Destylat z jarzębiny - podpinam się pod temat, aby wątek z jarzębiną był w jednym miejscu.
Skład:
Jarząb pospolity - przebrana w wiekszości bez części zielonych: 110-120l objętościowo przed rozdrobnieniem.
Cukier - 20kg
Woda - 35-40l - ciężko dokładnie z twierdzić ponieważ podczas grzania/gotowania musiałem dolewać wody aby jarzębina się nie przypaliła.
Pektoenzym - 5ml
Drożdże - G995 + pożywka activit
jarzebinaJ.jpg
Wykonanie:
Jarzębina zebrana, przebrana - mycie/płukanie.
Zamrażarka - pierwszy zbiór 7dni, drugi zbiór jakieś 30h.
Rozdrobnienie - podzielenie na porcje około 20l każda i potraktowanie mieszadłem w celu rozdrobnienia.
Gotowanie - po rozdrobnieiu w porcjach do gara z dodatkiem wody (dość gęste i chętne do przypalenia), podgrzewanie do 80-90°C.
Beczka 160l - wszystko do beczki i wraz z ostatnią porcja pektoenzym 5ml.
Cukier - narazie 10kg (w planach uzupełniony do 20kg) i dokładnie wymieszany do całkowitego rozpuszczenia.
Drożdże - po ostygnięciu dodanie drożdży i pożywki.
Fermentacja...
beczkaJ.jpg
Plan:
Beczka nastawiona 10.10.2015.
Po tygodniu chce dodać kolejne 10kg (w sumie 20kg) i czekać do zakończenia fermentacji. Po tym czasie wstępne zebranie stałych części "zupy", odciśnięcie i potraktowanie bentonitem do szybkiego wyklarowania.
Destylacja:
Kolumna z głowicą aabratek. Odebranie rozpuszczalnika, a następnie otwarcie reflux i odbiór. Po dojściu do 50% kontrola organoleptyczna w celu przerwania w odpowiednim momęcie odbioru. Odbiór do max 40%. Reszta odebrana po ustabilizowaniu kolumny na spirytus.
Oczekiwania:
Nie wiem...
Czekam na wynik.
Rady i uwagi mile widziane
Zaprawka z jarzębiny to oryginalnie
jarzębiak, a powyższy produkt: destylat jarzębinowy/wódka jarzębinowa?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.