Główny Tigownik wyjechał za chlebem z Macierzy. Oto moja Rakieta i innowacje jej siostry (nie zakończoną jeszcze).
Załącznik:
rakieta.JPG
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ "Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich". Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
bardzo ciekawe i pomysłowe trochę roboty przy tym na pewno było Ja jestem na etapie składania nowego destylatora szklanego jak będę go miał to się na pewno pochwalę.
______________________________________________________________________ Kiedy pędzę, to tchu mi brakuje. Kiedy degustuje, to mi smakuje.
Pat i Mat odpalili po raz pierwszy rakietę pat-mat-1. Kolega ma 189 cm wzrostu. Rano postaram się poda efekty nocnej psoty.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ "Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich". Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Pat i Mat odpalili po raz pierwszy rakietę pat-mat-1....Rano postaram się podać efekty nocnej psoty.
Coorp takiej konstrukcji jeszcze nie widziałem i Ta Twoja rakieta może pretendować do miana "instrument roku", Toż to istne "dzwony rurowe"
O ile zasada działania w wykonaniu pierwszych układów jest prosta do wyłapania, to im dalej (niżej), tym trudniej mi rozkminić Zresztą nie o to chodzi, ma działać a z tego co opisujesz działa super.
Pozdrawiam i ciekaw jestem opisu efektów z pat-mat-1 Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Calyx. Pat-Mat-1 to własność mojego Przyjaciela Pata. Moja jest rakieta z trzema odstojnikami i chłodnicą na kotle w płaszczu glicerynowym. Jego była podobna, tylko kocioł o 5 l mniejszy. Właśnie owa jego rakieta została poświęcona na kolejne przeróbki i efektem tej rozbudowy jest właśnie Pat-Mat-1. Z oryginału pozostał kołnierz z kotła do mocowania i dolne trzy odstojniki. Rozbudowa służyła do dokładnego poznania konstrukcji i zasad działania na poszczególnych etapach przeróbek. Okazało się, że wszystko działa, jak należy. Minimalne zużycie gazu i wody! To może być rewolucja w Domowym Przemyśle Spirytusowym! Tak zrodził się pioniersko - wizjonerski projekt aparatu Pat-Mat-2. Budować go będziemy zapewne jeszcze w tym miesiącu. Jestem w fazie kończenia pierwszego rzutu projektu dla spawacza.
Prezentuję P.T. Koleżankom i Kolegom projekt nowego destylatora. Budowa niebawem. Proszę o oceny, wnioski racjonalizatorskie i sugestie.
Rysunek sugeruje, że to kolumna półkowa z deflegmatorem wewnętrznym. Nie ma co, musi zadziałać. W opisie użyłeś określenia "komora wirowa". Sugeruje to, że pary przeciskając się między półkami poruszają się po spirali. Czy dobrze zrozumiałem? Swojego czasu trafiłem na stronie wschodnich sąsiadów na "wichrowyje tapielki" gdzie pary w kolumnie osiągały ruch wirowy. Czy to o taki efekt chodzi?
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Ad rem. Kocioł 70 litrów. Nastawu 65. Czas rozgrzania 2 godziny. Czas wygotowania do samoczynnego zatrzymania na 30 % 6 godzin (łącznie od odpalenia do zakończenia destylacji 8 godzin). Łączny uciąg 12 litrów 78%. Coś jeszcze ktoś chce wiedzieć?
Echeś czy psocisz tylko raz? Bo jeśli dwa to jak się dowoltowuje psota? Czy drugi raz przebiega inaczej? Pat-macanie wygląda coraz bardziej interesująco.
Pozdrawiam serdecznie Calyx
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości