Jestem nowym psotnikiem, na razie zakochanym w szkle. Oto moja aparaturka:
W całości , schowana w głębi bo i tak mam mało miejsca. W razie odwiedzin Pana z Wodociągów zasłonka w dół.
ale po kolei:
Kankę podkosiłem matce, używała ją do piwa z podpiwku, oczywiście znalazłem dla niej WYŻSZY CEL BYTNOŚCI, docelowo znajdę sobie KEG-a 30 l.
Podgrzewam sobie towar za pomocą małej butli (została z czasów harcerstwa, kto by pomyślał do czego będzie mi służyć),
To jest wynikiem mojego małego niewypału z grzałką elektryczną, po prostu elektrycznie nie mogłem na stałe ustabilizować temperatury i w rezultacie pozostały DWIE DZIURY które zagospodarowałem w ten sposób, jednak wiedza o temp. cieczy też ma swoje zalety
Z dekla wychodzi wyjęcie na szybkozłączkę ciśnieniową, oraz jest termometr i zawór bezpieczeństwa.
Następnie 10 mm wężem silikonowym połączone jest z deflegmatorem (na razie kupnym, ale robię sobie już inny petencik),
no i tutaj dwa odstojniki i do chłodzenia
po chłodzeniu albo do buteleczki (jeżeli pierwszy pociąg), a jak drugi to do filterka,
tutaj oczywiście najpierw WSTĘPNA KONTROLA ORGANOLEPTYCZNA a później do naczynka
I co - proste, a ile zabawy przy tym. Oczywiście pracuję nad tą instalacją jeszcze, dlatego jak będą zmiany to opublikuję.
Cezar
Ostatnio edytowano niedziela, 22 lut 2009, 02:05 przez 33cezary, łącznie edytowano 3 razy
Witam projekt godny uwagi tak prosty a jak skuteczny. Mogę jedynie dodać by z odstojników odprowadzić flegmę wężykami do zbiorniczków lub założyć zaworki na spuście co by się nie poparzyć przy spuszczaniu flegmy z odstojników.
Nic dodać nic ująć Gratuluje pomysłu Życzę miłego psocenia i miłej zabawy.
Jest to jeden z destylatorów które najbardziej mi sie podobają. Kojarzy mi sie jak w "desperados" w futerale miał giwerę, to ty masz w szafie destylator
ps Twoje dziecko zmobilizuje mnie do dalszej i systematycznej pracy ;]
______________________________________________________________________ "Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach. "
jak w "desperados" w futerale miał giwerę, to ty masz w szafie destylator
Kolego, jak coś takiego piszesz to daj jakis znak wcześniej. Oparskałem ekran a potemokulary!
Tu oczywiście proponuję nazwę: Futeromber Harcerski Model 3/4 Szk. (Szk. = Szkło) Cecha FH 3/4s.
@33cezary O zatwierdzenie nazwy aparatury (możesz zmienić) poszę się udać, w Urzędzie Nazw Zastrzeżonych, do Smakosza Kucyka. Smakosz Kucyk prowadzi kartotekę nazw. Rejestracja nazwy to mała formalność, powołaj się na mnie. Destylacja bez zarejestrowanej nazwy zastrzeżonej graniczy z sobiepaństwem. Nie pobiera się kosztow za rejestrację.
Jeszcze raz: sprzęt jest wyjątkowej 'urody'.
Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
powiem, a właściwie napiszę że niewiele jeszcze aparatur widziałem ale ta jest jakaś taka najfajniejsza: prosta, delikatna a zarazem solidna, nic nie wisi w powietrzu na wiarę...jak na to patrzę to żałuję trochę że poszedłem w stronę nierdzewki. Cóż, w trakcie przerwy w pracach nad moją aparaturą pozostaje mi tylko podziwiać osiągnięcia innych
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości