"FRANIA" jako fermentator

Naczynia do nastawiania zacieru.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Używane beczki 160l po przetworach spożywczych (Boryszew) bez problemu nabędziesz na Allegro za 35-45 zł. Tylko trzeba poszukać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
koncentraty wina
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: JanOkowita »

grzewo1 pisze:Beczki plastikowe to ja posiadam. Chodziło mi o rozpuszczanie cukru. Bo jakoś tak mi się wydawało, że to nie jest takie proste. No nic, jutro mój pierwszy nastaw z 16kg. Zobaczę jak to będzie szło.
Słodziłeś kiedyś herbatę ? Udało się ? :?: :?: :?:

Nie wiem, czy to wpływ poziomu nauczania czy jakieś inne kosmiczne fale, ale mam wrażenie że zmierzamy w niebezpiecznym kierunku jako ludzkość. :dupa:
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: gr000by »

Rozpuszczanie cukru to najprostsza rzecz w naszym hobby, przynajmniej tak mi się wydawało.
Bierzesz gar 12litrowy, wlewasz 7 litrów wody, wsypujesz 5kg cukru i grzejesz na kuchence gazowej (czy jakiejś innej), mieszając co jakiś czas, by przyspieszyć rozpuszczanie. Nie jest to szczególnie trudna czynność, podgrzewanie robi swoje i nie ma problemu z rozpuszczeniem cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: grzewo1 »

No nic muszę to chyba wytłumaczyć do końca:) Co by mniej i bardziej mądre głowy tego forum zrozumiały sens. Słodzić herbatę potrafię, tylko jak to robię to herbata jest gorąca . Mieszkam w bloku na 3 pietrze , a nastaw i cały proces mam zamiar robić w piwnicy , gdzie nie mam dostępu do gazu ani tez innego alternatywnego źródła grzania. Fakt, mógłbym jeszcze zainwestować w kuchenkę elektryczną, ale i tak sporo przekroczyłem budżet budując maszynkę. Dlatego pomyślałem o wykorzystaniu frani do rozpuszczenia cukru w temp pokojowej.

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: wawaldek11 »

Możesz użyć wiertarki i mieszadła do farb - przy okazji dobrze napowietrzysz nastaw i drożdże lepiej się namnożą.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: Pretender »

Grzewo
Czy twoja frania działa na baterie? Możesz być pewny, że "mądre głowy" poradzą sobie. Zadajesz pytanie, dostajesz odpowiedź, a ty i tak dążysz dalej w swoim przekonaniu. Najbardziej efektywne sposoby rozpuszczenia cukru już otrzymałeś. W każdym z mich musisz dostarczyć energię, nawet do Twojej frani...

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: PETER29 »

sliwowica pisze:Zygmunt a słyszałeś że we frani nastaw w kilka godzin jest przerobiony? jest tylko jeden warunek trzeba do nastawu dodać ... mleka, zsiadłego. Czego to ludziska nie wymyślą.
A w jaki to sposób? Mam używaną CANDY pakowaną od góry, chyba nie będzie różnicy? Podaj ten sposób to zobaczę jak to jest i opiszę na forum. W jednym i drugim jest bęben, tu i tu się kręci, więc efekt powinien być podobny.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: Pretender »

peter
mam nadzieję, że napisałeś to z ironią, w formie żartu? Jeśli nie to proponuję zacząć czytać forum.
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: Emiel Regis »

http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: "FRANIA" jako fermentator

Post autor: radius »

No, pośmialiśmy się trochę :hahaha: , odgrzaliśmy starego kotleta, który okazał się mocno niestrawny, więc czas wrócić do rzeczywistości dnia codziennego :pije:
Zamykam temat :twisted:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Zablokowany

Wróć do „W czym nastawiać?”