Zapomniałem jeszcze dodać fotki termometru z czujnikami- ale w wolnym czasie postaram się dołączyć.
Załącznik:
Marer1.gif
Obrazek poglądowy na którym się wzorowałem budując kolumnę.
Załącznik:
Marer2.jpg
Keg 30 litrów w raz z głowicą z refluxem zewnętrznym.
Załącznik:
Marer3.jpg
Keg z głowicą i chłodnicą nawinięta z rurki KO fi 10 mm i grubości ścianki 0,5 mm- poszło 4 metry rury.
Załącznik:
Marer4.jpg
2 odcinki kolumny 135 mm i 50 mm, wypełnione zmywakami około 80 szt . Średnica rury kolumny to 2" , po zewnętrznej 60.2 mm , średnica ścianki 2 mm. Całość ocieplona pianką, wszystkie łącznia są za pomocą śrubunków z uszczelkami teflonowymi.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Co do działania : Jak pisałem kolumna jest z 2 części 50 cm i 135 cm czyli całość 185 cm i w środku wypełnienie jak dobrze pamiętam to chyba 75 zmywaków. Keg ogrzewam promiennikiem gazowym na propan-butan. Co do produkcji to nie mam jeszcze wprawy bo dopiero 2 razy cukrówkę puszczałem i raz na krótkim kawałku zoctowane wino- ale poszło w zlew bo beznadzieja wyszła. Przy cukrówce na całej długości kolumny 180cm destylat odbierałem w granicach 18ml na minutę około litr na godzinę , leciał o mocy 96%. Kontrolę temperatur w kegu i w kolumnie prowadzę za pomocą termometru cyfrowego na czujnikach DS z dokładnością do 0,1 stopnia. Po ustabilizowaniu temperatura w kolumnie wynosi 78,3 stopnia a w kegu rośnie w górę wraz z zmieniającym się stężeniem alkoholu w zacierze.
Jedna cała ta długość maszyny sprawia mi wiele trudności bo pomieszczenie mam 220 cm a ona ma 250 razem- muszę kega stawiać w kanale - a to naprawdę uciążliwe , więc mam zamiar dospawać do tej długiej części 20 cm bedzie razem ponad 150 cm i wtedy będę miał wysokość 220 całość , tyle ile dokładnie w pomieszczeniu.
Mam nadzieję że to wystarczy , co o tym myślicie ??
No i mam zamiar jeszcze dołożyć 15 cm wypełnienia z siatki miedzianej tkanej z drutu 0,8 mm i oczku 5 mm. Zwinę wałek o długości 15 cm i włożę w kolumnę na samym dole.
Myślicie że siatka o takich parametrach bedzie OK czy może za duże oczka????
Witam ponownie Właśnie wróciłem od kolegi i już mam dospawane do tej kolumny 135 centymetrowej nowy kawałek rury w sumie kolumna ma długość 155 cm. Już nie będę musiał z kegiem wchodzić do kanału . Tylko ciekawe czy 155 cm teraz wystarczy bo przedtem z dwóch kawałków było 180 ??
Sprzęt może i nie najgorzej wygląda tylko mało używany W czwartek zamówiłem siatkę miedzianą z drutu 0,5 mm i oczku 1 mm , mam zamiar zwinąć ciasny rulon o długości 15 cm i włożyć do kolumny w dolnej części. Zobaczymy czy coś to poprawi walory smakowe.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości