Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Krótko i na temat. Do zwykłego, rozcieńczonego 1410 wrzucamy suszone figi (dwie na 1L). Czekamy 3-4 tygodnie. Figi wyjmujemy. Znika ostrość destylatu, a jednocześnie destylat nie jest słodki.
______________________________________________________________________ "Cywilizacja narodziła się wraz z odkryciem fermentacji" - William Faulkner
Witaj!!! Robiłeś coś jeszcze na tych suszonych figach , pytam bo mam około 1 kg tego /z możliwością dokupienia więcej/ i ciekaw jestem jakiś egzotycznych zarówno przepisów jak i smaków, pozdrawiam
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
250 g rodzynków 200 g suszonych lub w miarę możliwości świeżych fig klika goździków 1 cm laski cynamonu lub wanilii 200 g daktyli 500 ml spirytusu 1000 ml wódki 250 g cukru 250 ml wody
Przygotowanie:
Owoce rozdrobnić nożem, dodać goździki i cynamon, włożyć do słoja i zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Po tym okresie dodać syrop cukrowy (250 g cukru rozpuszczone w 250 ml wody) i ponownie odstawić na 3 tygodnie. Następnie przefiltrować i zabutelkować. Odstawić w chłodne ciemne miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Pozdrawiam
Jan Okowita
______________________________________________________________________ Drożdże najlepszym przyjacielem człowieka.
Ostatnio zrobiłem z owoców Figi(nie suszone) psotę. I nie idzie tego wypić, choć minęło trochę czasu razem z dębem to nadal cofa... Ale winko(nastaw) wręcz na odwrót pachnie bardzo ładnie i ma dobry smak.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Partyzant!!! napisz jak to robiłeś, proporcje, dawki itp, nalewki czy na świeżych czy suszonych figach jak dla mnie wychodzą rewelacyjne, teraz nastawiłem winko figowe /docelowo/ ale jak przyjdzie pora to chciałbym porobić w tym roku kilka nastawów z figi świeżej /tutaj tego rośnie w grom/ dlatego więc pytam!!! pozdrawiam
______________________________________________________________________ dycha do dychy i strzelają kielichy!!!!
Świeża figa w smaku jest bardzo słodka i dobra. Ale psota pachnie tak samo i cofa...
Pisze z pamięci... Zebrałem dwa wiadra owoców które przepuściłem przez maszynkę od mięsa, później nalałem wodę( miało jakieś 21 BLG) po sfermentowaniu na rurki.
______________________________________________________________________ ...Dobro piszą na wodzie, zło ryją w kamieniu... Jeśli coś się powtarza to przestaje być zbiegiem okoliczności...Diabeł kocha ignorantów...
Troszkę mnie zniechęciłeś niemniej będę próbował zrobić ten nastaw, różne są gusta i trzeba by spróbować, a z jakiej figi to robiłeś z tej jasnej czy ciemnej
O kolorze to mnie zaskoczyłeś, mi się wydaje że z jasnej, choć kiedy dojrzewają to ciemnieją
Postka pachnie ładnie*... Ale mi nie wchodzi, każdy ma inny gust i możliwe że tobie podejdzie.
* I może dlatego oczekuje coś lepszego w smaku.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości