Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 05:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Głowica Bokakoba i płaszcz olejowy
PostPostNapisane: niedziela, 12 wrz 2010, 19:54 
Tematy: 3
Witam Wszystkich. Wynikiem lektury wielu wątków i obejżeniu aparaturek kolegów postanowiłem zmajstrować swoją kolumnę. Oparta o skraplacz par systemu Bokakob kolumna z kegiem 30 l w płaszczu olejowym.
Wszystkie części kolumny są już pocięte przygotowane do pospawania.

Obrazek

Ogólny opis części zaczynając od dołu: mufa gwintowana 4" wspawana będzie do kega 30 l (łatwy dostęp do wewnątrz- mycie) w to będzie wkręcana redukcja z 4" do 2" składająca się z nypla gwintowanego 4", redukcji koncentrycznej 4" na 2" i złącza SMS 2". Następnie między złacza SMS będzie wspawana 2" rura o długości 1,4m. Na samej górze będzie głowica składająca się ze złacza SMS, 10cm rury 2" w której zamontowane będą dwie półki do wyłapywania skroplonego destylatu, redukcji 2" na 3" i 35 cm rury 3" w której znajduje się 4 mB rury karbowanej DN12 z zaprasowanymi miedzianymi śrubunkami.
W trakcie jest przygotowanie płaszcza olejowego z dwoma grzałkami 1,5 KW.

A tu całość w rozsypce:
Obrazek

Tytuł: Re: Głowica Bokakoba i płaszcz olejowy
PostPostNapisane: niedziela, 12 wrz 2010, 20:56 
Tematy: 20
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Ja Cie......
O kurcze!!!
Nie no. Wyczesany w kosmos zestaw!!!!
Aż mi mowę odebrało. Tak wygląda profesjonalnie przygotowany zestaw do montażu!!
Szacunek :respect: i :poklon;
Teraz wiem że nie pokaże co robię. Bo wstyd mi. Może w całości jak olejną pociągnę? Zobaczę jak wyjdzie.

PostPostNapisane: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:53 
Tematy: 51
Stary, szacun! Podziwiam Cię, że Ci się chciało tak zasuwać, choć ten sam efekt (96%) można osiągnąć przy mniejszym nakładzie pracy. Aparatura wygląda po prostu olśniewająco!

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: wtorek, 26 paź 2010, 14:18 
Głowica Bokakoba jest głowicą typu LM-VM. Zaprezentowany projekt posiada funkcjonalność wyłącznie LM. Konstrukcja piękna, ale aż prosi się o dodanie VM.

PostPostNapisane: wtorek, 2 lis 2010, 23:42 
A możesz mi podpowiedzieć jak dodać tą funkcję VM? Czy chodzi o dodatkowy krociec pod czujnikiem temperatury? żeby można było wyprowadzić pary na zewnętrzną chłodnicę? bo nie bardzo rozumiem tej zasady działania. Pozdrawiam Łukasz

PostPostNapisane: środa, 3 lis 2010, 10:43 
Tematy: 4
Masz schemacik ,pod półkami trzeba wspawać odbiór par VM .Regulacja odbioru za pomocą zaworu za zaworem ok 20cm prostej rurki i chłodnica najczęściej prosta.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: środa, 3 lis 2010, 14:37 
Tematy: 11
Loog1 napisal: A możesz mi podpowiedzieć jak dodać tą funkcję VM? Wyjasniam wiec. Tam gdzie jest u ciebie wstawiona ta rurka na termometr, powinno byc zamiast niej wspawane wyjscie fi 1" cal na odbior VM, a termometr nieco powyzej , albo w trojniku na odbiorze VM tuz po wysciu z kolumny.Obejrzyj sobie fotki mojej kolumny i zobacz rozwiazanie. Masz przeciez rysunek Bokakoba. Punkt B to wlasnie wyjscie VM. Pozdrawiam

PostPostNapisane: środa, 3 lis 2010, 21:54 
OK załapałem technicznie o co chodzi z VM i bez problemu coś takiego dorobię. Tylko proszę o potwierdzenie mojego myślenia co do przebiegu destylacji.
1.Rozgrzewamy aparaturę tak aby na szczycie kolumny osiągnąć 78,2-78,3 C (w tym czasie przepływ przez chłodnicę refluxu prawie na max)
2.Powoli tak żeby nie ruszyć temperatury poprzez LM odbieramy ok 200 ml przedgonu i zamykamy zawór na 0
3. Zmniejszamy przepływ przez chłodnicę refluxu
4. Otwieramy duży zawór na wyjściu B na tyle aby trzymać stałą temp ok 78.3 (pełną mocą puszczamy przepływ wody przez chłodnicę lebiega) i odbieramy tylko część par bo druga część jest skraplana przez górną chłodnicę na skośne półki i wraca z powrotem na wypełnienie.
5. Jak temperatura zaczyna rosnąć to znaczy że kończą się % i trzeba kończyć odbiór dobrego i zostają pogony na rozpałkę do grilla.

Jeżeli jest błąd w moim toku myślenia to proszę o korektę.

Wcześniej bez funkcji VM chciałem założyć chłodnicę lebiega do chłodzenia już gotowego destylatu a prędkość jego poboru regulować poprzez zaworek precyzyjny.

Ale się rozpisałem ale jestem taki CIEKAWSKI że muszę to wiedzieć.

Pozdrawiam Łukasz

PostPostNapisane: czwartek, 4 lis 2010, 11:53 
Tematy: 11
Kol. Loog1. Zupelnie nieprawidlowo. Termometr na glowicy nie sluzy do sterowania procesem a tylko do obserwacji przebiegu procesu. Gdybys sterowal wedlug jego wskazan, i robil tak jak piszesz, to otrzymywalbys tylko pozagatunkowy dajacy zawsze posmaki bimberek, a tu idzie o czysty, najczysciejszy, bezzapachowy spirytus sklepowy o mocy 96%. Aby ten wynik osiagnac, termometr sterowania procesem musi byc umieszczony w wypelnieniu ( w oslonie, aby nie kapala na nieg powracajaca flegma ) na wys. z zasady 85-90cm. liczac od dolu wypelnienia i nie wyzej niz 30-35cm. przed koncem wypelninia. Zalezy to od wysokosci wypelnienia w kolumnie. Musi byc przeciez czas na reakcje wstrzymania procesu w razie skoku temperatury o 0,1 stopnia C. poprostu. Nastepnie rozgrzewasz nastaw do momentu osiagniecia temp. ok 80C. na kegu. Zawor VM jest zamkniety a LM otwarty, w tym tez momencie zmniejszasz grzanie aby nie zalac kolumny no i puszczasz wode na chlodzenie oczywiscie. Temperatura na kegu powoli rosnie, a ty czekasz teraz az zacznie z odbioru LM kapac przedgon. Po odebraniu 250ml. ( keg 30l. ) zamykasz zaworek na LM i stabilizujesz kolumne okolo 1 godziny, nie interesujac sie zupelnie jej temperatura. To nie twoja sprawa. Kolumna sama ustabilizuje sie na wlasciwej dla siebie temperaturze, w zaleznoci od cisnienia atm. w danym dniu. Po ustabilizowaniu sie kolumny, wpisujesz ta temperature osiagnieta na wypelnieniu, do sterownika elektrozaworu ( moze ona byc rozna kazdego dnia ). Otwierasz calkowicie zawor kulowy i odbierasz spirytus. Cala dalsza robote wykona za Ciebie sterownik i elektrozawor ( E- ARC ) Odbior zatrzyma sie sam kiedy nie bedzie juz wiecej dobrego spirytusu do odebrania przez VM. Wtedy otwierasz zaworek na LM i odbierasz pogony az do osiagniecia na kegu temperatury ok.99 stopni C. Koniec procesu. ( Mozna tez sterowac procesem recznie ) z rownie dobrym skutkiem, jezeli ktos chce osobiscie pilnowac prcesu. Pozdrawiam

PostPostNapisane: czwartek, 4 lis 2010, 14:31 
Tematy: 60
Sverige, czy mógłbyś napisać jakiego sterownika i jakich elektrozaworów używasz?

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1