Glukoza - czy 1L to 1kg ?
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
- Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Lokalizacja: Oleśnica
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam.
Dużo czytam mało piszę, ale czasem trzeba coś i napisać żeby inni mieli co czytać
Zakupiłem sobie w ciemno 15L glukozy spożywczej (3,50L).
Szukam i nie mogę znaleźć jak to odpowiada cukrowi.
Czy 1L = 1kg ?
Czy ktoś już robił na płynnej glukozie i ma doświadczenie i uwagi ?
Nastaw będę robił dopiero za jakieś 2 tygodnie więc mamy czas podyskutować.
Pozdrawiam
Seba
Dużo czytam mało piszę, ale czasem trzeba coś i napisać żeby inni mieli co czytać
Zakupiłem sobie w ciemno 15L glukozy spożywczej (3,50L).
Szukam i nie mogę znaleźć jak to odpowiada cukrowi.
Czy 1L = 1kg ?
Czy ktoś już robił na płynnej glukozie i ma doświadczenie i uwagi ?
Nastaw będę robił dopiero za jakieś 2 tygodnie więc mamy czas podyskutować.
Pozdrawiam
Seba
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza
Musisz sprawdzić gęstość- zapewne uda się to dopiero po rozcieńczeniu ok. 10x. Pokaż link do sklepu, jeżeli to nie tajemnica. To jakiś syrop glukozowy?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
- Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Lokalizacja: Oleśnica
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza
Tak to syrop glukozowy.
Kolega kolegi prowadzi hurtownię spożywczą i właśnie z niej mam towar.
Tutaj jest link do specyfikacji, od tego dystrybutora pochodzi towar
http://www.holgerfood.pl/img/syrop_glukozowy.pdf
Kolega kolegi prowadzi hurtownię spożywczą i właśnie z niej mam towar.
Tutaj jest link do specyfikacji, od tego dystrybutora pochodzi towar
http://www.holgerfood.pl/img/syrop_glukozowy.pdf
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 14 kwie 2012, 20:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Szczecin
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
1kg glukozy = 0,85 kg cukru..
Z nastawu z 40 l w którym jest 10 kg glukozy otrzymuję 4,95l spirytusu 96,6% brutto.
Spirytus jest łagodniejszy i delikatniejszy w aromacie od spirytusu cukrowego .
Jest to spowodowane ,ze drożdże nie tracą już energii na rozkład sacharozy na cukry proste.
Przez to nie wytwarzaja niepotrzebnych produktów ubocznych - co ma miejsce przy cukrze.
Po prosty bawią się tylko jedząc cukier i sra..c alkoholem...
U mnie 25kg glukozy kosztuje 95zł...
Z nastawu z 40 l w którym jest 10 kg glukozy otrzymuję 4,95l spirytusu 96,6% brutto.
Spirytus jest łagodniejszy i delikatniejszy w aromacie od spirytusu cukrowego .
Jest to spowodowane ,ze drożdże nie tracą już energii na rozkład sacharozy na cukry proste.
Przez to nie wytwarzaja niepotrzebnych produktów ubocznych - co ma miejsce przy cukrze.
Po prosty bawią się tylko jedząc cukier i sra..c alkoholem...
U mnie 25kg glukozy kosztuje 95zł...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 14 kwie 2012, 20:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Szczecin
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
Wczoraj zrobiłem nastaw 40l składający sie z 13kg syropu tj ok. 7-8l na oko.
Wyszło 25blg.
Wrzuciłem drożdze turbo Alcotec 48H pure.
Wystartowały natychmiast i jak na razie ostro pracują.
Musimy poczekać do poniedziałku , bo zazwyczaj taki nastaw po 4-5 dniach jest gotowy do klarowania i gotowania.
Ja właśnie kilka dni temu otrzymałem małą partię takiego syropu do spróbowania.SebasTTan pisze:Tak to syrop glukozowy.
Kolega kolegi prowadzi hurtownię spożywczą i właśnie z niej mam towar.
Tutaj jest link do specyfikacji, od tego dystrybutora pochodzi towar
http://www.holgerfood.pl/img/syrop_glukozowy.pdf
Wczoraj zrobiłem nastaw 40l składający sie z 13kg syropu tj ok. 7-8l na oko.
Wyszło 25blg.
Wrzuciłem drożdze turbo Alcotec 48H pure.
Wystartowały natychmiast i jak na razie ostro pracują.
Musimy poczekać do poniedziałku , bo zazwyczaj taki nastaw po 4-5 dniach jest gotowy do klarowania i gotowania.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 328
- Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Glukoza
Nie odczuwam żadnej różnicy smakowej przy podwójnej prawidłowo przeprowadzonej rektyfikacji, natomiast faktem jest, ze glukoza jest szybciej przerabiana.
PS
Znowu powiesz żem upierdliwy, ale pisz wolniej, a dokładniej.
Uczyli nas w tym samym czasie ale w mojej szkole uczyli, że w 1kg glukozy jest 1 kg cukru. Za to w 1 kg sacharozy może być 0,85kg glukozy. Bo Sacharoza to dwucukier i poza glukozą ma jeszcze fruktozę.lesgo58 pisze:1kg glukozy = 0,85 kg cukru..
Z nastawu z 40 l w którym jest 10 kg glukozy otrzymuję 4,95l spirytusu 96,6% brutto.
Nie odczuwam żadnej różnicy smakowej przy podwójnej prawidłowo przeprowadzonej rektyfikacji, natomiast faktem jest, ze glukoza jest szybciej przerabiana.
PS
Znowu powiesz żem upierdliwy, ale pisz wolniej, a dokładniej.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 cze 2012, 21:30 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
@Brzydal
Co by to forum zrobiło bez Ciebie po stracie @Jarosława vel @Sverige...?
Nie , nie jesteś upierdliwy - jesteś po prostu @Brzydal i tak Ciebie trzeba traktować...
Co by to forum zrobiło bez Ciebie po stracie @Jarosława vel @Sverige...?
Nie , nie jesteś upierdliwy - jesteś po prostu @Brzydal i tak Ciebie trzeba traktować...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 34
- Rejestracja: sobota, 14 kwie 2012, 20:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Szczecin
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza
Nie wyczujesz różnicy w piwie, naprawdę. Można przyjąć, że glukozy daje się ~10-15% mniej niż cukru.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Glukoza
Odpowiadałem na pytanie dot. piwa. Na pytanie o nastaw na glukozie odpowie Ci cukromierz, bo nie wiemy jakie jest stężenie roztworu tej Twojej glukozy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
@SebasTTan
Zrób tak:
Weż 1litr, albo 1kg syropu - tak jak ci będzie wygodniej.Zalej 3 litrami wody.
Dobrze wymieszaj .
Ostudż do ok.20*C.
I zmierz blg.
Jesli będzie w granicach 22-25 blg.- to będą Twoje proporcje.Jesli będzie inne blg to dodaj wody , albo syropu.W zależności od tego jakie blg będziesz miał.
Z tego stężenia otrzymasz ok.13-14% nastaw.
Przeczytaj mój post powyżej ,gdzie opisywałem nastaw zrobiony na syropie.
Nie sugeruj się drożdżami.Drożdże nie mają tu nic do rzeczy.One tylko mają zjeść cukier i zrobić alkohol.
P.S. Jeśli nie masz cukromierza to Twoje pytania są bezsensowne i my Ci nie pomożemy.Bo nie wiemy co to za syrop.
Zrób tak:
Weż 1litr, albo 1kg syropu - tak jak ci będzie wygodniej.Zalej 3 litrami wody.
Dobrze wymieszaj .
Ostudż do ok.20*C.
I zmierz blg.
Jesli będzie w granicach 22-25 blg.- to będą Twoje proporcje.Jesli będzie inne blg to dodaj wody , albo syropu.W zależności od tego jakie blg będziesz miał.
Z tego stężenia otrzymasz ok.13-14% nastaw.
Przeczytaj mój post powyżej ,gdzie opisywałem nastaw zrobiony na syropie.
Nie sugeruj się drożdżami.Drożdże nie mają tu nic do rzeczy.One tylko mają zjeść cukier i zrobić alkohol.
P.S. Jeśli nie masz cukromierza to Twoje pytania są bezsensowne i my Ci nie pomożemy.Bo nie wiemy co to za syrop.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
No to na co czekasz .
Rób tę próbę. Jeśli uzyskasz wynik jak opisałem - to zrób nastaw w/g powyższych proporcji i w przyszłą sobotę będziesz gotował...
Inaczej nigdy nie wybrniemy z sytuacji.
Nikt tu za Ciebie robić nie będzie.
Po prostu - do dzieła...
Rób tę próbę. Jeśli uzyskasz wynik jak opisałem - to zrób nastaw w/g powyższych proporcji i w przyszłą sobotę będziesz gotował...
Inaczej nigdy nie wybrniemy z sytuacji.
Nikt tu za Ciebie robić nie będzie.
Po prostu - do dzieła...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
Tak już lepiej...
Posty scalone. Proszę pamiętać o opcji "edycja".
Poczekam do jutra - ale ciemno to widzę.
Musi coś być w tym syropie, że nie pozwala drożdżom przerobić całego cukru lub to coś dodatkowo zafałszowuje wskazania cukromierza, a nie jest produktem strawnym dla drożdży.
Może ktoś ma na to pomysł, bo tu kończy się moja wiedza.
Posty scalone. Proszę pamiętać o opcji "edycja".
Dzisiaj zaglądam do fermentatora i niestety dopiero zeszło do 14blg i drożdże bardzo zwolniły.lesgo58 pisze: Ja właśnie kilka dni temu otrzymałem małą partię takiego syropu do spróbowania.
Wczoraj zrobiłem nastaw 40l składający sie z 13kg syropu tj ok. 7-8l na oko.
Wyszło 25blg.
Wrzuciłem drożdze turbo Alcotec 48H pure.
Wystartowały natychmiast i jak na razie ostro pracują.
Musimy poczekać do poniedziałku , bo zazwyczaj taki nastaw po 4-5 dniach jest gotowy do klarowania i gotowania.
Poczekam do jutra - ale ciemno to widzę.
Musi coś być w tym syropie, że nie pozwala drożdżom przerobić całego cukru lub to coś dodatkowo zafałszowuje wskazania cukromierza, a nie jest produktem strawnym dla drożdży.
Może ktoś ma na to pomysł, bo tu kończy się moja wiedza.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
Autor tematu - Posty: 45
- Rejestracja: piątek, 11 maja 2012, 11:48
- Krótko o sobie: Mówię co myślę. Dzięki tamu mam z głowy fałszywych przyjaciół.
- Status Alkoholowy: Producent Bimberku
- Lokalizacja: Oleśnica
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Glukoza
Zakończyłem adekwatny test:
- Dwa fermentatory
- Coobra 7 sztuk dwie
- 7 kg cukru
- 12l glukozy płynnej
W obu wiadrach startowe blg to 20 nastawione w sobotę po południu.
W piątek wieczór pojemnik z cukrem już samoistnie się wyklarował,
w pojemniku z glukozą mleko i dziwny kożuch na powierzchni.
Zaryzykowałem i puściłem najpierw glukozowe, po 9 godzinach cieknięcia
uzyskane 1750 ml o wartości 60%
Z drugiego nastawu uzyskałem 4750ml 65%
Wniosek: glukoza jest do Jak pisze CUKIER to CUKIER
Już nie wspomnę że 2 puszki brewkitu poszły do kibla z powodu głupich eksperymentów
z glukozą.
- Dwa fermentatory
- Coobra 7 sztuk dwie
- 7 kg cukru
- 12l glukozy płynnej
W obu wiadrach startowe blg to 20 nastawione w sobotę po południu.
W piątek wieczór pojemnik z cukrem już samoistnie się wyklarował,
w pojemniku z glukozą mleko i dziwny kożuch na powierzchni.
Zaryzykowałem i puściłem najpierw glukozowe, po 9 godzinach cieknięcia
uzyskane 1750 ml o wartości 60%
Z drugiego nastawu uzyskałem 4750ml 65%
Wniosek: glukoza jest do Jak pisze CUKIER to CUKIER
Już nie wspomnę że 2 puszki brewkitu poszły do kibla z powodu głupich eksperymentów
z glukozą.
Re: Glukoza
Albo za duże stężenie tego syropu glukozowego, albo był to syrop np glukozowo coś tam
i zawierał substancje hamujące fermentację. Nie był to przypadkiem syrop dla pszczół?
Glukoza dzieli się na spożywczą krystaliczną i na nie. Dlatego przed zakupem trzeba na to
zwrócić uwagę.Na bimber.info też wystąpił ten sam problem.
i zawierał substancje hamujące fermentację. Nie był to przypadkiem syrop dla pszczół?
Glukoza dzieli się na spożywczą krystaliczną i na nie. Dlatego przed zakupem trzeba na to
zwrócić uwagę.Na bimber.info też wystąpił ten sam problem.
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Glukoza
Wszelkie próby z syropem glukozowy wykazywały, że blg po zakończeniu fermentacji zatrzymywało się na +2 do nawet +7.
Wniosek z tego chyba taki, że syrop glukozowy musi zawierać jakieś nie fermentowalne przez drożdże cukry.
Znacznie lepiej i pewniej jest używać cukru, cukru inwertowanego lub glukozy krystalicznej.
Wniosek z tego chyba taki, że syrop glukozowy musi zawierać jakieś nie fermentowalne przez drożdże cukry.
Znacznie lepiej i pewniej jest używać cukru, cukru inwertowanego lub glukozy krystalicznej.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 125
- Rejestracja: piątek, 23 wrz 2011, 20:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Podziękował: 17 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
Do szukajki wpisałem 'syrop glukozowy" i zobacz co mi wyskoczyło...
http://alkohole-domowe.com/forum/post51 ... owy#p51030
http://alkohole-domowe.com/forum/post51 ... owy#p51030
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Glukoza
Nadaje się jako wlew kroplowy dla osób potrzebujących. Zastanów się nad stroną moralną. Prawdopodobnie "załatwisz sobie" (dla mnie ukradniesz) ze szpitala, pamiętaj jednak, że ktoś będzie musiał za to zapłacić (tu przypomina się reklama Media Markt). Zupełnie na marginesie podpowiem, sprawdź stężenie, to chyba 50 gram na litr (da to litra C2H5OH z 70 litrów nastawu).
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Glukoza
Sama glukoza była tu dobrze opisana wcześniej. Przykro mi, jakie pytanie, taka odpowiedź. Jest ono na tyle wyraźne, że nie ja sam je tak odczytałem. Przyjmuję wyjaśnienie, że to ciekawość. Nie oceniam, nie wyrokuję, zostawiam to Twojemu sumieniu.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 9
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 11:27
Re: Glukoza
Ja już od jakiegoś czasu eksperymentuję z glukozą.
Moje wnioski:
-25kg Glukozy (Pepees Łomża 25kg - 87zł)
-2x Alcotec 23%
-42 Litry wody
a finał to zawsze około 10 litrów 96-97(ciężko powiedzieć bo skala do 95 jest pod lustrem).
Jeśli chodzi o smak to zgodzę się z poprzednikami, że jest delikatniejsza, czas też jest dobry bo zazwyczaj stoi około 6-7dni i do kociołka.
Moje wnioski:
-25kg Glukozy (Pepees Łomża 25kg - 87zł)
-2x Alcotec 23%
-42 Litry wody
a finał to zawsze około 10 litrów 96-97(ciężko powiedzieć bo skala do 95 jest pod lustrem).
Jeśli chodzi o smak to zgodzę się z poprzednikami, że jest delikatniejsza, czas też jest dobry bo zazwyczaj stoi około 6-7dni i do kociołka.
-
- Posty: 9
- Rejestracja: środa, 10 kwie 2013, 11:27
Re: Glukoza
Szczerze mówiąc ostatnio stanęło na 2, na drożdżach jest na wet napisane aby dać 10,5kg na paczkę ale nie chce mi się już rozdrabniać, worek kupuję 25kg to sypię + 2 paczki drożdży i chodzi sobie, jak przestaje pracować to do kotła i jak mówię 10 litrów 96% leci z całości za pierwszym razem.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Glukoza
Oczywiście, z tego samego powodu co opisałeś wyżej. Po prostu drożdże nie tracą energii na rozbijanie sacharozy na cukry proste. Z tego powodu wytwarzają mniejszą ilośc fuzli.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
Re: Glukoza
Coś cicho tu ostatnio.
Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym? Cenowo wychodzi w miarę podobnie, oczywiście na korzyść cukru (szczególnie jak się kupuje po 2,25zł jak ja ostatnio )
W międzyczasie powstało Kompedium.lesgo58 pisze:Oczywiście, z tego samego powodu co opisałeś wyżej. Po prostu drożdże nie tracą energii na rozbijanie sacharozy na cukry proste. Z tego powodu wytwarzają mniejszą ilośc fuzli.
Czy stosując metodę gotowania 2,5 różnice między cukrem a glukozą są nadal tak wyczuwalne w produkcie końcowym? Cenowo wychodzi w miarę podobnie, oczywiście na korzyść cukru (szczególnie jak się kupuje po 2,25zł jak ja ostatnio )