Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?


Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez Marian1129 » Poniedziałek, 29 Mar 2010, 10:35

Moje wino z jabłek przegryza sie już około 20 dni. Zaczyna plumkać bardzo powolutku - raz na 40 sekund. Czy zakończenie fermentacji burzliwej wygląda w ten sposób że plumkanie się zatrzyma? Kiedy je przelać w drugi balon? Z góry dziękuje za odpowiedzi
Marian1129

 
Posty: 7


To już kultowa pozycja, która powinna znaleźć się w każdej bibliotece smakosza domowych alkoholi.
Książka - Domowy wyrób win - Jan Cieślak
Cena: 17,90 zł
Alembik nitowany dwusegmentowy typu Łabędzia Szyja. Składa się z kotła, głowicy, łabędziej szyi oraz chłodnicy.
Alembik Miedziany Riveted Union 10 litrów (nr 3225)
Cena: 899,00 zł
Nalepka na butelkę z domowym destylatem.
Etykieta do butelek Stołeczna Extra Mocna (nr 360)
Cena: 0,35 zł
Legendarny brytyjski smak. Teraz w prosty sposób uzyskasz go domowym sposobem. Wystarczy wlać zaprawkę do butelki 0,7 litra i uzupełnić alkoholem o odpowiedniej dla siebie mocy. Po 24 godzinach produkt jest gotowy do spożycia.
Zaprawka London Gin 25 ml
Cena: 7,49 zł
Nalewka szczególnie polecana w stanach przeziębieniowych i grypowych. Nalewka aktywizuje siły obronne organizmu. Działa rozgrzewająco, wykrztuśnie i łagodzi kaszel.
Zaprawka ziołowa - Rozgrzewająco - Przeciwgrypowa
Cena: 6,50 zł
Wysokiej jakości pojemnik do przechowywania płynnych produktów spożywczych.
Pojemnik-beczka-bańka INOX 25 l z kranem
Cena: 399,00 zł
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek w kolorze antycznym (ciemny brąz).
Butelka Bordeaux Futura Antik 350 ml + korek
Cena: 10,90 zł
Jednosegmentowy alembik typu Alquitar. Wybierany do wytwarzania destylatów o wysokiej jakości z powodu wydłużonego czasu destylacji.
Alembik Miedziany Alquitarra 10 litrów (nr 3120)
Cena: 1099,00 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez Kucyk » Poniedziałek, 29 Mar 2010, 10:43

Koniec fermentacji burzliwej zwiastuje opadnięcie farfocli na dno i stopniowe klarowanie się wina. Z powierzchni znika piana, kawałki owoców przestają kursować góra-dół, rurka zamiera, a na dnie fermentora tworzy się warstwa szlamu. Wtedy dokonuje się pierwszego obciągu.
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez Marian1129 » Poniedziałek, 29 Mar 2010, 11:09

Czyli nie decyduje o tym 100% zamarcie rurki? Moje wino wyglada dokladnie tak : widze szlam na dole, plumka raz na 40 sekund, piany jest bardzo mało, ale widze jak sie miesza ta piana na powierzchni wina, nadal jest mętne. Jak myslisz, przelewac? ;p
Marian1129

 
Posty: 7

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez Kucyk » Poniedziałek, 29 Mar 2010, 11:28

Nie. Trzy tygodnie to jak na wino za krótki okres na zakończenie fermentacji. Poczekaj jeszcze z tydzień - dwa. Jak farfocle przestaną kursować wtedy je zlejesz. No, chyba że strasznie Cię drażni ten osad na dnie...
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez Marian1129 » Poniedziałek, 29 Mar 2010, 13:49

Oki poczekam jeszcze, nie jestem taki niecierpliwy, wole zrobić wszystko tak jak należy hehe. Dzięku
Marian1129

 
Posty: 7

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez Kucyk » Poniedziałek, 29 Mar 2010, 14:32

Najważniejszą sprawą jest nie przetrzymywanie wina po skończonej fermentacji nad szlamem, bo to psuje jego smak. A tak ogólnie,to życzę sukcesów winiarskich!
Image أسامة بن لادن
Awatar użytkownika
Kucyk

 
Posty: 1708

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez Marian1129 » Poniedziałek, 29 Mar 2010, 17:25

A dziękuje i na wzajem. To moje 1 wino, ale przeczytałem już mase artykułów na ten temat. Jednak niektóre sprawy nie są wytłumaczone na tyle szczególowo żeby mój płytki umysł to zrozumiał ;p a znajomych winiarzy nie mam.
Marian1129

 
Posty: 7

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez Markizpucek » Piątek, 9 Kwi 2010, 08:52

Gratuluję nowego wyzwania.
Wszystko co koledzy pisali wcześniej to oczywiście prawda.

Ja przy robieniu wina, gdy bąbelki "spadną" 1 na minutę robię tak:
1)Całą zawartość fermentatora (butli) przelewam przez gęste kuchenne sito.
2)Dalej młode wino przelewam przez płócienny filtr (worek). Takie filtry są np. w ofercie BIOWINU
3)Następnie zadaję klarowin
O klarowaniu już na tym forum pisano post15795.html?sid=b9935a29652fbf0f14655fef64efe612#p15795
4)Pojemnik z klarowinem + wino stawiam w zimnym miejscu.
5)Po 3-7 dniach zlewam wino z nad osadu.
6)Wino w tym okresie wypuszcza jeszcze bąbelki powietrza ( powiedzmy raz na parę minut )
7)Pomimo zastosowania środków klarujących na dnie pojemnika zbierać się jeszcze będzie osad. Czasami wina "wytrącają" z siebie osad.
Ja swoje wina zlewam ponownie po 3 i 9 miesiącach (ostatni raz praktycznie w kwietniu - maju przed nowym sezonem - przed rozlewaniem do małych butelek)
8)Proces wytrącania osadów trwa nadal w butelkach. Tydzień temu wypiłem butelkę (3/4 l) trzyletniego wina. Na ściankach butelki był osad, wyglądem przypominający sól. Ilościowo tak ze trzy duże łyżki. Wino było przednie.
9)Po oczyszczeniu klarowinem wina można dokonać wstępnej korekty smaku np. słodzikiem, kwaskiem cytrynowym lub sokiem ze sklepu.
POWODZENIA
Markizpucek

 
Posty: 84

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez pajak381 » Czwartek, 23 Sie 2012, 16:52

Witam.
Nastawiłem 17.07.2012 winko z wiśni, zapierniczało 4 dni odcisnąłem wiśnie i pracowało do 06.08.2012, wtedy rurka zaczęła znacznie wolniej pukać i dokonałem pierwszego zlania. Następnie rurka zwolniła do jednego puknięcia na minute i rzadziej, ok 21.08.2012 rurka już stała w miejscu na dole znowu zrobił się delikatny osad(1mm) i spuściłem drugi raz. Od ostatniego zlania rurka stoi w miejscu sprawdzam kilka razy dziennie na dnie nic się nie pojawia i zastanawiam się czy to pora na zlanie do butelek??
pajak381

 
Posty: 25

Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postprzez radius » Piątek, 24 Sie 2012, 07:33

Poczekaj, nie spiesz się. Fermentacja cicha może jeszcze trwać i osad będzie się tworzył bardzo wolno a winko nabierało klarowności i przejrzystości. Za miesiąc, dwa, jak nic się nie zmieni w wyglądzie wina i osad nie będzie się tworzył, możesz zlać do butelek i odstawić do dojrzewania.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika
radius

 
Posty: 3176

Następna

Wróć do Wytwarzanie Wina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości