Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 05:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Galeria Wallyb'a
PostPostNapisane: poniedziałek, 7 gru 2009, 21:17 
Tematy: 5
Witam szanowne grono. Mam pytanie co do zasilenia chłodnicy , bo tak sobie wykalkulowałem że wsadzę ruską pompkę 180w do studni i niech zasuwa ile wlezie .Ponieważ woda i kanalizacja w mieście jest droga a taka pompka pobiera niewielką moc i taniej wyjdzie ,tylko pytanie czy woda w chłodnicy może być całkiem zimna . I druga sprawa , moja maszynka jest testowana obecnie na wodzie i maksymalny odbiór to 60ml przy kolumnie 120cm i fi 60 . Wypełnienie wióra ss mocno upchane ,taboret z allegro 7,5kw tylko podpięty do zwykłej instalacji gazowej , więc rozwierciłem dysze (no i teraz może już nie mieć takiej mocy ale i tak dobrze grzeje) więc czemu taki mały odbiór przy tych parametrach 100ml powinno być jak złoto co jest grane?

Tytuł: Re: zasilanie chłodnicy
PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 12:37 
Tematy: 13
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Woda może być zimna, ja używam takiej deszczówki, która ma parę stopni.... Tylko jedno: wodę puszczam od samego początku gdy jeszcze kociołek się podgrzewa, woda kapie z chłodnicy, a jak już zaczyna wrzeć to otwieram na normalny przepływ...

Ostatnio edytowano wtorek, 8 gru 2009, 14:46 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz
standardowo w przypadku jouu- ortografia i styl

PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 12:52 
Tematy: 4
Nie sugeruj się destylacją wody w ogóle. Taka próba służy wyłącznie do kontroli szczelności instalacji i ewentualnie przeczyszczenia i przedezynfekowania.
temperatura wrzenia wody jest wyższa niż temp. wrzenia alkoholu.
Wiadomo, że metanol wrze już w 65 st. C, etanol - 78 st C, a woda 99 - 100 st C (w zależności od ciśnienia).
Tak więc ilość alkoholu może być zupełnie inna niż wody.
Zrób testy na alkoholu i podaj wyniki. Wtedy będzie można powiedzieć coś więcej.

A woda może być nawet lodowata, tylko żeby pozostawała w ciekłym stanie skupienia... ;)

pozdrówka - Ramzes22

PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 13:05 
jouu napisał(a):
... wodę kapie z chłodnica, a jak już zaczyna wrzeć to otwieram na normalny przepływ...

Woda kapie z chłodnicy.... ale nie z spiralki tylko z płaszcza ;p

Chodziło mi o to żeby przyzwyczajać chłodnice do temperatury, a nie jak już wrze puszczać lodowatą na maxa....

Ostatnio edytowano wtorek, 8 gru 2009, 14:45 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 13:27 
Tematy: 4
A ja to robie tak:
Jak tmperatura dochodzi do ok. 75 st na kance, napełniam chłodnicę i zimne palce wodą chłodniczą. Gdy zaczyna się wykraplanie matanolu, nie robię nic tylko czekam na ok. 100 ml. Nagrzewa się w tym czasie chłodnica i wtedy, powoli puszczam pompkę i obieg chłodniczy. Włącza się reflux i zaczynam rektyfikację.

Jouu chłodnicę masz szklaną? Bo metalowa nie boi się dużych różnic temperatur.

pozdrówka - Ramzes22

PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 13:50 
No ja mam szkło dlatego zalewam od razu....

Ostatnio edytowano wtorek, 8 gru 2009, 14:45 przez Zygmunt, łącznie edytowano 1 raz

PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 22:19 
Dziękuje kolegom za odpowiedz więc jest szansa że przy pędzeniu psoty wydajność będzie większa . Nie puszczam narazie zacieru bo mi woda którą destylowałem śmierdziała metalem i tu jest mój największy problem nie wiem na co zrzuci wine spawki czy wypełnienie z wiór ss

PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 22:24 
Tematy: 73
Zrzuć winę na wodę. Też taki problem miałem. Gdy w desperackim posunięciu postanowiłem przegotować jednak w kotle nastaw, okazało się, że... na wodzie śmierdziało, a na konkretnym wsadzie - nie.

PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 22:33 
Kurde bo ja z40l wody puściłem i fosol i inne cuda a to może faktycznie zacier puścić a wrazie W węglem potraktowa i na zdrowie. Ale na prube zastosuje 1410 bo winka z ryżu mi szkoda . Jutro podskoczę do eurowinu kupię kloejny zbiornik drożdze t3 i po destylacji zdam relację kolegom co ze smakiem i sprawnością mojej armaty

PostPostNapisane: wtorek, 8 gru 2009, 22:42 
Tematy: 73
Moim zdaniem to należy całą aparaturę przepłukać wodą z niewielką ilością sody oczyszczonej aby zneutralizować wszelkie kwasy, a następnie po prostu przystąpić do użytkowania zgodnie z założeniami... :pije:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1