Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Nie wiem czy dobrze wyczytałam. Czy fosforan dwuamonowy jest pożywką dla drożdży i można go stosować do cukrówek zmniejszając tym samem ich ilość? Jeśli tak ,to już pędzę do POCH i zaopatruję się ten specyfik. Bardzo proszę znających się na rzeczy forumów o radę i pomoc.
Ostatnio edytowano czwartek, 20 sty 2011, 10:59 przez radius, łącznie edytowano 1 raz
Tak, jest pożywką i można go kupić w POCHu, ale się nie opłaca. Mają tam cz.d.a. i jest dość drogi.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Zygmuncie, czy mógłbyś mi doradzić co mogłabym dać jako pożywkę np z soli.Wiem ,że to będzie fosfor i azot ,ale dokładnie jaka forma tych soli.Jeśli w Pochu drogo, to gdzie taniej. Jeszcze jedno pytanie: czy rodzynki, jabłka to też pożywka dla drożdży???
Jabłka i rodzynki to też w jakiejś formie pożywka, ale bardzo uboga.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jutro zadzwonię do POCH-u i spytam się dokładnie ile kosztuje ten związek. Z doświadczenia wiem ,że przez internet jest drożej i do tego przesyłka.Zaopatruję się u nich w różne czyste sole przy okazji hobby(akwarystyka). Porównam cenę i zobaczę. Dziękuję za odpowiedź.
Bardzo dziękuję za odpowiedź Jestem wścibskim i niestety ambitnym babulcem, więc trochę poszperałam w necie i trochę odpowiedzi znalazłam. Mam jeszcze jedno pytanie. W domu posiadam czyste sole KN03,K2HPO4. Oczywiście zakupię (NH4)2HPO4 ,ale czy te które mam w domu mogę zastosować w swoim zaczynie???
KN03,K2HPO4 są to związki potasu, do fermentacji stosuje się sól będącą źródłem azotu, wydaje mi się że nie można stosować to coś jako pożywkę. Pozdrawiam .
Wiem że, pożywką dla drożdży jest azot i fosfor, ale....np. pomidory to źródło potasu. Oczywiście bez kompletnej wiedzy i pewności nie podam tych soli, ale sole które mam, to czysty azotan potasu i wodorofosforan potasu.
Byłam dziś w POCHu i zamówiłam kilowe opakowanie za ok 46 zł netto.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości