Po roku "dostrajania" parametrów maszyny i ćwiczenia ręki mogę śmiało powiedzieć, że wiem już o co w tym wszystkim chodzi :) .

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 93 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1