Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
neopsotnik
30
Posty: 42
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: neopsotnik »

Witam.
Posiadam w swoich piwnicznych zapasach sporo starych dżemów. W większości jabłkowe, śliwkowe i mirabelkowe.
Część z nich jest niestety podpleśniała. Czytałem już kilka tematów o nastawach ze słoikowych zapasów, ale nie znalazłem nic o zaplesniałych. Tylko jakaś przestroga, żeby z takich nie nastawiać. Wiem że pleśń nie jest zdrowa do jedzenia, może jednak da się coś z tym zrobić? Zebrać pleśń z wierzchu, a resztę np zagotować dla zabicia tego zo zostało? I dopiero wtedy robic z tego nastaw? Ktoś z was próbował?
promocja
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: radius »

Nie masz co kombinować. Pleśń jest w całej objętości słoika. Tylko i wyłącznie kibel :womit:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Autor tematu
neopsotnik
30
Posty: 42
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: neopsotnik »

Nie znam się na tym i nie rozumiem w czym jest problem? Czy przegotowana pleśń nie pozwoli pracować drożdżom? Czy może zapach pleśni przejdzie do destylatu? Jak przejdzie to zawsze można przedestylować ponownie.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: lesgo58 »

No to destyluj.
Po co się pytasz - jak i tak chcesz zrobić po swojemu?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szeyker89
200
Posty: 244
Rejestracja: niedziela, 30 paź 2011, 18:45
Ulubiony Alkohol: WW - Wyprodukowany Własnoręcznie
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: szeyker89 »

Witam.
Tu masz co nieco na temat pleśni:

http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... 4&start=10
http://alkohole-domowe.com/forum/nastaw ... 4&start=10

Jeśli to czytałeś to kol. Tumak5 nastaw na takim towarze wystartował. Przetwory przegotuj tak z 20 min i po ostygnięciu i dodaniu wody zaszczep drożdżami. Może ci wystartuje.
Pozdrawiam szeyker89

Autor tematu
neopsotnik
30
Posty: 42
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: neopsotnik »

Przepraszam że pozwolę sobie drążyć temat. Po waszych wypowiedziach nadal nie wiem czy toksyny z pleśni moga przedostać się do destylatu?
Rozumiem, że gdybym robił nastaw na wino powinienem obawiać się toksyn jak ognia, ale czy przy destylacji też?
Do tego, jak się polata po internecie można się ciekawych rzeczy dowiedzieć:
http://mikrobiologia-aordycz.blogspot.c ... chive.html
http://www.pm.microbiology.pl/web/archi ... 012109.pdf
W powyższych linkach są informacje, że fermentacja drożdżowa redukuje ilośc toksyn pochodzących od pleśni. No ale, redukuje nie jest równoznaczne z likwiduje.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: lesgo58 »

Pytanie najważniejsze, będziesz destylował na P-S czy będziesz przeprowadzał rektyfikację?
Jeśli P-S wyrzucaj owoce ( występuje zbyt duża ingerencja zmienionych przez pleśc owoców w smak końcowego destylatu). Jeśli będziesz rektyfikował ewentualnie możesz wykorzystać. Chociaż też serdecznie odradzam.
Podstawowa zasada zabić zarodniki pleśni, żeby nie wchodziły w konflikt z drożdżami. Zrobisz to przegotowując kompoty.
To taka skócona instrukcja dla zdesperowanych.
Mam pytanie - czy masz tego takie ilości, że warto się tym bawić aby osiągnąć wątpliwy wynik.
Nawet fermentacja zdrowych konserw przynosi nieciekawe wyniki - wyobrażmy sobie robienie nastawów z owoców spleśniałych.
Na tym forum nikt raczej nie ryzykował fermentacji spleśniałych owoców.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
neopsotnik
30
Posty: 42
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: neopsotnik »

Przemyślałem sprawę i jednak mnie przekonaliście. Dziękuję kolegom! Odpuszczam sobie eksperymenty, zdrowie ma się jedno. Co prawda moja spiralna aparaturka potrafi wykapać z siebie 96% już przy pierwszym podejściu, ale o tych dżemach myslałem jako o materiale na winiak. Trzeba by psocić bez rektyfikacji. Zrobię ostrą selekcję słoików, co spleśniało bez sentymentów poleci do kibla. Jesli z selekcji zostanie poważna ilość surowca to zrobię nastaw. Ewentualnie dodam swieżych jabłek.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: Zygmunt »

Bardzo rozsądna decyzja.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

kamil1903
10
Posty: 12
Rejestracja: wtorek, 20 lis 2012, 14:43
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: kamil1903 »

Babcia kazała mi posprzątać swoją piwnicę, wywalić z niej wszystko co jest, a różnego rodzaju soków, dżemów i kompotów w niej nie brakowało. Część z nich była dobra, a część po prostu zepsuta. Ale się tym nie przejmowałem i wszystko poszło w beczkę. Było tego około 80 l, do tego dolałem wody około 40 l i dodałem drożdży T3, Blg wynosiło na początku około 20, dodam że fermentacja była bardzo burzliwa i po 10 dniach Blg wynosiło już 0. A tym co się udało uzyskać zachwycają się wszyscy, oczywiście dwukrotna destylacja i węgiel aktywny.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: radius »

kamil1903 pisze: Część z nich była dobra, a część po prostu zepsuta. Ale się tym nie przejmowałem i wszystko poszło w beczkę.
Na zdrowie :(
SPIRITUS FLAT UBI VULT

zigi696
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: zigi696 »

Ja w zeszłym roku robiłem wino ze starych kompotów z przeznaczeniem do destylacji.
Kompoty miały przynajmniej 5-7 lat. Zrobiłem wstępną selekcję. Część najbardziej śmierdzących poszła do kosza. Reszta poszła do czyszczenia. Te, które miały grzyba na wierzchu po wcześniejszym oczyszczeniu z wierzchu również dałem do nastawu. Zalałem wrzątkiem przelałem ,do balonu, 2 dni stygło:) Dałem uwodnone aktywne PDM z Biowinu i tyle.
Ku mojemu zdziwieniu w smaku wino wyszło całkiem całkiem. A bimberek...istna rewelacja! Niech się jabłka schowają!
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!

Grzybek
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 19 sie 2012, 19:31
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: Grzybek »

Mój rekord to 23letnie soki malinowe :D
Lekko podeszły pleśnią z wierzchu po otwarciu i zostawieniu na tydzień, ale efekt końcowy wyśmienity :)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: lesgo58 »

To już prawie przemysł destylatów z zapleśniałych kompotów.
A może tak nowy dział. W końcu tworzy się nowa jakość... :poklon;
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: radius »

Koledzy, kończymy dyskusję w temacie. Co jeszcze można dodać, że z kożucha pleśni wyhodowało się nowy rodzaj grzybków :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Zablokowany

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”