Galeria domowego wyrobu wędlin

Budowa wędzarni, wędzenie, wyrób wędlin domowych.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy

Post autor: Kucyk »

Szafka BHP jest świetna! Szczególnie do wędzenia zimnego. Wieszasz na górze szyneczki, ustawiasz na dole podziurawioną puchę 5-10L wypełnioną trocinami, podpalasz aby się żarzyły i zamykasz na 12h. Po tym czasie czynność powtarzasz. I tak przez 3 tygodnie.
Zapach lakieru, biorąc pod uwagę wiek szafek, jak również temperatury panujące wewnątrz oraz osadzający się na ściankach nagar z dymu nie jest czymś, co może zakłócić dymienie świńskiej nogi.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Zygmunt »

No to ekstra, bo bałem się, że lakier na beczce mi szynkę spierniczy:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Wald »

Jeśli ustawiasz beczkę (tak samo z szafką) nigdy na pierwsze palenie nie ładuj żadnej wędliny :!: Na początek daję ciepła do oporu dla przetestowania całości. Tak samo przed każdym wędzeniem rozgrzewam całość dla osuszenia. Więc jest nowa :klaszcze: warstwa ochronna. Nigdy nie miałem zarzutów że cokolwiek zakłóca smak czy zapach wyrobów :) A tak faktycznie to mam większą warstwę korozji :oops: niż lakierów. Zgnije jedna to będzie druga.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Zygmunt »

No i stało się: melduję dołączenie do braci zadymiaczy! Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Obrazek

W rozpaleniu pomogłem sobie trochę palnikiem :twisted: Potem już poszło...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: szejk »

Zygmunt pisze:No i stało się: melduję dołączenie do braci zadymiaczy! Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Witamy nowego zadymiacza,

Teraz czekamy na fotki Twojch wyrobów.
Ps. Do przykrycia beczki najlepszy jest worek po ziemniakach - z juty( tak to chyba się nazywa)
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5376
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 666 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Zygmunt »

Szyneczka:
Obrazek

Chyba muszę wreszcie odgrzebać jakiś sensowny aparat, bo zdjęcia robione telefonem nadają się tylko do znaczków pocztowych...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Wald »

Tym razem coś z ryb. Tak ok. 6 kG. :!:
Bo ryba dobra na dietę :lol:
Za tydzień dietetyczna wędlina i drób :hahaha:
I oczywiście ładny kawał boczku :!:
Pozdrawiam zadymiaczy :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

Winiarek5
200
Posty: 222
Rejestracja: czwartek, 12 mar 2009, 00:43
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Winiarek5 »

Zygmunt pisze: Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Na razie, legalne...
Dopóki Unia nie wpadnie na pomysł, żeby tego zabronić; oczywiście mając na uwadze nasze dobro i zdrowie :lol:
Jakiś czas temu, zaczęli kombinować nad zabronieniem uprawy ziół w przydomowych ogródkach - też dla naszego dobra i zdrowia :lol:
Bardzo szybko się okazało, że stoją za tym koncerny produkujące parafarmaceutyczne leki ziołowe :mrgreen:

Pozdrawiam

Winiarek

Autor tematu
szejk
10
Posty: 17
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 15:02
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: szejk »

Winiarek5 pisze:
Zygmunt pisze: Frajda niesamowita- prawie tak jak psocenie, tyle, że legalne :)
Na razie, legalne...
Dopóki Unia nie wpadnie na pomysł, żeby tego zabronić; oczywiście mając na uwadze nasze dobro i zdrowie :lol:

Witam,
No może nie do końca tak źle w "tej" Unii.
W większości krajów na zachodzie jeżeli potrafisz robić dobre wędliny, sery i inne smakołyki to zgłaszasz działalność , produkujesz i sprzedajesz w przydomowym sklepiku.
W Polsce jeśli przyjdzie Ci do głowy taki pomysł to lepiej usiądź sobie w kąciku i poczekaj aż Ci przejdzie, bo jeżeli chcesz to robić oficjalnie to np. sanepid traktuje cię tak samo jak Morliny: osobne pomieszczenie na przyjęcie półtusz, osobne do rozbioru, osobne do produkcji, osobne na wyroby przed wędzeniem jak i na gotowe produkty , etc. etc. Wszystkie pomieszczenia oczywiście sterylne w glazurze do sufitu i jak byś chciał dorobić sobie do pensji, robiąc tyg. paręnaście kilogramów smakowitych wędzonek wg. tradycyjnych receptur to musisz najpierw wydać "bańkę" na pomieszczenia i urządzenie zakładu.
Ale można robić to też nie legalnie.
Pozdrawiam,
Szejk
-------------
Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.
Trzeba żyć, aby jeść i pić , a nie jeść i pić, aby żyć !!!
Awatar użytkownika

Ramzes22
50
Posty: 67
Rejestracja: środa, 7 paź 2009, 15:19
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Ramzes22 »

Długo mnie tutaj nie było, ale pora się pochwalić jesiennym dymieniem. Wędliny wg. przepisu, który podałem w sąsiednim wątku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

pozdrówka - Ramzes22
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

No, to i ja zgłaszam akces do beczkozadymiarzy :lol:
Jako, że robimy to ze sąsiadem już parę lat, nie wyobrażam sobie świąt bez swojskiej kiełbaski, baleroniku, szyneczki tudzież innych specyjałów. Jak pomyślę o sklepowym świństwie to :womit: . Pod koniec listopada będę dymił kiełbaski a w grudniu inne części ciał biednych świnek :cry: więc może wtedy zamieszczę zdjęcia naszej dwubeczkowej (płaszcz powietrzny - sprawdza się zwłaszcza w zimie) wędzarenki. Tylko przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok. Pod koniec roboty widzę dwa razy więcej tego co wsadziłem do beczki :kumple: :piwo: :odlot:
Pozdrawiam całą brać Zadymiarzy :punk:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

radius pisze:przy takim wędzeniu ze sąsiadem, nie wiem czemu zawsze psuje mi się wzrok
Destyluj dwa razy... ;)

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

A oto mój specjał. Surowa szyneczka z kością.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

Przyszedł czas na zestaw świąteczny:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

Uuuuuu... To chyba z Kolegą Maciejem Masarzem sobie nie pogadam.
Bo jak mi - maluczkiemu się z takim profesjonalistą równać. :cry:
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

Dzisiejszy dzień spędziłem na powietrzu. :) Zaraz walnę se jeszcze jednego i idę spać.
wolowina wieprzowina.JPG
krzywe kielbaski.JPG
poranek.JPG
parzenie kielbachy.JPG
gotowe.JPG
Zdrowych i Wesołych Świąt !
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant

gotiger
150
Posty: 196
Rejestracja: piątek, 19 lis 2010, 01:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Scotch Whisky
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: gotiger »

Lothar von Luene, aż mi ślinka pociekła i zaśliniłem cały monitor :odlot:

Dość prosta, a zarazem ciekawa konstrukcja tej Twojej wędzarki.
Ciekawi mnie, czy ona jest zamontowana na stałe, czy przenośna ?

P.S. przepraszam za offtopa, ale przy takich wyrobach nie mogłem się pohamować :oops:

Wesołych i Pogodnych dla Wszystkich :)

maciej.goo
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 7 gru 2010, 13:01
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: kuj- pom
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: maciej.goo »

Wędzarenka pierwsza klasa!!! A jakie otoczenie... Ja nie dość, że mam betonową, to jest między garażami i wędze bezpośrednio nad ogniem :/ Trudno więc o zimny dym. Ale za to jak przypilnuje...
Dziś pilnowałem szyneczek:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

@maciej.goo
Śliczne te szyneczki ! Besposrednio nad ogniem tak ładnie uwędzić, to jest sztuka. :poklon;
@gotiger
Jest przenośna. Dość dobrze się w niej zadymia- 2 metry rury w ziemi i 2,5 wysokości robią ciąg jak w kominie, a drewno nie oddaje ciepła tak jak wędzarki z blachy. Przy minusowych temperaturach można wędzić bez problemów.
Jedyną jej wadą jest to, że zajmuje dużo miejsca. W komórce używam jej jak skrzynię na rzeczy mało używane. :)
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Podkur....ny Waszymi zdjęciami zamordowałem pięć karpi a następnie udałem się na działkę w celu dokończenia przygotowań przedświątecznych. Oto co z tego wyszło:
Nasza (moja i sąsiada) Gruba Berta;
beka.jpg
Gruba Berta załadowana;
ładunek.jpg
W międzyczasie;
dębowa.jpg
Efekty pracy Grubej Berty;
kiełbaska.jpg
szynka.jpg
Mam nadzieję, że i ja co niektórych kapaczy wk.....łem ;P :lol:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

Ta Gruba Berta to jakaś wyrafinowana konstrukcja. :geek: Dlaczego jest beczka w beczce?
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

To takie moje ulepszenie na zimę - płaszcz powietrzny. Bardzo dobrze się sprawdza, beka szybko się nagrzewa i trzyma ciepło :ugeek: :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Lothar von Luene
350
Posty: 379
Rejestracja: środa, 22 lip 2009, 16:51
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Lothar von Luene »

:ok: Sprzedam ten pomysł znajomym co wędzą w beczkach.
" Do pewnych informacji dochodzi się logiką...." ,
napisał Partyzant
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Nie zastrzegam praw autorskich :ok: Co najwyżej :pije:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Kucyk »

Nie mogłem się powstrzymać od zaprezentowania świątecznego talerza wędlin. A okazja tym donioślejsza, że po raz pierwszy na stole przy którym zasiadłem nie ma żadnego, powtarzam ŻADNEGO mięsiwa które nie było by zrobione w domu przez Agnieszkę lub Jej Mamę, Moją Mamę czy mnie samego...
Talerz.jpg
1. Pasztet naśladujący dziczyznę. Sekretem są zmielone goździki dodane do masy.
2. Schab pieczony ze śliwką w wykonaniu "tradycyjnym".
3. Pasztet "naturalny".
4. Pieczeń z wyfiletowanych kurczaków przełożonych wędzonym boczkiem, z czosnkiem i czubricą.
5. Boczek pieczony na chrupiąco nacierany solą i czosnkiem.
6. Pieczony zawijaniec z wyluzowanego kurczaka.
7. Szynka wędzona w dymie jałowcowym (http://alkohole-domowe.com/forum/post25014.html#p25014)
8. Wytrybowany udziec indyka ze śliwką i morelą udający cielęcinę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Agneskate »

A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Obrazek
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

Ooo :!: Kuc się obudził z letargu :?:
Pieczone świnki z grilla, czy z wędzaczka :?: Normalnie zachlapałem śliną pół klawiatury :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

macius
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 22 wrz 2010, 19:19
Krótko o sobie: Lubię sprawiać przyjemność sobie i bliskim ;)
bo życie to przyjemność :)
Ulubiony Alkohol: własne naleweczki ;)
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: macius »

Kucyku wróć :mrgreen:
a zdjęcie... dopiero jadłem i znów jestem głodny... A w lodówce pusto...
Robienie alkoholu sprawia, że nie muszę go pić(aż tyle)
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Agneskate »

Z grilla. :) Zresztą jak większość mięsidła Kucykowego wyrobu.
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

Pokazałem fotkę Kucykowo-Agneskatowych golonek Maryśce Okowitowej.

Rozkaz brzmiał prosto: " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"

Więc do dzieła !

Pozdrawiam

Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

Juliusz
1050
Posty: 1066
Rejestracja: środa, 10 wrz 2008, 16:28
Krótko o sobie: Amator alkoholniarz, ciekawy.
Ulubiony Alkohol: Whiskey.
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Australia
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 128 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: Juliusz »

Agneskate pisze:A o to z najnowszych naszych (Kucowo Agowych) wyczynów:
Nawet zauważam tu wyraźne zadowolenie na tych świńskich mordkach... Mam nadzieję, że tych dzieł sztuki nie dotykaliście nożem i widelcem - byłoby to barbarzyństwem... :)
Moją pasją są suwaki logarytmiczne jednostronne
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

JanOkowita pisze:... " Janie, jutro masz kupić wszystkie potrzebne składniki !"
Szynki już się moczą w zalewie. Najpierw będzie "Łapeć Wasyla" według Kucykowego przepisu, a na drugą jeszcze nie mam pomysłu. DOJRZEWAM. :D

Jako że wyznaję teorie takie jak Kolega 33Cezary to zamówiłem wędzarnię:

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

Wędzarka dzisiaj doszła, jestem bardzo zadowolony. No i poszła pierwsza próba. Zamiast Łapcia Wasyla postanowiłem zacząć w wersji "light".
Nabyłem filet z pstrąga, około 400 g , posoliłem solą himalajską i natarłem pieprzem cytrynowym. Potem do lodówki na 3 godziny.

Odpaliłem maszynę, włączyłem grzałki i obserwowałem na razie "na sucho". Potem dosypałem zrębków bukowo-olchowych do wytwornicy dymu i czekałem na efekt. Po trzech minutach aromatyczny dym zachęcił mnie do włożenia rybki na ruszt.

Pierwsze 40 minut to było osuszanie w temperaturze 35 st., nie uruchamiałem grzałki głównej, wystarczyła temperatura wytwarzana przez wytwornicę dymu.
Potem podwyższyłem termostatem do 50 stopni, tak przez 1 godzinę, a potem przez następną godzinę 60 stopni. Na koniec 20 minut w temp. 80 stopni.
W międzyczasie dodawałem liście śliwy z ogrodu. Fajnie się dymiło, no i Maryśka czekała...

Po trzech godzinach efekt przeszedł nasze oczekiwania. NIEBO W GĘBIE !!!

No i do tego nalewka wiśniowa własnej roboty. :piwo:

Pozdrawiamy

Jan i Maryśka Okowitowie
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2735
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: JanOkowita »

Jak wiadomo przymrozki w maju narobiły szkód w ogrodach. Mocno wymarzły nam winogrona i nasze największe na działce drzewo czyli orzech włoski.
Niezrażony tym faktem postanowiłem jednak uzyskać owoce z tego drzewa, tyle że odrobinę inną metodą. :smiech:

Tak więc z lodówki wyszły zapeklowane w ubiegłą sobotę golonka i dwie szyneczki. Teraz spokojnie się osuszają, a za dwie godzinki pójdą do wędzenia.

Pozdrawiam

Jan Okowita
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: wiking »

Koledzy,przeczytałem cały ten temat i się poplułem, takiego ślinotoku dostałem. Powiedzcie jaką wędzarkę elektryczną polecacie, nie mam możliwości zbudowania czegoś koło domu więc tylko taka mi została do wyboru.

tranzing
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 20:58
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: tranzing »

Z wami to jest paranoja, siedziałem sobie wygodnie na d...e i wszedłem w zakładkę z kiełbaskami, ssanie mi się takie włączyło na widok szynek, boczków...

Nie mogłem wytrzymać podjechałem do znajomego rolnika i zamówiłem u niego świnkę 100kg za miesiąc odbiór zaliczkę dałem nawet do chlewa wszedłem obadać jak wygląda.
To jest bestialstwo taka słodka świnka żyje sobie w chlewie a ja patrze na nią i widzę pieczone... To potworne co my robimy ale jak tu się oprzeć pokusie. Pójdziemy za to do piekła!!!
Tak czy inaczej dołączam do braci dymiących.
Poczytam jeszcze troszkę i w przyszły weekend zamierzam budować nie dużego "wędzaka".
Akurat remontuje domek letniskowy tak że postaram się to jakoś ładnie wkomponować.
Postaram się pocykać zdjęcia podczas uboju i produkcji kiełbasek.
Żałuje że dzisiaj nie mogę sobie chapnąć takiego wędzonego boczka ze Świerzym pieczywkiem :odlot:
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: wiking »

Ja to już od ho ho czasu interesuję się tym tematem, mam już nawet zbudowaną wędzarnię, ale to hobby zabiera mi tyleeeeeee czasu, że nie mam, kiedy uruchomić tej wędzarenki a i wiedzy troszkę brak, na wędlinach jestem, ale tylko czasami i na razie tylko czytam.

tranzing
10
Posty: 18
Rejestracja: środa, 8 sie 2012, 20:58
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: tranzing »

Ja muszę trochę poczytać o peklowaniu, dziadek wędził. Wędzarnie na całą świnkę mam w domu ale sympatyczniej będzie siąść z kumplami w weekend i po trochu wędzić przy okazji oczywiście destylując. Dokopałem się do zamrażarki na całego świniaka, tak że będzie gdzie przechowywać. Chciałbym się obyć w temacie rozbiórki zwierza, ale tak jak wspominasz czasu brak. Maszynki do tego trzeba, na chwile obecną mam hak do podwieszania, kołowrotki balie do opalania, i duży kocioł na gotowanie, na razie nie stać mnie na maszynki do mielenia etc, wszystko z czasem, myślę że zajmę się tym na dobre, parę razy w roku zakupić świnkę i przechowywać.
Czemu? Kupuje w sklepie kiełbasę i patrzę na etykietkę: zawartość mięsa 17procent (15zł/kg) Ja pierdziele co my jemy ? Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
No i najważniejszy plus skoro alko jest to rzeźnik za free:)
pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=HffPCDFsK1Q i nie pyskuj bo ci puszcze szczura
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: radius »

tranzing pisze:... Jak to było w dylemacie muchy:
"skoro jemy gówno to czym sramy?"
Dorzucę od siebie, gdzieś wyczytane słowa:
"Jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić :!: " :mrgreen: :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

McPi
20
Posty: 26
Rejestracja: wtorek, 4 wrz 2012, 09:13
Krótko o sobie: Wędkarstwo od czasu do czasu.
Łowiectwo - PASJA
Strzelectwo - z przyjemnością
Wędrówki górskie .... echh
Bywa że zadymiam okolicę
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: W-wa
Re: Galeria domowego wyrobu wędlin

Post autor: McPi »

A oto nasze centrum wędzarnicze,nie mam akurat fotek gotowych specjałów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wędliny Domowe”