Witam podczas swiat kupilem 2 butelki finlandi zwyklej czystej (taka delikatna w smaku) sprawdzilem ja na zawartosc alkoholu i ku mojemu zdziwieniu mimo ze na butelce napisane jest ze ma ona 40% mi na tych 2 badanych flaszkach pokazalo 35% mam pytanie czy ktos moze napisac czy tak maja wszystkie flaszki czyli sa oszukane i przez ten fakt delikatniejsze w spozyciu czy ja trafilem na felerne butelki w co watpie pozdrawiam
Wydaje mi się że mierzyłeś zawartość z chłodzonego alkoholu a wtedy na pewno pokaże mniej no i jeszcze nie wiadomo czy przyrząd masz dokładny. Alkohol do pomiaru powinien mieć mniej więcej 20 stopni.
...podczas swiat kupilem 2 butelki finlandi [...] na tych 2 badanych flaszkach pokazalo 35%...
Moze byc tak jak napisal post wyzej Marer, ale moze byc, ze nie wiadomo co kupiles. Dzis niestety nie mozna miec pewnosci, ze kupilismy oryginal a nie ppodrobke Dlatego pije tylko wlasne, bo wtedy WIEM co pije.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Pewnie już tych butelek nie masz... ale jeśli masz sprawdź moc jak sugerują koledzy. Temperatura powinna być choć około 20C.
Zimny alkohol (poniżej 20C) będzie 'słabszy' cieplejszy (powyżej 20C) będzie mocniejszy.
Gdzieś widzialem nawet tablice kompensacyjne dla gęstości cukru i mocy alkoholu.
Ale... kto wie, może i kupiłeś jakąś podróbkę albo oryginał jest marny. Dziś w świecie dzieją się najróżniejsze rzeczy a wszystko dla większego zysku - człowiek nie zmienia się tak bardzo, oszustow znajdzie się wszędzie.
Smutne
Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Alkohol mial temp pokojowa co do alkoholomierza jest sprawny posiadam 2 rozne wynik byl ten sam sprawdzalem inne wodki i pokazywal tyle ile maja na etykietkach jak koledzy moga sprawdzic finlandie i napisac o swoich wynikach bedzie milo dzieki
No to tu trzeba wierzyć 'szkiełku i oku'. Albo ktoś w Kraju sfałszował albo w 'Finlandii'. Jest to możliwe. Dla pewności kup jeszcze raz, zmierz temperaturę, sprawdź moc pozapisuj i zostaw w butelce. Jeśłi okaże się, że moc jest niższa niż na nalepce ja nie miałbym skrupółów zakablować sklep i markę wódki do - nie wiem - ministerstwa, może TV czy gdzie tam. Ludzie płacą straszne podatki za alkohol i aby jeszcze ktoś ich oszukiwał to granda!
Jak kupisz starą popsutą mąkę no to odpowiada sklep, ale jak kupujesz sfałszowany produkt kontrolowany przez rząd do odpowiada rząd.
To paskudne jeśli ktoś fałszuje (może to jakiś trefny przemyt?)
Juliusz
______________________________________________________________________ Wybrana stopka jest całkowicie niecenzuralna - tylko dla wybranych.
Morał z tego taki że trzeba dać sobie spokój z wódkami sklepowymi tylko swoje psocić. A co do finlandi to w sylwestra byłem u sąsiada i przyszło mi pić właśnie taką wódkę. Stwierdzam że beznadziejna była wręcz ohydna wolałbym 100 razy pachnącą psotę drożdżami od właśnie tej finlandi .
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości