Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
Witek G
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 16 paź 2017, 22:08
Załączniki
Dziesiąta półka

Postautor: Witek G » sobota, 18 lis 2017, 14:36

Od wielu lat zajmuję się poszukiwaniem punktu G. Ostatnio postanowiłem rozszerzyć swoje zainteresowania o wytwarzanie "paliw alternatywnych". Mój pierwszy raz jest dobry - z 50L wina uzyskałem w sumie 13% paliwa (z pogonami licząc). Głównie 94%, ale jechałem do 80% (dla smaku). Jest OK. Rzuciłem się w studiowaniem teorii, i tu niespodzianka - albo ja czytać nie potrafię, albo ktoś półki liczy od góry. Wszyscy piszą o dziesiątej półce, a polecają prowadzenie procesu na podstawie termomentru umieszczonego 30-40cm nad KEGem. Nie znalazłem opinii ekspertów z Podlasia, ale trafiłem na porady ekspertów z Apallachów, którzy twierdzą iż dla druciaków półka teoretyczna to około 13cm. Wynika z tego, że "dobre miejsce" to 130cm nad KEGem. Chłopcy a amerykańskich lasów piszą także, że 78,5 C uzyskują już na 3-4 półce, od szóstej temperatura prawie się nie zmienia, ale 6% można z nich wycisnąć. Apeluję więc do naszych Krajowych Ekspertów o jasne określenie, gdzie w kolumnach 60mm (z druciakami) jest ta dziesiąta półka.


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4706
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: radius » sobota, 18 lis 2017, 18:55

Witek G pisze:trafiłem na porady ekspertów z Apallachów, którzy twierdzą iż dla druciaków półka teoretyczna to około 13cm.

A może kolega podać jakieś szczegóły :o Linki, strony www itp. gdzie takie testy druciaków były przeprowadzone przez "ekspertów" z Apallachów :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Doody
900
Posty: 946
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: Doody » sobota, 18 lis 2017, 19:01

Witek G pisze: Apeluję więc do naszych Krajowych Ekspertów o jasne określenie, gdzie w kolumnach 60mm (z druciakami) jest ta dziesiąta półka.

Ja myślę, że to będzie na 175,23mm. ;) A znalazłeś już ten punkt "G" ?
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

masterpaw2
350
Posty: 374
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: masterpaw2 » sobota, 18 lis 2017, 19:09

Ciekawe tylko u kogo kolega tego punktu G szuka......? U siebie, czy u partnerki........ :)
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


gadaka
250
Posty: 271
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: gadaka » sobota, 18 lis 2017, 19:18



Autor tematu
Witek G
2
Posty: 2
Rejestracja: poniedziałek, 16 paź 2017, 22:08
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: Witek G » poniedziałek, 20 lis 2017, 21:06

radius pisze:
Witek G pisze:trafiłem na porady ekspertów z Apallachów, którzy twierdzą iż dla druciaków półka teoretyczna to około 13cm.

A może kolega podać jakieś szczegóły :o Linki, strony www itp. gdzie takie testy druciaków były przeprowadzone przez "ekspertów" z Apallachów :scratch:

Proszę bardzo: http://homedistiller.org

Ja myślę, że to będzie na 175,23mm. ;) A znalazłeś już ten punkt "G" ?

Nie radzę eksperymentowania z druciakami. W razie czego, to zdrowia życzę.


karola44-81
50
Posty: 72
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 09:30
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: karola44-81 » wtorek, 21 lis 2017, 09:58

Z całym szacunkiem do Was wszystkich, ale po co komu wiedzieć na jakiej wysokości co do milimetra znajduje się ta 10 półka?
Odkąd czytam informacje na ten temat i sam zacząłem zdobytą wiedzę sprawdzać w praktyce to widzę że najwazniejsze są 2 punkty przy pracy na kolumnie rektyfikacyjnej.
1. Stabilizacja temperatury. Najważniejsze jest aby była ciągle stała . A czy ona jest stała na dole czy w połowie? Przecież rozkład frakcji jest ten sam, a nam chodzi o zebranie tego co na górze.
2. Zmiana temperatury oznacza że w kolumnie frakcje zaczynają się "mieszać". A to sygnał, że trzeba zatrzymać odbiór. I tu wysokość pomiaru temperatury jest ważna bo daje nam czas na reakcję. A czy temperatura zmieni sie 10, 20, 40 cm od dołu kolumny? Mało ważne.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: lesgo58 » wtorek, 21 lis 2017, 10:39

@Karola44-81
Blisko, blisko. Ale ciągle daleko. To nie tak jak myślisz.
Ad. 1 stabilizacja to rzeczywiście jeden z najważniejszych etapów ale jest nieprawdą to co piszesz na temat rozkładu temperatur. Stabilizacja polega na tym że rozkład frakcji i temperatur powinien być stały w całej kolumnie. Jak na razie jedynym sposobem aby to stwierdzić jest kontrola termometru umieszczonego w kolumnie jak najniżej. Utarło się że to ma być tzw. 10 półka ale zazwyczaj jest tak ok. 20-30cm od kega.
Ad 2 A właśnie że jest ważne jak nisko jest umieszczony termometr. Im niżej tym lepiej, bo mamy dłuższą część kolumny pod kontrolą.
https://www.facebook.com/waldemar.dulski/posts/1013613212110396?notif_id=1513018817982442&notif_t=story_reshare


er--ka
5
Posty: 6
Rejestracja: środa, 30 sie 2017, 09:39
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: er--ka » wtorek, 21 lis 2017, 12:04

Mam termometr na tej 10 półce. Mam także nieco poniżej odbioru OLM.
Kończąc proces temperatura na 10 półce szybuje do góry ale pod OLM ciagle stabilna. Czy wciąż odbieram te same frakcje? Ja już traktuje to jako pogon ale może błędnie.
Czy na konie procesu kidy nie mamy prawie przedgonow tak ważna jest stabilna temperatura na dole kolumny?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

radius
4500
Posty: 4706
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: radius » wtorek, 21 lis 2017, 12:58

Witek G pisze:trafiłem na porady ekspertów z Apallachów, którzy twierdzą iż dla druciaków półka teoretyczna to około 13cm.

Wartości z tabelki na tej stronie - http://homedistiller.org/theory/refluxdesign/hetp, już jakiś czas temu się zdezaktualizowały. Testy przeprowadzone na tym forum jak także na sąsiednim, potwierdziły, że wysokość półki dla dobrze upakowanych zmywaków, waha się w okolicach 5 cm.
Witek G pisze:Nie radzę eksperymentowania z druciakami.

Po pierwsze, rada "trochę" spóźniona, biorąc pod uwagę testy i eksperymenty, które na wymienionych wcześniej forach zostały przeprowadzone, a po drugie to odpowiedz, dlaczego :o Jesteśmy ciekawi bardzo :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

klepa
250
Posty: 254
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: klepa » wtorek, 21 lis 2017, 13:32

Witek G pisze:Od wielu lat zajmuję się poszukiwaniem punktu G.


Mogę pomóc. Na półkach się wprawdzie nie ten, ale z "Dżipojntem" mogę pomóc. Otóż, drogi Witku, szukasz nie tam, gdzie trzeba, bo punkt G u kobiety znajduje się... na końcu... na samym koniuszku słowa shopping.

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: lesgo58 » wtorek, 21 lis 2017, 13:46

:D :poklon;
https://www.facebook.com/waldemar.dulski/posts/1013613212110396?notif_id=1513018817982442&notif_t=story_reshare

Awatar użytkownika

Doody
900
Posty: 946
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Psotnik
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: Doody » wtorek, 21 lis 2017, 14:24

Klepa :ok:
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: lesgo58 » wtorek, 21 lis 2017, 14:34

er--ka pisze:Kończąc proces temperatura na 10 półce szybuje do góry ale pod OLM ciagle stabilna. Czy wciąż odbieram te same frakcje? Ja już traktuje to jako pogon ale może błędnie.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Jeśli spojrzymy na to z punktu widzenia chromatografu to niestety ale powie nam że to co leci już ma jakieś tam zanieczyszczenia. Możemy się nawet nie załapać na jakie tam normy.
Jesli patrzymy na to z punktu widzenia operatora - to dopóki jemu pasuje taki sposób kończenia czy prowadzenia procesu to jest wszystko OKey.
Patrząc na to z mojego subiektywnego punktu widzenia - to ruch termometru na tzw "10 półce" w górę o 0,02-0,03°C jest dla mnie sygnałem na kończenie odbioru gonu.
Napisze pewną ciekawostkę . Ja tez mam termometr pod OLM. Odległość między termometrem w dole kolumny (tzw. 10 półka") a tym pod OLM jest 100cm. Gdy na dolnym termometrze temperatura jest wyższa od tej "temperatury dnia" o kilka dziesiętnych stopnia to na termometrze pod OLM już widać ruch termometru o kilka setnych stopnia. Stąd wniosek, że nie ma co zbytnio zwlekać z reakcją na skok termometru w dole kolumny.
https://www.facebook.com/waldemar.dulski/posts/1013613212110396?notif_id=1513018817982442&notif_t=story_reshare


pepe59
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 07:23
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: pepe59 » wtorek, 21 lis 2017, 17:22

Ja postanowiłem półkę (nazwijmy ją umownie dziesiątą) uwięzić na stałe w jednym miejscu. Chociaż tak naprawdę jest około dziesiąta, czasami nieco wyższa a czasami nieco niższa w zależności od ciśnienia atmosferycznego, to i tak nie ma to żadnego istotnego znaczenia, ważne aby w założonym miejscu kolumny temperatura była stała i stabilna. W tym celu zastosowałem regulator PID, sterujący mocą grzałek oraz umieściłem czujnik temperatury od tego regulatora właśnie na tej półce. To ja zadaję temperaturę, którą chcę mieć w tym miejscu a efekty jakie uzyskuję (jakość, moc i tempo odbioru urobku) są jej wynikiem. Takie rozwiązanie ma swoje wady np. ciągle spadająca ilość odbioru w trakcie trwania procesu aż do samoistnego efektu pompowania (cykliczne przerwy w odbiorze) i w końcu zaniku odbioru. Dało się to opanować poprzez ograniczenie odbioru, dzięki temu znacząca część procesu jest bardzo stabilna ale nie ma takiej możliwości w końcówce przy wyczerpującym się etanolu. Ma także liczne zalety - ustawienie temperatury poniżej parowania etanolu pozwala spokojnie odbierać przedgony, do chwili aż przestaną kapać. Aby wznowić odbiór należ podnieść temperaturę, wtedy niewielką ilość urobku, dla ostrożności, zaliczam do przedgonów a wszystko co dalej, aż do zaniku wykapu, jako serce. Aby zacząć odbierać pogony, jeśli są potrzebne, znowu konieczne jest podniesienie temperatury na 10 półce, nierzadko bardzo radykalnie.


rastro
400
Posty: 443
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: rastro » wtorek, 21 lis 2017, 17:41

Gdzie można kupić regulator mocy ze sterowaniem PID w funkcji temperatury?

Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3671
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: lesgo58 » wtorek, 21 lis 2017, 19:36

pepe59 pisze:Ja postanowiłem półkę (nazwijmy ją umownie dziesiątą) uwięzić na stałe w jednym miejscu. Chociaż tak naprawdę jest około dziesiąta, czasami nieco wyższa a czasami nieco niższa w zależności od ciśnienia atmosferycznego, to i tak nie ma to żadnego istotnego znaczenia, ważne aby w założonym miejscu kolumny temperatura była stała i stabilna.

Czegoś tutaj nie rozumiem. :scratch: 10 półka to jest 10 półka i ona ma zawsze swoje stałe miejsce w kolumnie. Miejsce jej występowania może ulec zmianie np. z powodu zmiany mocy grzania, bądź prędkości odbioru albo ubywania alkoholu w kegu itp. Ale na pewno nie z powodu zmiany ciśnienia atmosferycznego. ;) Ciśnienie atmosferyczne jest co najwyżej "odpowiedzialne" za zmianę temperatury wrzenia alkoholu.
W/g mnie całe Twoje założenie dotyczące - jak to nazywasz - uwięzienia 10 półki w jednym miejscu jest błędne. Działając tak jak to przemyśliwasz - czyli regulacją mocą grzałek sterownikiem PID względem temperatury na tej półce nic nie zyskasz poza destabilizacją kolumny. Wystarczy że zmieni się w czasie procesu ciśnienie atmosferyczne.. A co za tym idzie zmieni się temperatura wrzenia alkoholu.
No chyba, ze źle zrozumiałem twój pomysł.
https://www.facebook.com/waldemar.dulski/posts/1013613212110396?notif_id=1513018817982442&notif_t=story_reshare


rastro
400
Posty: 443
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: rastro » wtorek, 21 lis 2017, 20:05

W sumie nic nie wiemy o sprzęcie, poza tym że sterowanie jest mocą grzania. Na moje oko nie może to być maszynka LM/OLM, być może jest to system VM, ale raczej obstawiał bym coś w stylu CM'a, ale raczej wersja PS gdzie reflux wynika z tego że sama rura jest chłodzona otaczającym powietrzem, natomiast R/R wynika z mocy grzania. Ale w sumie to tylko domysły i gdybanie...


pepe59
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 4 lip 2017, 07:23
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: pepe59 » wtorek, 21 lis 2017, 21:10

@lesgo58
Odpowiedź jest dokładnie sprecyzowana z zamieszczonym przez Ciebie cytacie.
Otóż założyłem sobie, że w którymś miejscu kolumny utrzymuję cały czas stabilną temperaturę i to realizuję za pomocą regulatora PID (może to być 10 półka lub prawie każda inna ale ze względu na wygodę jest to półka około "10"). Ustawiona temperatura musi zawierać się w zakresie od temp. wrzenia (parowania) przedgonów do niemalże temp. wrzenia wody. Aby odebrać poszczególne frakcje zaczynam oczywiście od ustawienia tej najniższej. W stabilizacji temperatury pomaga mi refluks, ale to już inna bajka. Założenie jest takie, że na tej półce znajdują się pary o temperaturze wrzenia zadanej przez operatora (w zależności od etapu procesu, skład tych par niestety jest nieco inny, ale nie aż tak znacząco inny, aby nie traktować tego, co się dzieje powyżej tej półki, jako proces niemalże jednorodny w czasie) Pod koniec procesu kolumna destabilizuje się (oczywiście ta część powyżej sterowania) gdy do tej półki dociera zbyt mało par, aby utrzymać jej stabilność, jednakże nadal mają one temperaturę zadaną przez operatora. Odpowiedzialny za ten stan rzeczy jest odcinek do wysokości 10 półki, który przy małym stężeniu etanolu w bojlerze jest za mało wydajny, aby wyłuskać dostateczną ilość alkoholu ze znajdujących się w dolnej części kolumny par, coraz uboższych w etanol. W konsekwencji następuje spowolnienie wykapu a nawet chwilowe przerwy w odbiorze, stające się stopniowo coraz dłuższe (pisałem o samoczynnym pompowaniu) Mimo to wykapujący destylat ma przez cały czas procesu powyżej 96* W całym przebiegu nigdy nie mam sytuacji wzrostu temperatury na 10 półce, bo utrzymuję ją sterownikiem na stałym poziomie. O kończeniu odbioru poszczególnych frakcji decyduję na podstawie spowolnienia tempa wykapu lub jego zaniku.
O konfiguracji mojego sprzętu pisałem już na tym i białym forum, kto dociekliwy ten znajdzie.


rastro
400
Posty: 443
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Dziesiąta półka

Postautor: rastro » wtorek, 21 lis 2017, 21:47

Bla bla bla...
pepe59 pisze:W tym celu zastosowałem regulator PID, sterujący mocą grzałek oraz umieściłem czujnik temperatury od tego regulatora właśnie na tej półce.

Mistrzu zdradź nam co to za regulator, co umie sterować mocą grzałek i jak to robi.

Bla bla bla...
pepe59 pisze:W stabilizacji temperatury pomaga mi refluks, ale to już inna bajka.

I to kolejna sprawa, jak realizowany jest reflux, konkretnie co to tam masz, raczej coś w stylu aabratka czy innego bokaboba, czy raczej coś jak zimne paluchy?

W tej chwili wiemy że utrzymujesz temperaturę na 10pólce przy pomocy jakiegoś regulatora i masz jakiś reflux, ale skoro Twoje rozwiązanie jest takie dobre, to może ktoś by skorzystał na tym, gdybyś uchylił chociaż rąbka tajemnicy. Jeżeli chodzi o sterownik to chyba mam pewne podejrzenia, który mógł by dać radę, ale nadal ciekawi minie sprawa refluxu.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lis 2017, 23:05 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Pierwsze Kroki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości