Garnek aluminiowy do zacierania

Jak zachować zdrowie podczas destylacji, jak zadbać o bezpieczeństwo pędzenia, dział dla tych którzy cenią sobie spokojne, bezpieczne bimbrownictwo...
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy

Post autor: olo 69 »

Używam beczek 60 litrów. Mam dwie dużo większe, ale stoją puste. W takiej 60 litrów zacieru mam około 45 litrów i bez problemu przenoszę w określone miejsce, jeśli jest taka potrzeba. Dodatkowo zlewam, przelewam bez problemu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

ustianowski
50
Posty: 96
Rejestracja: wtorek, 17 lut 2015, 15:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Ustrzyki Dolne
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 23 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: ustianowski »

No to chyba i ja zacznę bawić się w zacieranie bo w moim kociołku to wyjdzie elegancko :D
online
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7337
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: radius »

@ olo 69, czy ty mnie czasem nie małpujesz :?: :mrgreen: Ja również zacieram w beczce 60-litrowej, a 120-ka stoi sobie po daszkiem i czeka, czeka... Chyba na legalizację naszego hobby :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: lesgo58 »

Także używam 60 litrowe beczki. I tak jak opisuje Olo69 robię tylko ok. 45 litów zacieru/nastawu. Są dla mnie najwygodniejsze zwłaszcza, ze zbiornik do destylacji jest tej samej pojemności.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

darekint
30
Posty: 45
Rejestracja: sobota, 8 lis 2014, 06:52
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: darekint »

olo 69 pisze:Po przelaniu wody dodaję stopniowo śrutę lub mąkę, enzym upłynniający i rozbełtuje wiertarką.
Gdy zacier ostygnie do 60-65C dodaję enzym scukrzający oraz enzym rozrzedzający zacier.
Na żadnym etapie nie dodaję kwasu. Przy 33C pożywka i drożdże.
W ten sposób, żadnych przypaleń w garnku, mniej mycia a zacier super scukrzony.
olo 69 wiem że to nie ten wątek ale jako że sposobię się do pierwszego zacierania czy enzym upłynniający i rozrzedzający to dwa różne enzymy?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: gr000by »

Enzym rozrzedzający jest znany jako enzym redukujący lepkość zacieru, stosuje się go do zacierów z pszenicy, jęczmienia, żyta, pszenżyta, itp. (nie jest wymagany do kukurydzy), ze względu na zdolność rozkładu innych polisacharydów nieskrobiowych, które powodują zwiększoną "gęstość" zacieru. Enzym upłynniający stosuje się do wstępnej hydrolizy skrobi, zaś enzym scukrzający do dokończenia hydrolizy skrobi, w celu uzyskania cukrów prostych. Każdy z tych trzech enzymów to inny enzym.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: grzesiekpioro »

Tak w ogóle enzymy prawie zawsze są inne. Można powiedzieć, że każdy enzym katalizuje jeden rodzaj reakcji. To jest tzw. specyficzność enzymów (jak jeden kluczyk do zamka) ;) .
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: olo 69 »

darekint pisze:olo 69 wiem że to nie ten wątek ale jako że sposobię się do pierwszego zacierania czy enzym upłynniający i rozrzedzający to dwa różne enzymy?
Tak. To dwa różne enzymy. Widzę, że gr000by Ci już wytłumaczył. :ok:
Pozdrawiam,olo 69

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: boxer1981228 »

@ oko 69 a zdradzisz jakiej pożywki i jakie drożdże stosujesz do zacierów? Albo jakie polecacie?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: gr000by »

Ja już zdradziłem tutaj prawie wszystko co się dało http://alkohole-domowe.com/forum/zacier ... t9400.html.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: olo 69 »

Używam fosforan dwuamonu oraz drożdże fermiol.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: klodek4 »

Koledzy!!! Temat bardzo ciekawy, ale tytuł mylący, można by go wyodrębnić z innym tytułem, warto!!!

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: boxer1981228 »

Po przeczytaniu tematu wypad na targowisko udany, kurier zabrał 100 kg zboża :) Enzymy już dotarły jeszcze tylko czekam na beczkę i heja banana :)

wawaldek11
2500
Posty: 2917
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: wawaldek11 »

Na obczyźnie dużo droższe zboże niż u nas z kurierem?
Czy jesteś patriotą i pijesz tylko swoje tzn. z polskiego zboża ;)
Pozdrawiam,
Waldek

boxer1981228
1000
Posty: 1032
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 259 razy
Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Garnek aluminiowy do zacierania

Post autor: boxer1981228 »

Kuku nie znalazłem i tak bym z PL wysyłał ciężko jest coś tam w ogóle dostać do naszego hobby a jak jest to jest strasznie drogie. I przeważnie online i tak trzeba płacić za przesyłkę więc wolę co jakiś czas kupić w PL większą ilość i wysłać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie i Bezpieczeństwo”