[parnik] Galeria Kucyka, Typ: BF-63 „Bimber Boy”
-
- Posty: 3
- Rejestracja: poniedziałek, 25 mar 2013, 22:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Para uchodząca z kotła posiadała specyficzny „blaszany” zapach, a skroplona, w smaku też nie była za ciekawa. Wprawdzie wraz z kolejnymi gotowaniami para coraz mniej śmierdziała, jednak byłem mocno zawiedziony. Problem zniknął, po 4 gotowaniu, do którego użyłem 45l wody z 300g kwasu cytrynowego. Kwasek wyżarł wierzchnią warstwę ocynku, tak jakby ją spatynował. Nabrała barwy szarej i odtąd kolejne gotowania wody dawały parę bez zapachu, zaś skropliny bez smaku. Może była to kwestia usunięcia substancji które powstają podczas cynkowania?
-
- Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: [parnik] Galeria Kucyka, Typ: BF-63 „Bimber Boy”
Witam ,widzę że temat dawno nie poruszany , ale jak autor postu lub ktoś inny na forum wie jak wygląda obróbka zacieru razem z młotem na takim sprzęcie?
Ostatnio zmieniony niedziela, 7 lut 2021, 20:03 przez FRUTTI, łącznie zmieniany 1 raz.