Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada
-
Autor tematu
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada
Taki urok kiwi. Nalewka z samego kiwi jest wyborna, ale trzeba ją skonsumować w około pół roku od zrobienia, bo wychodzi goryczka w smaku. Jedynym sposobem jaki znam jest usunięcie pestek przed zalaniem (kiepska metoda) lub dosłodzenie, ale nie wszyscy lubią słodkie nalewki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada
Nie poddam się. W weekend filtruje i napewno zostawię jeszcze przed rozlaniem tylko zastanawiam się czego dodać, co kontruje gorzki smak i odczuwalne jest na końcu języka najlepiej - to jest coś co mnie nurtuje i nawet chodzi mi po głowie, tylko nie może "najść na język".
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada
Na czubku języka najlepiej odczuwany jest smak słodki. Część nalewki możesz spróbować dosłodzić miodem, powinien dobrze zgrać się z kiwi - tylko nie przesadź, żeby miodówka z kiwi nie wyszła .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada
Dobry pomysł a próbowałeś jakieś zioła? Pół ziarna ziela angielskiego albo dosłodzić cukrem wanilinowym? I miód pewnie gryczany polecasz? Potrzebuję polemiki co do tego tematu, bo strasznie mi szkoda tej nalewki, jak widać na zdjęciu wygląda pięknie, więc czas oczekiwań nie może pójść na marne!
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada
Kiwiówkę robiłem tylko solo - same owoce, alkohol i cukier. Miód poleciłbym zwykły wielokwiatowy, żeby nie przykrył smaku i zapachu kiwi. Nalewek owocowych nie dosmaczam ziołami - przeszło mi po jabłkówce dosmaczanej nalewem cynamonowym, dobrze że tylko jedną butelkę tak potraktowałem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Farmaceutów z kiwi , potrzebna rada
Można spróbować "dosmaczyć" aromatem kiwi do win https://alkohole-domowe.pl/product-pl-1 ... 50-ml.html
- osobiście nie próbowałem ale kto wie? Z tego co widzę na fotografii cukru w słoju jest sporo, więc raczej słodyczy nie brakuje.
- osobiście nie próbowałem ale kto wie? Z tego co widzę na fotografii cukru w słoju jest sporo, więc raczej słodyczy nie brakuje.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
Autor tematu