Teraz jest środa, 23 maja 2012, 18:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Filtr węglowy z butelki po soku
PostPostNapisane: środa, 28 gru 2011, 00:37 
Tematy: 3
Zrobiłem dziś z nudów taki śmieszny filtr.
Zrobiony jest z butelki po soku 0,33l. Zatkane jest to korkiem przez który przechodzą 2 rurki - 1 do samego dna (doprowadzenie surówki) i druga wchodząca 1cm poniżej korka (odprowadzenie). Surówka będzie się wlewać od góry z butelki 1,5l.
Odprowadzenie będzie prowadziło do lejka wypchanego watą żeby resztki węgla mogły sie wyczyścić.
Węgiel i tu ciekawe - dostałem od kolegi filtr węglowy do wody , węgiel ten sproszkowałem i teraz czekam niecierpliwie na kolejną partię psoty.
Jak myślicie taki filterek dla ubogich :D zda egzamin?

Półka Sveda IV - na 32 butelki winaPółka Sveda IV - na 32 butelki wina
Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł  
Promocja: 499,00 zł

Tytuł: Re: Filtr węglowy z butelki po soku
PostPostNapisane: niedziela, 1 sty 2012, 17:25 
Gdzieś czytałem, że taka kolumna z węglem aktywnym musi mieć odpowiednią długość, aby uzyskać krystaliczny wygląd i dobry smak. Było to chyba ok 1 m. Ustaw bardzo wolno przepływ. Na pewno będzie to lepsze niż nic..

Tytuł: Re: Filtr węglowy z butelki po soku
PostPostNapisane: środa, 4 sty 2012, 17:34 
Tematy: 3
Oskar napisał(a):
Gdzieś czytałem, że taka kolumna z węglem aktywnym musi mieć odpowiednią długość, aby uzyskać krystaliczny wygląd i dobry smak. Było to chyba ok 1 m. Ustaw bardzo wolno przepływ. Na pewno będzie to lepsze niż nic..

Kiedyś niedawno zostało mi pół litra psoty, sensu nie było wlewać tego na filtr ( pojemność filtra to ponad literek), więc wlałem te pół litra do słoika z węglem, postało dwa dni, kilka razy w międzyczasie zamieszałem kilka razy. Po odzieleniu węgla otrzymałem pół litra bezwonnego destylatu. Myślę że taki filterek butelkowy zda egzamin.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1