Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
Marian1129
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 25 lut 2010, 22:27
Załączniki
Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: Marian1129 » poniedziałek, 29 mar 2010, 09:35

Moje wino z jabłek przegryza sie już około 20 dni. Zaczyna plumkać bardzo powolutku - raz na 40 sekund. Czy zakończenie fermentacji burzliwej wygląda w ten sposób że plumkanie się zatrzyma? Kiedy je przelać w drugi balon? Z góry dziękuje za odpowiedzi


Aktualne promocje
COOBRA węgiel aktywny- obj.1,7L,  0,40-0,85mm, absorpcja: 1050m2/g
Węgiel aktywny Coobra 1,7 l
Cena: 23,99 zł  
Promocja: 19,99 zł
Idealna, solidna butelka ozdobna do nalewek. Optymalna pojemność !
Butelka Nocturne 350 ml + korek
Cena: 13,99 zł  
Promocja: 11,95 zł
Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze do dużych nastawów.
Drożdże Coobra Mega Pack
Cena: 24,99 zł  
Promocja: 21,99 zł
6 butelek. Piękne butelki dla koneserów domowych nalewek i wszelkich innych spirytualiów.
1 x Pakiet 6 szt - butelka ALDO Classic 500ml+korek
Cena: 65,90 zł  
Promocja: 59,40 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Wydajny, szybki i skuteczny środek do klarowania nastawów cukrowych, owocowych oraz win domowych. Najwyższa jakość !
Duoklar Turbo - Jan Okowita
Cena: 5,19 zł  
Promocja: 4,99 zł
20g na 5 do 10l alkoholu. Doskonałe do koniaków, whisky, starek czy bourbonów.
100 g - Płatki dębowe mocno opiekane
Cena: 11,49 zł  
Promocja: 9,90 zł
Aktywne drożdże do fermentacji wszelkich nastawów z owoców.
AD Drożdże Owocowe Turbo - Pakiet 10 sztuk
Cena: 69,99 zł  
Promocja: 54,90 zł
Silny dwuskładnikowy środek do klarowania nastawów owocowych, cukrowych, zbożowych oraz domowych win białych i czerwonych.
Duoklar Wujka Władka- środek do klarowania
Cena: 4,99 zł  
Promocja: 4,49 zł
Drożdże turbo przeznaczone do produkcji łagodnych destylatów.
Drożdże Wujka Władka 66 g
Cena: 8,49 zł  
Promocja: 6,99 zł
Bardzo silne drożdże turbo dla wymagających destylerów. Dedykowane  do produkcji nastawów cukrowych.
Drożdże Turbo Wujka Władka 135 g
Cena: 10,90 zł  
Promocja: 8,90 zł
Tu nie chodzi o Bitwę Pod Grunwaldem...
Kamionka pękata 450ml+korek - model 1410
Cena: 24,99 zł  
Promocja: 18,99 zł
Drożdże do zacierów zbożowych i ziemniaczanych.
Drożdże Zbożowe Wujka Władka
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 7,49 zł
Solidny i elegancki kran z zaworem kulowym.
Kran 1/2 cala ze stali kwasoodpornej INOX
Cena: 95,00 zł  
Promocja: 85,00 zł
Jak uzyskać najczystszy nastaw ? Umożliwia to zestaw 3 produktów.
AD zestaw startowy (drożdże AD48+AD węgiel płynny+AD Duoklar)
Cena: 19,90 zł  
Promocja: 18,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 29 mar 2010, 09:43

Koniec fermentacji burzliwej zwiastuje opadnięcie farfocli na dno i stopniowe klarowanie się wina. Z powierzchni znika piana, kawałki owoców przestają kursować góra-dół, rurka zamiera, a na dnie fermentora tworzy się warstwa szlamu. Wtedy dokonuje się pierwszego obciągu.
Obrazek أسامة بن لادن


Autor tematu
Marian1129
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 25 lut 2010, 22:27
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: Marian1129 » poniedziałek, 29 mar 2010, 10:09

Czyli nie decyduje o tym 100% zamarcie rurki? Moje wino wyglada dokladnie tak : widze szlam na dole, plumka raz na 40 sekund, piany jest bardzo mało, ale widze jak sie miesza ta piana na powierzchni wina, nadal jest mętne. Jak myslisz, przelewac? ;p

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 29 mar 2010, 10:28

Nie. Trzy tygodnie to jak na wino za krótki okres na zakończenie fermentacji. Poczekaj jeszcze z tydzień - dwa. Jak farfocle przestaną kursować wtedy je zlejesz. No, chyba że strasznie Cię drażni ten osad na dnie...
Obrazek أسامة بن لادن


Autor tematu
Marian1129
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 25 lut 2010, 22:27
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: Marian1129 » poniedziałek, 29 mar 2010, 12:49

Oki poczekam jeszcze, nie jestem taki niecierpliwy, wole zrobić wszystko tak jak należy hehe. Dzięku

Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1708
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 14:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: Kucyk » poniedziałek, 29 mar 2010, 13:32

Najważniejszą sprawą jest nie przetrzymywanie wina po skończonej fermentacji nad szlamem, bo to psuje jego smak. A tak ogólnie,to życzę sukcesów winiarskich!
Obrazek أسامة بن لادن


Autor tematu
Marian1129
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 25 lut 2010, 22:27
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: Marian1129 » poniedziałek, 29 mar 2010, 16:25

A dziękuje i na wzajem. To moje 1 wino, ale przeczytałem już mase artykułów na ten temat. Jednak niektóre sprawy nie są wytłumaczone na tyle szczególowo żeby mój płytki umysł to zrozumiał ;p a znajomych winiarzy nie mam.


Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: Markizpucek » piątek, 9 kwie 2010, 07:52

Gratuluję nowego wyzwania.
Wszystko co koledzy pisali wcześniej to oczywiście prawda.

Ja przy robieniu wina, gdy bąbelki "spadną" 1 na minutę robię tak:
1)Całą zawartość fermentatora (butli) przelewam przez gęste kuchenne sito.
2)Dalej młode wino przelewam przez płócienny filtr (worek). Takie filtry są np. w ofercie BIOWINU
3)Następnie zadaję klarowin
O klarowaniu już na tym forum pisano post15795.html?sid=b9935a29652fbf0f14655fef64efe612#p15795
4)Pojemnik z klarowinem + wino stawiam w zimnym miejscu.
5)Po 3-7 dniach zlewam wino z nad osadu.
6)Wino w tym okresie wypuszcza jeszcze bąbelki powietrza ( powiedzmy raz na parę minut )
7)Pomimo zastosowania środków klarujących na dnie pojemnika zbierać się jeszcze będzie osad. Czasami wina "wytrącają" z siebie osad.
Ja swoje wina zlewam ponownie po 3 i 9 miesiącach (ostatni raz praktycznie w kwietniu - maju przed nowym sezonem - przed rozlewaniem do małych butelek)
8)Proces wytrącania osadów trwa nadal w butelkach. Tydzień temu wypiłem butelkę (3/4 l) trzyletniego wina. Na ściankach butelki był osad, wyglądem przypominający sól. Ilościowo tak ze trzy duże łyżki. Wino było przednie.
9)Po oczyszczeniu klarowinem wina można dokonać wstępnej korekty smaku np. słodzikiem, kwaskiem cytrynowym lub sokiem ze sklepu.
POWODZENIA


pajak381
20
Posty: 25
Rejestracja: wtorek, 27 gru 2011, 21:52
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: pajak381 » czwartek, 23 sie 2012, 15:52

Witam.
Nastawiłem 17.07.2012 winko z wiśni, zapierniczało 4 dni odcisnąłem wiśnie i pracowało do 06.08.2012, wtedy rurka zaczęła znacznie wolniej pukać i dokonałem pierwszego zlania. Następnie rurka zwolniła do jednego puknięcia na minute i rzadziej, ok 21.08.2012 rurka już stała w miejscu na dole znowu zrobił się delikatny osad(1mm) i spuściłem drugi raz. Od ostatniego zlania rurka stoi w miejscu sprawdzam kilka razy dziennie na dnie nic się nie pojawia i zastanawiam się czy to pora na zlanie do butelek??

Awatar użytkownika

radius
3500
Posty: 3946
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Fermentacja Burzliwa - jak się rozpoznaje jej koniec ?

Postautor: radius » piątek, 24 sie 2012, 06:33

Poczekaj, nie spiesz się. Fermentacja cicha może jeszcze trwać i osad będzie się tworzył bardzo wolno a winko nabierało klarowności i przejrzystości. Za miesiąc, dwa, jak nic się nie zmieni w wyglądzie wina i osad nie będzie się tworzył, możesz zlać do butelek i odstawić do dojrzewania.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości