Filtr płytowy

Co można przed procesem destylacji aby uzyskać czysty destylat już po.
Awatar użytkownika

cviat
30
Posty: 43
Rejestracja: piątek, 31 lip 2015, 12:48
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy

Post autor: cviat »

Ależ wszyscy Ci tu już odpowiedzieli - nikt tego do psotnych celów tu nie używa. Kupuj i opisuj efekty. Dla przeciętnego zjadacza psoty dodatkowy dzień na sklarowanie turbo-klarem, lub bentonitem nie jest wart tych pieniędzy.
(edit)
Nie neguje Twojego postępowania, kibicuje mu - sam często robię coś inaczej niż inni :)
alembiki

Autor tematu
dark113
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 31 mar 2010, 02:06
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Filtr płytowy

Post autor: dark113 »

Więc dobrze a zapytam się inaczej a do innych celów np: klarowania win ?
Jakie są rezultaty ? Czy w ogóle jest różnica ? Może znacie jakiś podobny watek z użyciem filtrów płytowych ?

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Filtr płytowy

Post autor: W_TG »

A ja się zastanawiam jak czysty ma być wsad do takiego filtra. Raczej widział bym go do DOKŁADNEGO filtrowania wina. Oczywiście trzeba dobrać odpowiednią gradacje wkładów. Zaczynamy od większego schodząc w dół
Przy kiepskim wsadzie drożdżowym możesz go zapchać zanim przefiltrujesz kilkadziesiąt litrów
Może się mylę ale filtry do niego raczej będą jednorazowe i nie tanie, więc dodatkowe koszty.
Tak więc stawiam jak na początku do odstanego sklarowanego wina a uzyska się kryształ. I pewność że po roku nie zobaczysz na dnie butelki szlamiku.
Ale myślę że też ma to sens jak do przefiltrowania jest likkaset litrów wina przynajmniej raz w roku.
Co nie znaczy że można sobie kupić dla 1 balona wina jak się ma fantazje.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Autor tematu
dark113
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 31 mar 2010, 02:06
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Filtr płytowy

Post autor: dark113 »

Gradacja filtrów jest rozmaita np od tzw ziarnka grochu do zera. No tak tylko mówimy o zapychaniu się wkładów przy filtracji normalnej nie ciśnieniowej. Problem przy ciśnieniu 3.5 Mpa jest taki iż nie przefiltruje zadowalająco.
A jeśli chodzi o koszta to przy 8 płytach jednorazowy koszt - 16 zł (8 wkładów) to jeśli mówimy to o klarowaniu przelewowym przy 240 l zacieru to żaden.
W styczniu bądź na początku lutego planuje zakup - będę opisywał w tym temacie rezultaty.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Filtr płytowy

Post autor: W_TG »

dark113 pisze:Gradacja filtrów jest rozmaita np od tzw ziarnka grochu do zera. No tak tylko mówimy o zapychaniu się wkładów przy filtracji normalnej nie ciśnieniowej. Problem przy ciśnieniu 3.5 Mpa jest taki iż nie przefiltruje zadowalająco.
Jeśli chodzi o zapychanie to oczywiście ciśnieniowa metoda jest wydajniejsza, ale każdy filtr ma swoją pojemność do przyjęcia osadu. I jeśli na ciasne oczko dasz gruby szlam zawalisz go na starcie.
Dlatego pisałem że należy dobrać "oczko" w stosunku do ilości i rodzaju/grubości zanieczyszczeń.
I albo filtrować 2-3-4 razy schodząc w dół z rozmiarem oczka. Albo mieć już prawie czysty surowiec i tylko go "dopieścić".
Życzymy powodzenia i zadowolenia ze sprzętu
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

ykp0261
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 6 mar 2016, 17:41
Podziękował: 3 razy
Re: Filtr płytowy

Post autor: ykp0261 »

Dark jeśli zakupisz ten sprzęt to prosiłbym o informacje jak się sprawuje itd itp. Sam się zastanawiam nad czymś takim. Pozdrawiam

Autor tematu
dark113
30
Posty: 39
Rejestracja: środa, 31 mar 2010, 02:06
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Filtr płytowy

Post autor: dark113 »

na chwilę obecną temat odkładam ponieważ kupiłem dom i go właśnie wykańczam - robie specjalne pomieszczenie dla mojego sprzętu. W okolicach lipca powinienem się z tym uwinąć i wtedy zabiorę się za ten temat.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Oczyszczanie nastawu przed destylacją”