Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Chciałbym zapytać szanowne bimbro- i wino-grono czy celowym będzie dosładzanie nastawów owocowych glukozą zamiast zwykłego cukru. Ponadto interesuje mnie kwestia wydajności alkoholu tych dwóch słodkości.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
A może trzeba by zrobić próbę porównawczą Ja już kupiłem glukozę i zobowiązuję się do zrobienia próby wydajnościowej na soku z brzozy, dosłodzonym i cukrem i glukozą
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Dzięki uprzejmości jednego z forumowych Kolegów jestem w trakcie organizowania małego przerzutu glukozy do siebie. Po wstępnej lekturze bratniego forum wnioskuję: - glukozówka daje lepszy smak niż cukrówka na sacharozie - produktu wychodzi nieznacznie mniej w przeliczeniu na kilogram tego i tego.
No i patrząc logicznie- drożdżom jest łatwiej, więc wprowadzają mniej zanieczyszczeń...
UPDATE- walnąłem się w obliczeniach- wychodzi, że 0,85kg glukozy = 1kg cukru, więc produktu wychodzi więcej! Pierdykłem się przy przeliczaniu, przepraszam...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Sama woda nie zhydrolizuje Ci sacharozy. Drożdże posiadają odpowiednie enzymy, ale każda przemiana biochemiczna ciągnie za sobą dodatkowe produkty. Dlatego glukozówki smakują inaczej od "cukrówek".
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
No ja też jestem ciekawy tematu glukozy. Czy faktycznie osoby, które rektyfikowały czuły różnicę, a może tylko był to efekt psychologiczny? A jak faktycznie czuły to czy to zmiana na lepsze, czy może na gorsze (w końcu nie ma tutaj fruktozy, która jest jakby bardziej naturalna, niż 'sterylna' glukoza). Także ta mniejsza wydajnośc jest zastanawiająca, jeżeli to 100% cukru prostego...
Wychodzi na to, że jest lepiej- a mało tego- z lektury postów na sąsiednim forum wynika wyraźnie, że nastawy glukozowe dochodzą do większych procentów! Dobre drożdże+ kilka kg glukozy= nawet 20% nastawy!
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości