Galeria domowego wyrobu wędlin

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.

Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Załączniki
Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: szejk » poniedziałek, 16 lis 2009, 14:39

Ze swojej strony chętnie pomogę wszystkim zainteresowanym domowym wyrobem wędlin wg tradycyjnych receptur z połowy ubiegłego stulecia.
Jak wykorzystamy naszą wiedzę i umiejętności to wyjdzie super zestaw.

zmiejszone.jpg

To moja skromna produkcja.
Pozdrawiam,
Szejk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Powitanie

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 16 lis 2009, 20:24

Ha! I są tam moje żebra wędzone!!!! :D
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Załączniki
Re: Powitanie

Postautor: PiotrekRodzyn » poniedziałek, 16 lis 2009, 20:34

O matko!

Żebra wędzone....
Kiełbaska...
<ślinotok niekontolowany> :o

Jutro żurek (żur) gotuję bo na szczęście mam trochę wędzonych specjałów w zamrażarce.

A i do Świąt Bożego Narodzenia niedaleko to i jakąś Łętowinę się zakupi, zamorduje itd

A tak już będąc w temacie to Proszę o zdjęcia wędzarni.

Pozdr
Pozdrawiam, Piotrek

Awatar użytkownika

cafekot
200
Posty: 220
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 14:34
Krótko o sobie: Piwo, wino, psota, ser, chlebek - a przede wszystkim las.
Załączniki
Re: Powitanie

Postautor: cafekot » wtorek, 17 lis 2009, 12:08

Skoro pojawiły się wędzonki to dodam coś z własnego ogródka :
jesienny karp.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 18 lis 2009, 13:22 przez cafekot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Powitanie

Postautor: Calyx » wtorek, 17 lis 2009, 12:14

Panowie, miejcie litość!
Nie wolno takich zdjęć pokazywać,
bo język do d... ucieka.

:ok: :klaszcze:

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Załączniki
Re: Powitanie

Postautor: szejk » piątek, 20 lis 2009, 09:15

Witam,

Na prośbę Piotrka555 kilka fotek wędzarni.
Trochę to trwało ale dzięki pomocy Kol. Calyx rozwiązałem problemy techniczne.
I jeszcze jedno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Powitanie

Postautor: Kucyk » piątek, 20 lis 2009, 09:28

Niezła "szyszka", a rozumiem, że hajcujesz w jamie przy pieńkach?
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Załączniki
Re: Powitanie

Postautor: PiotrekRodzyn » piątek, 20 lis 2009, 09:29

Witam Kolegę!

Dzięki serdeczne za zdjęcia.
Przyznaję się, że ślinotoku prawie dostałem.

Napisz jeszcze jakiego drewna Używasz do wędzenia. U mnie idzie wiśniowe i z jabłoni, czasem dębowe.

Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam, Piotrek


Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Załączniki
Re: Powitanie

Postautor: szejk » piątek, 20 lis 2009, 10:07

piotrek555-26@o2.pl pisze:Napisz jeszcze jakiego drewna Używasz do wędzenia. U mnie idzie wiśniowe i z jabłoni, czasem dębowe.
Pozdrawiam
Piotrek


Witam,
Widzę, że wędzenie też nie jest Ci obce. Może jakieś fotki?
Ja używam olszynę i śliwę. Przy kiełbasach pod koniec wędzeniado paleniska dodaje ziarenka jałowca.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!

Awatar użytkownika

PiotrekRodzyn
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2009, 19:47
Ulubiony Alkohol: własne wyroby, szczególnie o posmaku owocowym
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: południe mazowsza
Załączniki
Re: Galeria

Postautor: PiotrekRodzyn » piątek, 20 lis 2009, 13:44

Witam Kolego!

Tak, przyznaję się, że wyrób domowej chociażby kiełbaski mam delikatnie opanowany, ale na chwilę obecną nie mam żadnych fotek z w/w procederu. Powiem więcej - wszystko potrafię ze świnką zrobić oprócz zamordowania jej (przynajmniej na chwilę obecną nie zrobił bym tego).

Obiecuję natomiast solennie, że przy najbliższym, prawdopodobnie przedświątecznym wyrobie popełnię też stosowną dokumentację fotograficzną, którą opatrzę stosownym bądż zupełnie niestosownym komentarzem.

Pozdr
Pepe
Pozdrawiam, Piotrek

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Calyx » piątek, 20 lis 2009, 16:44

:) Witam Wędzonych Psotników :)

Ja dopiero zacząłem budowę prostej wędzarni "beczkowej".
i z dymieniem ruszę pewnie dopiero wiosną.

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: szejk » sobota, 21 lis 2009, 20:34

Calyx pisze::) Witam Wędzonych Psotników :)

Ja dopiero zacząłem budowę prostej wędzarni "beczkowej".
i z dymieniem ruszę pewnie dopiero wiosną.



Witam,
No to jesteśmy na tym samym etapie, tylko że Ty przy budowie wędzarni, a ja psotnicy.
Co do budowy wędzarni to na przedstawionym etapie zasugerował bym Ci drobne, aczkolwiek w późniejszej eksploatacji bardzo znaczące zmiany.
Ja swoją wędzarnie budowałem na identyczny sposób, a teraz po kilku latach wędzenia jestem w trakcie przebudowy. W tunel dymny wstawiam szyber, a z przodu paleniska montuje drzwiczki. Bo w wędzeniu tak jak w psoceniu najważniejsza jest kontrola temperatury i przepływu (w przypadku wędzenia powietrza i dymu).
Drzwiczki i szyber kupiłem za dychę na złomie, więc koszt zmian znikomy.
Jak byś miał pytania to służę fachową pomocą.
A co do psotnicy to po przejrzeniu forum i strony zastanawiam się: kolumna reflux z kwasówki, czy szkło (deflegmator,odstojnik,destylator) Muszę sprawdzić jeszcze jakie mają , cytując klasyka "plusy" dodatnie i ujemne.
Pozdrawiam,
Szejk
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Calyx » sobota, 21 lis 2009, 20:48

Hej Szejku :) Dzięki za wszystkie konkreciki przydatne
do dymienia. Każda rada cenna.

Szyber wstawię, taki wyciągany do góry zaraz za paleniskiem,
pomiędzy nim a kanałem dymowym.
Drzwiczki do wbudowania już mam, trafiły się free ze starego pieca.
Wylewkę wyrównałem więc jestem ciut dalej niż na fotce.
Beczkę metalową też już wypaliłem i wysmarowałem od środka
olejem jadalnym. Zmontuję jednak do końca dopiero na wiosnę.
Plany miałem inne, myślałem, że szyneczka na święta będzie własna
ale cóż, możesz planować a życie karty rozda.

Powodzenia w montowaniu psotnych instrumentów :)

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)


Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: szejk » sobota, 21 lis 2009, 22:44

Witaj Calyx,

Jeszcze jeden patencik: żeby gorące powietrze do osuszania rozchodzło się równo po obwodzie beczki, zamontuj parę centymetrów nad wylotem z kanału dumnego coś w rodzaju daszka. Ja zamontowałem do góry dnem talerz patelni ( żona do dzisiej jej szuka).
No i beczkę dobrze jest "ocieplić" bo zimową porą ciezko utrzymać jest odpowiednią temperaturę wewnątrz, ale to pewnie wiesz.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!

Awatar użytkownika

Calyx
1050
Posty: 1057
Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
Krótko o sobie: Hobbysta :)
Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Las nad Pilica
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Calyx » niedziela, 22 lis 2009, 11:59

I kolejne konkreciki od Szejka :) D z i ę k u j ę :ok:

Od jakiegoś czasu czytam stronę o wędlinach domowych.
Stamtąd zresztą zaczerpnąłem pomysł na budowę "beczkodymki".
Warto potknąć się o znającego temat, bo popełnia się mniej błędów.
Pomysł z patelnią extra. Ja moją squo poproszę o jakąś michę.
To że po cichym zarąbaniu szukałaby, to mi się podoba :)
trochę jednak cykam co by się działo, jakby znalazła (heh).

Pozdrawiam serdecznie
Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem :)

Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 223
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Winiarek5 » niedziela, 22 lis 2009, 22:23

Ostatnio zrobiłem schab suszony w ziołach (kolendra), czosnku i soli.
Wyszło pyszne, chociaż śmierdziało trupem :lol:

:ok:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 373
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Lothar von Luene » poniedziałek, 23 lis 2009, 03:44

Pozdrawiam Psotników Zadymiaczy !!!
zakaska1.JPG
zakaska2.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant


Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: szejk » środa, 25 lis 2009, 18:46

Witam Lotharze von Luene

Kawał dobrej roboty , smakowicie to wygląda.
Wrzuć jak możesz fotkę całej wędzarni.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!

Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 373
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Lothar von Luene » sobota, 28 lis 2009, 23:53

Zadymianiem zajmuję sie razem ze szwagrem.On zbudował wędzarnie według własnego pomysłu.Skrzynia 60 na 60 cm, wysoka okolo 2,5m. Po robocie przenosimy ją pod dach, żeby nie zamokła. Palenisko i kanał (około 2m.) jest w ziemi. Całośc sprawdza sie bardzo dobrze.

Pozdrawiam
zadymiarnia.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Kucyk » niedziela, 29 lis 2009, 00:09

Kuc i Agneskate meldują przystąpienie do grupy zadymiarzy.

Wprawdzie nie mamy czym się pochwalić jeśli o poziom estetyki wędzarni biega (zardzewiała stalowa beka 200L a wszystko zarośnięte leśnym runem) ale rozruch "na sucho" po 10 latach przestoju dziś, za przyczyną Waszej namowy, został dokonany!
Beka działa i jutro test na kiełbie.

I jakem zwykł kończyć ostatnimi czasy: zobaczymy co dalej będzie...
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 373
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Lothar von Luene » niedziela, 29 lis 2009, 01:15

To witajcie w gronie dwuboistów klasycznych nienarciarskich :) Te dwie dyscypiliny pięknie sie uzupełniają.

Hej !

Winiarek5 pisze:Ostatnio zrobiłem schab suszony w ziołach (kolendra), czosnku i soli.
Wyszło pyszne, chociaż śmierdziało trupem :lol:

:ok:


Na czym polega takie suszenie? Bardzo mnie to zainteresowało, czy wędzisz tego schaba na zimnym dymie, czy po prostu wystawiasz go na powietrze i już?
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant


Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: szejk » niedziela, 29 lis 2009, 11:47

Kucyk pisze:Kuc i Agneskate meldują przystąpienie do grupy zadymiarzy.

Wprawdzie nie mamy czym się pochwalić jeśli o poziom estetyki wędzarni biega (zardzewiała stalowa beka 200L a wszystko zarośnięte leśnym runem) ale rozruch "na sucho" po 10 latach przestoju dziś, za przyczyną Waszej namowy, został dokonany!
Beka działa i jutro test na kiełbie.


Witam w grupie,
Idą święta, będzie okazja już nie na test tylko na pożądną świąteczną produkcję , oczywiście ku uciesze całej rodzinki.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!

Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 223
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Winiarek5 » niedziela, 29 lis 2009, 13:45

Lothar von Luene pisze:Na czym polega takie suszenie?
...czy wędzisz tego schaba...

Wędzenia nie ma wcale.
Bierzemy schaba, karkówkę albo coś.
Na 1 kg mięsa dajemy około 40 gram rozgniecionego czosnku i tyle samo soli.
Schaba nacieramy czosnkiem z solą i oblepiamy kolendrą. Kolendry używamy tyle ile zdoła się przylepić do schaba.
Wkładamy do naczynia i do lodówki na 10 dni.
Jak puści trochę soku to odlewamy a mięso obracamy raz dziennie.
Po 10 dniach zawijamy w pieluchę i wieszamy w lekko przewiewnym miejscu na kolejne 10 dni.
Po tym wyjmujemy z pieluchy i wkładamy na 10 dni do lodówki.
Teraz jak robiłem ten schab to na samym początku natarłem go pieprzem cayenne a dopiero później czosnkiem z solą. Do czosnku z solą dodałem trochę zmielonej kolendry a dopiero resztą kolendry oblepiłem schaba.
Można też suszyć trochę dłużej, byle nie za szybko - najlepiej w chłodnym zacienionym pomieszczeniu, bez przeciągów.
Jak za szybo się suszy to z wierzchu wyschnie a w środku nie.
Dużo ciekawości można znaleźć tu:
http://www.wedlinydomowe.pl/
Chciałem zrobić kindziuka, ale mam wędzarnie w piwnicy i nie ma tam możliwości wędzenia zimnym dymem :cry:
Jak się przeprowadzę na "swoje" to w przyszłym roku buduję wędzarnie.
Działka wokół domu ma hektar, pod wiatą stoi kilka palet gotyckiej cegły z rozbiórki klasztoru to powinno wyjść coś ciekawego :idea:

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Kucyk » niedziela, 29 lis 2009, 19:25

Aga i Kuc meldują wyjęcie wsadu kiełbasianego z wędzarni, czyli przeprowadzenie rozruchu właściwego beki.

W prawdzie apetyt paleniska na drewno szybko wykorzystał ostatnie dwa podpróchniałe pieńki gruszy i nie dane było osiągnąć właściwych parametrów dymienia, w związku z tym kiełby są za mało uwędzone jak na kiełby surowe i za bardzo surowe jak na kiełby zwykłe (zaraz do parzenia pójdą), jednak są w smaku zajebiste. Szczególnie te szczurze chujki po prawej stronie.
Zatem zagryzając nimi wzniesiony (menzurką ze spirytem śliwkowym łapanym z wylotu chłodnicy, do którego dodałem kranówy) za Wasze zdrowie toast odmeldowuję się!

Kiełby.jpg



I już po parzeniu. Na gorąco menzurką (w prawym, górnym rogu) jeszcze raz zdrowie czytających!

Kiełby parzone.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek أسامة بن لادن

Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 373
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 15:51
Załączniki
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Postautor: Lothar von Luene » niedziela, 29 lis 2009, 22:09

Winiarek5,dzięki za wyczerpujacą odpowiedz.

Zyję na tym swiecie juz sporo lat, ale jeszcze nie mialem okazji posmakowac takiego zmumifikowanego mięsa,. Mam wrażenie, że by mi smakowalo.
Teraz ten temat nie da mi już spokoju, chyba będę musiał też coś takiego zrobić. Obawiam sie tylko, że moze sie to przerodzic w nowe hobby, a z czasem u mnie krucho.

Kucyk, smacznego i na zdrowie !


Wlasnie usłyszalem od mojej szefowej taki tekst: " a ty znowu siedzisz w tych ALKOHOLIKACH DOMOWYCH zamiast iść spać ! "

DOBRANOC
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant


Wróć do „Wędliny Domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości