Teraz jest czwartek, 24 maja 2012, 04:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fontanna winna
PostPostNapisane: niedziela, 8 sie 2010, 23:44 
Tematy: 1
Witam wszystkich bardzo serdecznie. Próbowałem ostatnio zrobić pierwsze w swoim życiu wino i cos poszło nie tak. Robiłem zacier ze śliwek. Przepis sciągnołem z internetu i postępowałem zgodnie z nim z tym że matki drożdzowej nie dałem odrazu do zacieru tylko dopiero razem z zacierem wlałem do balonu. Zaczne teraz od początku jak wyglądal przepis: naszykowałem 8 kg cwiartek wina. Zasypałem te cwiartki 1,5kg cukru i pozostawiłem na godzine. Po tym czasie zalalem to wszystko 2 litrami wrzątku i pozostawiłem przykryte szmatą na 4 dni. w tym samym czasie zaczoła robić sie też "matka drożdzowa". Po 4 dniach odcedziłem dokładnie moszcz ze sliwek zlałem do balonu dodalem "matke drożdzową" dosypałem pożywke, i dolalem syrop z 2 litrów wody i 1,5 kg cukru. robiłem to w balonie 10 litrowym wiec wszystko zapełniło balon prawie do samej góry. Zosyało tylko ok 10 cm wolmego miejsca. zatkałem balom korkiem z rurką fermentacyjną wypełnioną wodą i odstawiłem do pomieszczenia w którym jest ok 23 st.C. Woda w rurce zaczeła fajnie bulgotać wiec poszedłem spać (i to był chyba mój bład). Rano żona mnie obodziła mówiac ze na suficie sa "wyplute" owoce z balonu. Okazało sie ze rurka jest zatkana wiec chciasłem ja wyczyścić. Przy próbie wyjęcia rurki pękła mi wiec postanowiłem wyciągnąc korek, no i wtedy wszysko sie zaczeło. "Wino" wyszczeliło z balonu niczym aszampan zalało mi całe pomieszczenie w którym stało, w balonie pozostała połowa z tego co bylo czylo ok 4,5 litry. Powiedzcie prosze co zrobiłem nie tak i czy ta pozostała cześc nadaje sie jescze do fermentacji. Pozostawiłem to w balonie ale boje sie zamknąc to korkiem z rurką, narazie zamkniete jest czopem z waty. Prosze napiszcie cos szybko bardzo bede wam wdzieczny.

Tytuł: Re: Fontanna winna
PostPostNapisane: poniedziałek, 9 sie 2010, 07:26 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witaj,
Po pierwsze- nie zacier, a nastaw.
Po drugie- zostawiłeś za mało miejsca w balonie, to wszystko. Fermentacje bywa bardzo burzliwa, owoce "podeszły" w górę, zatkały rurkę, ciśnienie nie miało którędy uchodzić- a Ty zdejmując korek momentalnie zrobiłeś mu drogę- ot i cała filozofia.
Zawsze trzeba zostawiać trochę wolnego miejsca w pojemniku!
To co zostało oczywiście nadaje się do dalszej "zabawy", zmierz cukromierzem ile cukru tam zostało i dosłódź lub dolej wody do odpowiedniej wartości.

PS.
MD robimy PRZED przygotowywaniem owoców, a razem z nimi :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1