Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Witam.Testuje przepis farmaceutów na różne sposoby, jedne wychodzą lepiej, drugie gorzej. Mam pytanie co do prób z kiwi - smak wyszedł ciekawy jednak zostawia bardzo gorzki posmak, czy macie pomysł jak mogę to skontrować? Nawet po przefiltrowaniu? Z góry dzięki.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Post autor: gr000by »

Taki urok kiwi. Nalewka z samego kiwi jest wyborna, ale trzeba ją skonsumować w około pół roku od zrobienia, bo wychodzi goryczka w smaku. Jedynym sposobem jaki znam jest usunięcie pestek przed zalaniem (kiepska metoda) lub dosłodzenie, ale nie wszyscy lubią słodkie nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie poddam się. W weekend filtruje i napewno zostawię jeszcze przed rozlaniem tylko zastanawiam się czego dodać, co kontruje gorzki smak i odczuwalne jest na końcu języka najlepiej - to jest coś co mnie nurtuje i nawet chodzi mi po głowie, tylko nie może "najść na język".
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Post autor: gr000by »

Na czubku języka najlepiej odczuwany jest smak słodki. Część nalewki możesz spróbować dosłodzić miodem, powinien dobrze zgrać się z kiwi - tylko nie przesadź, żeby miodówka z kiwi nie wyszła :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Post autor: użytkownik usunięty »

Dobry pomysł a próbowałeś jakieś zioła? Pół ziarna ziela angielskiego albo dosłodzić cukrem wanilinowym? I miód pewnie gryczany polecasz? Potrzebuję polemiki co do tego tematu, bo strasznie mi szkoda tej nalewki, jak widać na zdjęciu wygląda pięknie, więc czas oczekiwań nie może pójść na marne!
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Post autor: gr000by »

Kiwiówkę robiłem tylko solo - same owoce, alkohol i cukier. Miód poleciłbym zwykły wielokwiatowy, żeby nie przykrył smaku i zapachu kiwi. Nalewek owocowych nie dosmaczam ziołami - przeszło mi po jabłkówce dosmaczanej nalewem cynamonowym, dobrze że tylko jedną butelkę tak potraktowałem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Post autor: JanOkowita »

Można spróbować "dosmaczyć" aromatem kiwi do win https://alkohole-domowe.pl/product-pl-1 ... 50-ml.html
- osobiście nie próbowałem ale kto wie? Z tego co widzę na fotografii cukru w słoju jest sporo, więc raczej słodyczy nie brakuje.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
Podziękował: 114 razy
Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Post autor: eldier »

Wydaje mi się że to ścięte mleko, nie cukier ;)

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada

Post autor: użytkownik usunięty »

Zgadza się cukru nie daje za dużo... Wolę wytrawne, jedna szklanka 0.3 wystarcza.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”