Beczułka szklana 0,75 l z 4 kieliszkamiBeczułki wykonane z grubego, dekoracyjnie oplecionego szkła. Zaopatrzone w kranik u swojej podstawy. Idealnie nadają się na prezent lub stół biesiadny.
Cena: 69,00 zł
Zachęcony możliwościami kolumn LM nabrałem ochoty na budowę takiego własnie cacka. Założenia: - Keg 50L; - Grzanie 2x2000W grzałka 40.411 z katalogu http://www.selfa.pl; - Kolumna fi 60,3x1,6mm długość wypełnienia 1500mm - zmywaki; - Głowica i skraplacz według rysunku w załącznikach.
Troszkę już podpytywałem doświadczonych kolegów, proszę jednak o opinie i kilka podpowiedzi. Wybrałem tego typu rozwiązanie skraplacza z kilku powodów. Ograniczenie łącznej wysokości aparatury. Posiadam kilka metrów rurki miedzianej fi 10mm i fi 12mm o ściance 0,2mm stosowanej w wymiennikach ciepła w klimatyzatorach. Próby gięcia kończyły się załamywaniem i wgniataniem wewnętrznego łuku. Kolejny powód wyboru togo skraplacza to łatwość czyszczenia wnętrza rurek. Woda w mojej okolicy zawiera dużo żelaza. Może ktoś wie jak pozbyć się rdzy ze szklanej chłodnicy?
1. Co myślicie o takim skraplaczu? Da radę skrapliać przy grzaniu 2000W podczas odbioru? Myślałem o użyciu ok 50 rurek o długości 250mm( 200mm zabudowane) wygiętych delikatnie w dół na środku(aby flegma ściekała na środek) , na rurki nawie drut miedziany 2,5mm2 z kabli elektrycznych (zwiększenie powierzchni rurek). Zamierzam uregulować przepływ wody z góry w rzędach na dół. Chociaż nie wiem jak sobie poradzę z formowaniem węży igelitowych. Na obudowę może załatwię arkusz blachy miedzianej 200x400mm, jak nie to rozetnę rurkę miedzianą 1cal i polutuje. 2. Głowice zrobiłem wcześniej i pomyślałem o jej użyciu, jednak nie wiem czy średnica wew 12mm(zielona rurka) nie będzie się zalewać? Jak raczej tak to pokombinuję z drugą opcją odbioru. 3. Czy zawór igłowy 3/8 cala będzie zapewniał odpowiednią regulację odbioru w całym procesie destylacji przy grzaniu 2000W?Pytam o 3/8 bo we wszystkich hurtowniach do których udało mi się dodzwonić we Wrocławiu nie mieli 1/4 cala. 4. Czy grzałka o długości 380mm zmieści się do kega 50L?
Emek.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ Gdybyśmy robili to co inni uważają za możliwe ludzie nadal mieszkaliby w jaskiniach.
Kolego emek, zaszalałeś. Przyznam że nie widziałem jeszcze takiego rozwiązania. Na pewno spełniłoby to swoje zadanie ale prościej zrobić porostu zwykłą spirale. http://allegro.pl/spirala-keg-destylato ... 82735.html.
Hmm... ciekawe rozwiązanie głowicy skraplacza, ale na pewno pracochłonne wykonanie. Gdybyś jeszcze zwymiarował rysunek to można by ocenić stopień podziału skroplonego detylatu (refluks ratio). Przy grzaniu 2000W łączna długość rurek w skraplaczu powinna mieć min. 2m. Powinno wystarczyć, jeżeli do grzałki dołożysz regulator napięcia. Drugiej używaj tylko do podgrzania nastawu, a potem wyłączaj. Grzałka tej długości nie zmieści się do kega. Ja użyłem grzałek http://allegro.pl/grzalka-do-bojlera-te ... 29286.html tylko trzeba je lekko przygiąć na łukach (otwór w kegu ma 45mm - po podpiłowaniu 48mm). Zaworem igłowym, czy to będzie z gwintem 3/8", czy nawet 1/8", da się precyzyjnie sterować - tu nie ma obaw.
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości