Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 04:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Galeria dreiko
PostPostNapisane: środa, 17 mar 2010, 21:57 
Tematy: 73
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Bardzo dobra cena! :ok:

PostPostNapisane: wtorek, 10 sie 2010, 08:48 
Tematy: 2
Niedawno zaopatrzyłem się w pompkę do wody 12V tak, aby nie nadwyrężać matki natury i oszczędzać wodę. Za zbiornik z zimną wodą posłużyło mi wiadro o pojemności 33l. W efekcie uzyskałem ustabilizowanie się procesu destylacji tj. nie ma skoków temperatury podczas całego procesu wynikających wcześniej ze zmian ciśnienia wody w kranie. A co najważniejsze poprawiła się wydajność systemu dzięki czemu uzyskuję 89% przez cały czas :D Drobnym mankamentem jest natomiast niewielkie zalewanie kolumny wynikłe ze zbyt dużego powrotu i wąskiego połączenia z garem, ale trochę cierpliwości i umiejętne manipulowanie gazem daje pozytywny efekt.

PostPostNapisane: piątek, 13 sie 2010, 23:24 
Tematy: 7
dreiko napisał(a):
Kombinowałem z wypełnieniem, niestety sprężynki z nierdzewki działają tak dobrze, że zalewało mi kolumnę. Jest to najprawdopodobniej wynikiem zbyt małego wejścia do kolumny (tylko fi 10mm), gdyby było szersze pewnie takiego problemu by nie było. Więc wróciłem do punktu wyjścia - pocięte szklane rurki.

Możesz spóbować na dole dać parę rurek szklanych a wyżej sprężynki. Mi zalewało 3 centymetrową dziurę, ale kiedy przy wyjsciu z kotła umieściłem grube spirale miedziane problem sie skonczył.

Rzeczywiście stabilizuje Ci się maszyna przy temp. 78.5° na kolumnie, tak jak widać na fotkach, czy może, podobnie jak ja na początku, starasz sie osiągnąć stan idealny regulując grzanie? Przy pierwszych probach dochodziłem tylko do 80-90%alk. Dopiero jak sie zorietowałem, że u mnie termometr zatrzymuje się przy 74 do 76° (zależnie od warunków zewnętrznych), przekroczyłem 90%.

Powodzenia!

-Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe.
Tylko bo jest legalne, nie jest dobre.
Moja córka.

PostPostNapisane: wtorek, 11 sty 2011, 00:12 
Nawet z rurkami szklanymi gdy wsad jest bardzo wartościowy zdarza się, że nie wszystko zdąży wrócić do kotła. Dopiero po jakimś czasie gdy wsad traci moc mankament ustępuje. Tak więc rurki nie zdadzą rezultatu. Średnica wlotu jest za mała, ale to mi nie przeszkadza.

Największy wpływ na stabilizację temperatury ma zamknięty obieg wody z pompką. Woda przepływa szybko i równomiernie, dzięki czemu nie ma żadnych zachwiań pracy kolumny. To dzięki niemu również udało mi się poprawić wynik do prawie 90%.
Przestałem zwracać uwagę na fakt, że nie zawsze temperatura jest taka jaką oczekuję. Ważne żeby proces przebiegał stabilnie. Różnica stopnia ma niewielkie znaczenie.

Co do grzania redukuję jego tempo jeszcze przed wrzeniem cieczy, pozwalając ustabilizować się temperaturze wewnątrz gara. Dzięki temu temperatura w kotle nie jest za wysoka, kolumna rozgrzewa się równomiernie i cały proces przebiega bardzo stabilnie bez żadnych zakłóceń.

PostPostNapisane: środa, 12 sty 2011, 01:45 
Tematy: 7
Cytuj:
gdy wsad jest bardzo wartościowy zdarza się, że nie wszystko zdąży wrócić do kotła. Dopiero po jakimś czasie gdy wsad traci moc mankament ustępuje
Podobnie jest u mnie i też mi to nie przeszkadza. Dopuszczam czasami do zalania 10-15cm rurki, ale nie wpływa to, moim zdaniem, na jakość i moc destylatu.
Cytuj:
udało mi się poprawić wynik do prawie 90%.

Przy 40cm wypełnienia to chyba bardzo dobry wynik. :ok:
Pozdrawiam.

-Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe.
Tylko bo jest legalne, nie jest dobre.
Moja córka.

PostPostNapisane: środa, 31 sie 2011, 09:57 
Witam,
Mam niemalże identyczny szybkowar. Pytanie moje jest następujące: jaka jest średnica rurki parowej wychodzącej z pokrywki? Robiłeś nową czy zaadaptowałeś istniejące w pokrywce zawory?

PostPostNapisane: niedziela, 11 wrz 2011, 09:46 
Nic nie przerabiałem. Fi jak dobrze pamiętam 12mm + uszczelka z kawałka rurki sylikonowej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1