Gdzie podział się cukier?
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
@Trener, i bardzo dobrze, odwar po rektyfikacji nastawu -4Blg powinien mieć 0! Właśnie dlatego Blg przerobionego i sklarowanego nastawu najlepiej jakby wynosił właśnie -4 bo wtedy mamy pewność, że cała słodycz została zjedzona przez grzybki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Gdzie podział się cukier?
Gdzieś czytałem, że Blg -4 to tylko przy nastawie ok. 13-14%. Bo większe stężenia odbijają się na innym wyniku blg. Zazwyczaj bliższym zera. Jak znajdę link to podrzucę do poczytania.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Gdzie podział się cukier?
korektę wskazań ballingomierza stosuje się przy obliczaniu ilości cukru (a tym samym i procentowości) w litrze roztworu, ale stosuje się to przy produkcji win, gdzie ważna jest końcowa zawartość cukru i moc wina.
Pozwolę sobie zacytować jednego z uczestników forum winiarskiego;
Pozwolę sobie zacytować jednego z uczestników forum winiarskiego;
Mimo, że instrukcja producenta podaje że miernik Balinga wskazuje przybliżoną zawartość cukru w 1 litrze roztworu, to w rzeczywistości wskazuje on zawartość cukru w gramach w 1 kg roztworu cukrowego. Z tego powodu dla prawidłowego określenia poziomu cukru w 1 litrze roztworu powinno się dokonywać korekcyjnego obliczenia. Im wyższe Blg roztworu tym błąd wskazań miernika jest większy. Poniżej przedstawiam przykładowe obliczenia dla Blg-23 (190 g/kg)
Obliczenia cukru na 1 litr roztworu cukrowego:
190 g cukru x 0,62 = 118 ml.
Przy uproszczonym założeniu, że skład roztworu to woda i cukier mamy 1000g roztworu – 190g cukru = 810 g wody tj 810 ml wody.
810ml wody + 118 ml cukru = 928 ml roztworu, więc 190 g cukru jest w 928 ml roztworu a nie 1l jak podaje instrukcja.
Z tego;
X g cukru jest w 1000 ml roztworu
X =204,7 g cukru na 1 roztworu. Błąd wskaźnika 14,7g cukru na 1 litr (sporo).
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 773
- Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
- Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
- Ulubiony Alkohol: Żubrówka
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Gdzie podział się cukier?
A w jakiej temperaturze mierzyłeś nastaw? Przeważnie ballingomierze są ustawione na ciecz 20ºC. Odczyt zależy od temperatury nastawu. Jeśli nastaw jest zbyt ciepły albo zbyt zimny, to odczyt będzie różny. Alkoholomierze działają tak samo.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!