Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Witam szanowne grono Moje pytanie dotyczy wady wina owocowego, której opisu nie znalazłem w żadnej pozycji książkowej. Mianowicie dwukrotnie zdarzyło mi się, że z mojego wina zrobiła się galareta. Za pierwszym razem sprawa dotyczyła wina ze śliwek węgierek (od znajomych słyszałem że w przypadku tego surowca zdarza się to dość często) a za drugim wina z aronii. Galareta a raczej kisiel zrobiła się w początkowej fazie produkcji. Kolor miała biały - mętny. Alkohol w winie był obecny (coś dało się uratować;)).
Moje pytanie brzmi co mogło być tego przyczyną i jak tego uniknąć w przyszłości?? Dla ułatwienia powiem, że w przypadku śliwek używałem drożdży piekarniczych a przy aronii dzikich.
Złe drożdże, nieodpowiednie przygotowanie owoców lub pojemnika. Fermentację prawdopodobnie zdominowały bakterie wygryzając drożdże- dzikusy są bardzo słabe. Piekarnicze do wina się nie nadają zupełnie.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości