Gdzie podział się cukier?

Porywanie cieczy z kotła, dziwny smak i zapach destylatu oraz wszelkie inne problemy związane z destylacją...
Awatar użytkownika

drgranatt
1900
Posty: 1909
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Podziękował: 127 razy
Otrzymał podziękowanie: 208 razy

Post autor: drgranatt »

@Trener, i bardzo dobrze, odwar po rektyfikacji nastawu -4Blg powinien mieć 0! Właśnie dlatego Blg przerobionego i sklarowanego nastawu najlepiej jakby wynosił właśnie -4 bo wtedy mamy pewność, że cała słodycz została zjedzona przez grzybki.
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
promocja
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Gdzie podział się cukier?

Post autor: lesgo58 »

Gdzieś czytałem, że Blg -4 to tylko przy nastawie ok. 13-14%. Bo większe stężenia odbijają się na innym wyniku blg. Zazwyczaj bliższym zera. Jak znajdę link to podrzucę do poczytania.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Gdzie podział się cukier?

Post autor: radius »

korektę wskazań ballingomierza stosuje się przy obliczaniu ilości cukru (a tym samym i procentowości) w litrze roztworu, ale stosuje się to przy produkcji win, gdzie ważna jest końcowa zawartość cukru i moc wina.
Pozwolę sobie zacytować jednego z uczestników forum winiarskiego;
Mimo, że instrukcja producenta podaje że miernik Balinga wskazuje przybliżoną zawartość cukru w 1 litrze roztworu, to w rzeczywistości wskazuje on zawartość cukru w gramach w 1 kg roztworu cukrowego. Z tego powodu dla prawidłowego określenia poziomu cukru w 1 litrze roztworu powinno się dokonywać korekcyjnego obliczenia. Im wyższe Blg roztworu tym błąd wskazań miernika jest większy. Poniżej przedstawiam przykładowe obliczenia dla Blg-23 (190 g/kg)
Obliczenia cukru na 1 litr roztworu cukrowego:
190 g cukru x 0,62 = 118 ml.
Przy uproszczonym założeniu, że skład roztworu to woda i cukier mamy 1000g roztworu – 190g cukru = 810 g wody tj 810 ml wody.
810ml wody + 118 ml cukru = 928 ml roztworu, więc 190 g cukru jest w 928 ml roztworu a nie 1l jak podaje instrukcja.
Z tego;
X g cukru jest w 1000 ml roztworu
X =204,7 g cukru na 1 roztworu. Błąd wskaźnika 14,7g cukru na 1 litr (sporo).
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Partyzant
750
Posty: 773
Rejestracja: wtorek, 24 sie 2010, 22:25
Krótko o sobie: Lubie psocić i przy okazji próbować, a najlepiej smakuje w święta kiedy delektujemy się naszymi wyrobami, i te wędzonki...
Ulubiony Alkohol: Żubrówka
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Jeweuropa czyli nowy trzeci swiat
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 33 razy
Re: Gdzie podział się cukier?

Post autor: Partyzant »

A w jakiej temperaturze mierzyłeś nastaw? Przeważnie ballingomierze są ustawione na ciecz 20ºC. Odczyt zależy od temperatury nastawu. Jeśli nastaw jest zbyt ciepły albo zbyt zimny, to odczyt będzie różny. Alkoholomierze działają tak samo.
Jesli ktoś myśli że jest wolnym człowiekiem, to oznacza że jest niewolnikiem!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy destylacyjne”