DZIĘGIELÓWKA - dla cierpliwych

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy

Post autor: W_TG »

radius- właśnie zrobiłem 2 porcje, każda z 2 paczek jak na Twoim zdjęciu, dzięgielówki.
Chociaż zrobiłem to za dużo powiedziane. właściwie zaparzyłem 1sza z Twego przepisu, 2 inna
Puki co napary są kiepskie jeśli chodzi o aromat. Gorzkawe, piekące mdławe. Tyle można powiedzieć.
Teraz dopiero będę dosładzał je miodem, ale czekam aż się wstepnie wyklarują.
Powiedz czy na początku tak ma btć z tym smakiem, a właściwie chodzi mi o aromat.
Bo spodziewałem się bogatszego aromatu.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Autor tematu
radius
7000
Posty: 7333
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: DZIĘGIELÓWKA - dla cierpliwych

Post autor: radius »

Dzięgielówka to bardziej smak niż aromat i właśnie taki ma być, goryczkowy i lekko piekący. Dopiero po kilkumiesięcznym leżakowaniu nabiera bukietu a całą jego subtelność odczuwa się przy degustacji. Zwłaszcza finisz oddaje co najlepsze :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DZIĘGIELÓWKA - dla cierpliwych

Post autor: LuarvikLuarvik »

Nieco odkopię, ale skoro w innym temacie prowadzimy dyskusję o kolorach Jagermeistera to powiem, że w grudniu zrobiłem 3 różne nalewki oparte na korzeniu arcydzięgla i wkrótce przyjdzie czas na próby.
1. Przepis podany powyżej przez radiusa
2. Przepis spod tego linku: https://www.mniammniam.com/benedyktynka-nalewka-ziolowa
3. Przepis z książki:
- korzeń arcydzięgla (25 dag świeży lub 5 dag suszony)
- zest z 5 wyparzonych pomarańczy
- kardamon (15 ziaren)
- cynamon (nieduża laska, ja przeważnie używam cejlońskiego)
- 1l spirytusu 95%
- 2 szklanki wody

Na razie przy nieoficjalnych degustacjach prowadzi przepis nr 2 dosłownie o koński paznokieć przed 1, ale po 3 czuć, że musi się jeszcze przeżreć i ułożyć.

Jeśli macie jakieś doświadczenia z powyższymi przepisami to chętnie wysłucham, bo jakoś najbardziej mi podchodzą te nieoczywiste jak powyższe (nr 2 robiłem w tamtym roku), rokitnik czy tarnina.

LuarvikLuarvik
150
Posty: 176
Rejestracja: poniedziałek, 22 lip 2019, 21:30
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowanie: 19 razy
Re: DZIĘGIELÓWKA - dla cierpliwych

Post autor: LuarvikLuarvik »

radius pisze: (..) znajomi, których częstuję tylko mlaskają ze smakiem
Zrobiłem, poczekałem kilka miesięcy i dokładnie tak było. Dzięki za świetny przepis!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”