Witajcie,
Chciałbym Wam zaprezentować moje Dziadowe zbiory z jednego pędzenia. Tak więc, zaczynajmy !
Wszystko jest na bazie 55% księżycówki. Kolejno butelczyny od lewej
-Cytrynówka ( Skórki z 2 cytryn i kilka goździków oraz 1cm laski wanilii)
-Pomarańczówka ( Skórki z 2 pomarańczy i kilka goździków oraz 1cm laski wanilii)
-Dębówka ( płatki dębowe )
-Anyżówka ( płatki dębowe, kwiatuszek anyżu, cm laski wanilii )
-Dębówka cytrusowa ( płatki dębowe, skórka z połowy cytryny i pomarańczy + 1cm laski wanilii, 2 goździki )
-Czysta
Mam nadzieję, że w przyszłości moje zbiory się powiększą. Nastaw już się fermentuje więc za parę tyg szafka się zapełni Teraz jedynie poczekać kilka dni, aż się wszystko ze sobą przegryzie, przefiltrować płyn i gotowe. Butelczyny mogą sobie leżakować bardzo długo
P.S Zastanawiam się nad ostatnią czystą. Myślę, aby zabarwić ją na czerwono, tylko nie wiem czy dobrym pomysłem będą truskawki, maliny czy może coś innego. Może macie jakieś pomysły, pytania, sugestie ?
<a href=http://zapodaj.net/7a062f275142c.jpg.ht ... 905.jpg</a>
Dziadowe Trunki
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Dziadowe Trunki
Na czerwono najlepiej barwią maliny, potem miażdżone wiśnie i truskawki lub minimalne ilości czarnej porzeczki. Żurawina powoli oddaje czerwony kolor, podobnie czerwona porzeczka.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Dziadowe Trunki
Ciekawy kolor i doskonały, delikatny smak, dają klepki dębu wyjęte z czerwonego wina.
Używam do wódek smakowych, bo nie zdominują ich, a tylko uzupełnią.
Pewnie teraz takich nie masz, ale może kiedyś? Może inni spróbują?
Używam do wódek smakowych, bo nie zdominują ich, a tylko uzupełnią.
Pewnie teraz takich nie masz, ale może kiedyś? Może inni spróbują?
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!