"FRANIA" jako fermentator
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: "FRANIA" jako fermentator
Nie wiem, czy to wpływ poziomu nauczania czy jakieś inne kosmiczne fale, ale mam wrażenie że zmierzamy w niebezpiecznym kierunku jako ludzkość.
Słodziłeś kiedyś herbatę ? Udało się ?grzewo1 pisze:Beczki plastikowe to ja posiadam. Chodziło mi o rozpuszczanie cukru. Bo jakoś tak mi się wydawało, że to nie jest takie proste. No nic, jutro mój pierwszy nastaw z 16kg. Zobaczę jak to będzie szło.
Nie wiem, czy to wpływ poziomu nauczania czy jakieś inne kosmiczne fale, ale mam wrażenie że zmierzamy w niebezpiecznym kierunku jako ludzkość.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
Rozpuszczanie cukru to najprostsza rzecz w naszym hobby, przynajmniej tak mi się wydawało.
Bierzesz gar 12litrowy, wlewasz 7 litrów wody, wsypujesz 5kg cukru i grzejesz na kuchence gazowej (czy jakiejś innej), mieszając co jakiś czas, by przyspieszyć rozpuszczanie. Nie jest to szczególnie trudna czynność, podgrzewanie robi swoje i nie ma problemu z rozpuszczeniem cukru.
Bierzesz gar 12litrowy, wlewasz 7 litrów wody, wsypujesz 5kg cukru i grzejesz na kuchence gazowej (czy jakiejś innej), mieszając co jakiś czas, by przyspieszyć rozpuszczanie. Nie jest to szczególnie trudna czynność, podgrzewanie robi swoje i nie ma problemu z rozpuszczeniem cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 166
- Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
No nic muszę to chyba wytłumaczyć do końca:) Co by mniej i bardziej mądre głowy tego forum zrozumiały sens. Słodzić herbatę potrafię, tylko jak to robię to herbata jest gorąca . Mieszkam w bloku na 3 pietrze , a nastaw i cały proces mam zamiar robić w piwnicy , gdzie nie mam dostępu do gazu ani tez innego alternatywnego źródła grzania. Fakt, mógłbym jeszcze zainwestować w kuchenkę elektryczną, ale i tak sporo przekroczyłem budżet budując maszynkę. Dlatego pomyślałem o wykorzystaniu frani do rozpuszczenia cukru w temp pokojowej.
-
- Posty: 2916
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: "FRANIA" jako fermentator
Grzewo
Czy twoja frania działa na baterie? Możesz być pewny, że "mądre głowy" poradzą sobie. Zadajesz pytanie, dostajesz odpowiedź, a ty i tak dążysz dalej w swoim przekonaniu. Najbardziej efektywne sposoby rozpuszczenia cukru już otrzymałeś. W każdym z mich musisz dostarczyć energię, nawet do Twojej frani...
Czy twoja frania działa na baterie? Możesz być pewny, że "mądre głowy" poradzą sobie. Zadajesz pytanie, dostajesz odpowiedź, a ty i tak dążysz dalej w swoim przekonaniu. Najbardziej efektywne sposoby rozpuszczenia cukru już otrzymałeś. W każdym z mich musisz dostarczyć energię, nawet do Twojej frani...
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
A w jaki to sposób? Mam używaną CANDY pakowaną od góry, chyba nie będzie różnicy? Podaj ten sposób to zobaczę jak to jest i opiszę na forum. W jednym i drugim jest bęben, tu i tu się kręci, więc efekt powinien być podobny.sliwowica pisze:Zygmunt a słyszałeś że we frani nastaw w kilka godzin jest przerobiony? jest tylko jeden warunek trzeba do nastawu dodać ... mleka, zsiadłego. Czego to ludziska nie wymyślą.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator
Panowie, toć to już było
http://alkohole-domowe.com/forum/wodka- ... t1311.html
http://alkohole-domowe.com/forum/pogrom ... -t717.html
http://alkohole-domowe.com/forum/wodka- ... t1311.html
http://alkohole-domowe.com/forum/pogrom ... -t717.html
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM