Witam Was serdecznie moi drodzy
Tak jak w temacie mam problem odnośnie fermentacji mojego winka, ustawiłem je w poniedziałek z winogron i mandarynek tak jak zawsze je robię natomiast tym razem mam dziwna sytuacje w rurce fermentacyjnej. Wyglada to tak jakby wodę która się w niej zajmuje wciągało do środka a nie wypychało na zewnątrz. Nie potrafię sobie z tym poradzić w żaden sposób wiec się do Was zwracam i proszę o pomoc
Fermentacja odwrotna (wino zasysa powietrze)
-
- Posty: 365
- Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 08:23
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 59 razy
Re: Fermentacja odwrotna
Moim skromnym zdaniem zalany do dymiona płyn był cieplejszy niż temperatura otoczenia, więc ochładzając się zmniejszał swoją objętość tworząc podciśnienie, a to powodowało zasysanie powietrza do wewnątrz. Taka sytuacja zapewne trwała do momentu wyrównania temperatur lub rozpoczęcia fermentacji, co wywołało zjawisko odwrotne.