Drożdże T Vodka StarT Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Od pewnego czasu kołatał mi się pomysł „urozmaicenia” spotkań w gronie towarzyskim. Wszyscy wiedzą że mamy dobre nalewki i inne miksturki, ale zawsze jest pytanie jak ty to robisz?
Dlaczego by nie można w gronie przyjaciół zaszczepić te wspaniałe hobby, a za razem „scementować” przyjaźń wspólnym malutkim występkiem (pędzeniem destylatu !!!!).
Spotykamy się często nad garnczkiem roztopionych serów, a teraz spotkamy się nad garnczkiem z wsadem procentowym. Dlatego pozwoliłem sobie nazwać swój projekt
FONDUE DLA DOROSŁYCH
A oto jak to sobie wymyśliłem:
Zestaw składa się z dwóch pojemników 5 litrowych, kolumny destylacyjnej, pomiarem temperatury, elastycznym doprowadzeniem do chłodnicy (silikon) i chłodnicą.
Zbiorniczek pierwszy będzie podgrzewany z kuchenki jednopalnikowej elektryczni (dopiero do mnie idzie paczka ale wygląda ona tak: http://www.tanieje.pl/advanced_search_result.php?keywords=fa-5080&x=16&y=10 ( oczywiście pod kolorek). Będę do niego wlewał przygotowany wsad, lub wino, po to aby „urobek” można było od razu „degustować”.
Po podgrzaniu opary pójdą do kolumny – kolumna szklana rura 50 cm długa średnica 42 mm, ścianka 6 mm, wypełnienie pierścienie 4 mm.
Po wyjściu z kolumny mamy pomiar temperatury – porównanie z tabelą i wiemy jaką mamy moc. Kiedyś może jako gadżet będzie układ który z automatu obok temperatury wyświetli moc destylatu (bajerek – ale w towarzystwie na pewno będzie przebojem).
Dalej już rurką silikonową (przekrój 20 mm, wewnętrzny 16 mm) do chłodnicy – DUŻEJ - 5 litrów pojemności.
I tutaj cały bajer – można odkręcić górę, wlać wody i w zupełności ona wystarczy do schładzania oparów, ewentualnie jeżeli proces będzie się przedłużał dosypywać na bieżąco lodu.
Dzięki temu rozwiązaniu podciągamy jedynie do aparaturki napięcie dla kuchenki. Brak jakichkolwiek doprowadzeni i odprowadzeni wody. Oczywiście po zamknięciu dekielka można normalnie podłączyć do obiegu wody chłodzącej.
I co myślcie o aparaturce?
Cezary
P.S. Jeszcze jedno – nie patrzcie na termometr – przyniosłem do domu aparaturkę z samochodu a tam trochę się oziębiła. Cezary
Witam Cezary. Szczerze bajer niezły, jak zwykle dopieszczony do ostatniej śrubeczki Już widzę jak u mnie Tatunio, brat, szwagier i cała reszta znajomych zamiera w oczekiwaniu, kiedy poleci ta pierwsza kropelka
Fajny pomysł jeśli chodzi o prostotę, maszynkę do grzania postawisz praktycznie wszędzie, lód to idealne rozwiązanie, chodzić zbyt często nie trzeba będzie. Jeśli tak jak napisałeś, destylował będziesz gotowe trunki lub odpowiednio wcześniej przygotowane, smak i aromat na pewno nie zawiedzie
Mam nadzieję iż opiszesz kiedyś, jakie wrażenia były na wspólnym FONDUE DLA DOROSŁYCH
______________________________________________________________________ Psocić każdy może , trochę lepiej lub trochę gorzej... Pozdrawiam serdecznie, Lukstir
Rewelacja, takiej prezentacji znajomi na pewno, nie zapomną, chociaż tu można się kłócić jeśli, w grę wchodzą %. Całość wygląda bardzo zachęcająco i nie będę ukrywał, że zazdroszczę. Byle aparatura nadążyła kapać, pozdrawiam.
Spotykamy się często nad garnczkiem roztopionych serów, a teraz spotkamy się nad garnczkiem z wsadem procentowym. Dlatego pozwoliłem sobie nazwać swój projekt
Ps. Mam nadzieje Kolego Cezary, że masz samych w porządku znajomych. Nasze hobby nie jest tolerowane przez prawo, a tzw. życzliwi są wszędzie.
Pozdrawiam.
______________________________________________________________________ doctis omnia casta
Kurde, ale Ty to wszystko ładnie robisz ! Od FONDUE DLA DOROSŁYCH do GOLIATA. Ja, dla pewności, dałbym trochę więcej miedzi, żeby gości nie odstraszyć aromatem. Może, w tym przypadku, termometr przydatniejszy byłby w kotle.
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
Co znaczy SODIUM PIPES ? 52mm razy 1500mm to niezłe wymiary!
______________________________________________________________________ -To co jest dobre jest dobre, nawet jak nikt tego nie robi. To co jest złe jest złe, nawet jak wszyscy to robią. Powiedział pewien Cowboy w telewizji. -Tylko bo jest nielegalne, nie jest złe. Tylko bo jest legalne, nie jest dobre. Moja córka.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości