Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam Wszystkich. Wynikiem lektury wielu wątków i obejżeniu aparaturek kolegów postanowiłem zmajstrować swoją kolumnę. Oparta o skraplacz par systemu Bokakob kolumna z kegiem 30 l w płaszczu olejowym. Wszystkie części kolumny są już pocięte przygotowane do pospawania.
Ogólny opis części zaczynając od dołu: mufa gwintowana 4" wspawana będzie do kega 30 l (łatwy dostęp do wewnątrz- mycie) w to będzie wkręcana redukcja z 4" do 2" składająca się z nypla gwintowanego 4", redukcji koncentrycznej 4" na 2" i złącza SMS 2". Następnie między złacza SMS będzie wspawana 2" rura o długości 1,4m. Na samej górze będzie głowica składająca się ze złacza SMS, 10cm rury 2" w której zamontowane będą dwie półki do wyłapywania skroplonego destylatu, redukcji 2" na 3" i 35 cm rury 3" w której znajduje się 4 mB rury karbowanej DN12 z zaprasowanymi miedzianymi śrubunkami. W trakcie jest przygotowanie płaszcza olejowego z dwoma grzałkami 1,5 KW.
Ja Cie...... O kurcze!!! Nie no. Wyczesany w kosmos zestaw!!!! Aż mi mowę odebrało. Tak wygląda profesjonalnie przygotowany zestaw do montażu!! Szacunek i Teraz wiem że nie pokaże co robię. Bo wstyd mi. Może w całości jak olejną pociągnę? Zobaczę jak wyjdzie.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Stary, szacun! Podziwiam Cię, że Ci się chciało tak zasuwać, choć ten sam efekt (96%) można osiągnąć przy mniejszym nakładzie pracy. Aparatura wygląda po prostu olśniewająco!
______________________________________________________________________ ポーランド語が書けますちょっと。 得意は満月の仕業の酒です。 Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine Lux Lunae luceat nos! Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Głowica Bokakoba jest głowicą typu LM-VM. Zaprezentowany projekt posiada funkcjonalność wyłącznie LM. Konstrukcja piękna, ale aż prosi się o dodanie VM.
A możesz mi podpowiedzieć jak dodać tą funkcję VM? Czy chodzi o dodatkowy krociec pod czujnikiem temperatury? żeby można było wyprowadzić pary na zewnętrzną chłodnicę? bo nie bardzo rozumiem tej zasady działania. Pozdrawiam Łukasz
Masz schemacik ,pod półkami trzeba wspawać odbiór par VM .Regulacja odbioru za pomocą zaworu za zaworem ok 20cm prostej rurki i chłodnica najczęściej prosta.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Loog1 napisal: A możesz mi podpowiedzieć jak dodać tą funkcję VM? Wyjasniam wiec. Tam gdzie jest u ciebie wstawiona ta rurka na termometr, powinno byc zamiast niej wspawane wyjscie fi 1" cal na odbior VM, a termometr nieco powyzej , albo w trojniku na odbiorze VM tuz po wysciu z kolumny.Obejrzyj sobie fotki mojej kolumny i zobacz rozwiazanie. Masz przeciez rysunek Bokakoba. Punkt B to wlasnie wyjscie VM. Pozdrawiam
OK załapałem technicznie o co chodzi z VM i bez problemu coś takiego dorobię. Tylko proszę o potwierdzenie mojego myślenia co do przebiegu destylacji. 1.Rozgrzewamy aparaturę tak aby na szczycie kolumny osiągnąć 78,2-78,3 C (w tym czasie przepływ przez chłodnicę refluxu prawie na max) 2.Powoli tak żeby nie ruszyć temperatury poprzez LM odbieramy ok 200 ml przedgonu i zamykamy zawór na 0 3. Zmniejszamy przepływ przez chłodnicę refluxu 4. Otwieramy duży zawór na wyjściu B na tyle aby trzymać stałą temp ok 78.3 (pełną mocą puszczamy przepływ wody przez chłodnicę lebiega) i odbieramy tylko część par bo druga część jest skraplana przez górną chłodnicę na skośne półki i wraca z powrotem na wypełnienie. 5. Jak temperatura zaczyna rosnąć to znaczy że kończą się % i trzeba kończyć odbiór dobrego i zostają pogony na rozpałkę do grilla.
Jeżeli jest błąd w moim toku myślenia to proszę o korektę.
Wcześniej bez funkcji VM chciałem założyć chłodnicę lebiega do chłodzenia już gotowego destylatu a prędkość jego poboru regulować poprzez zaworek precyzyjny.
Ale się rozpisałem ale jestem taki CIEKAWSKI że muszę to wiedzieć.
Kol. Loog1. Zupelnie nieprawidlowo. Termometr na glowicy nie sluzy do sterowania procesem a tylko do obserwacji przebiegu procesu. Gdybys sterowal wedlug jego wskazan, i robil tak jak piszesz, to otrzymywalbys tylko pozagatunkowy dajacy zawsze posmaki bimberek, a tu idzie o czysty, najczysciejszy, bezzapachowy spirytus sklepowy o mocy 96%. Aby ten wynik osiagnac, termometr sterowania procesem musi byc umieszczony w wypelnieniu ( w oslonie, aby nie kapala na nieg powracajaca flegma ) na wys. z zasady 85-90cm. liczac od dolu wypelnienia i nie wyzej niz 30-35cm. przed koncem wypelninia. Zalezy to od wysokosci wypelnienia w kolumnie. Musi byc przeciez czas na reakcje wstrzymania procesu w razie skoku temperatury o 0,1 stopnia C. poprostu. Nastepnie rozgrzewasz nastaw do momentu osiagniecia temp. ok 80C. na kegu. Zawor VM jest zamkniety a LM otwarty, w tym tez momencie zmniejszasz grzanie aby nie zalac kolumny no i puszczasz wode na chlodzenie oczywiscie. Temperatura na kegu powoli rosnie, a ty czekasz teraz az zacznie z odbioru LM kapac przedgon. Po odebraniu 250ml. ( keg 30l. ) zamykasz zaworek na LM i stabilizujesz kolumne okolo 1 godziny, nie interesujac sie zupelnie jej temperatura. To nie twoja sprawa. Kolumna sama ustabilizuje sie na wlasciwej dla siebie temperaturze, w zaleznoci od cisnienia atm. w danym dniu. Po ustabilizowaniu sie kolumny, wpisujesz ta temperature osiagnieta na wypelnieniu, do sterownika elektrozaworu ( moze ona byc rozna kazdego dnia ). Otwierasz calkowicie zawor kulowy i odbierasz spirytus. Cala dalsza robote wykona za Ciebie sterownik i elektrozawor ( E- ARC ) Odbior zatrzyma sie sam kiedy nie bedzie juz wiecej dobrego spirytusu do odebrania przez VM. Wtedy otwierasz zaworek na LM i odbierasz pogony az do osiagniecia na kegu temperatury ok.99 stopni C. Koniec procesu. ( Mozna tez sterowac procesem recznie ) z rownie dobrym skutkiem, jezeli ktos chce osobiscie pilnowac prcesu. Pozdrawiam
Sverige, czy mógłbyś napisać jakiego sterownika i jakich elektrozaworów używasz?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości