Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

kamil1903 pisze: Część z nich była dobra, a część po prostu zepsuta. Ale się tym nie przejmowałem i wszystko poszło w beczkę.
Na zdrowie :(
SPIRITUS FLAT UBI VULT

zigi696
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
Status Alkoholowy: Winiarz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: zigi696 »

Ja w zeszłym roku robiłem wino ze starych kompotów z przeznaczeniem do destylacji.
Kompoty miały przynajmniej 5-7 lat. Zrobiłem wstępną selekcję. Część najbardziej śmierdzących poszła do kosza. Reszta poszła do czyszczenia. Te, które miały grzyba na wierzchu po wcześniejszym oczyszczeniu z wierzchu również dałem do nastawu. Zalałem wrzątkiem przelałem ,do balonu, 2 dni stygło:) Dałem uwodnone aktywne PDM z Biowinu i tyle.
Ku mojemu zdziwieniu w smaku wino wyszło całkiem całkiem. A bimberek...istna rewelacja! Niech się jabłka schowają!
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!

Grzybek
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 19 sie 2012, 19:31
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: Grzybek »

Mój rekord to 23letnie soki malinowe :D
Lekko podeszły pleśnią z wierzchu po otwarciu i zostawieniu na tydzień, ale efekt końcowy wyśmienity :)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: lesgo58 »

To już prawie przemysł destylatów z zapleśniałych kompotów.
A może tak nowy dział. W końcu tworzy się nowa jakość... :poklon;
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7328
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Dżemy, przetwory, niestety zaplesniałe. Śmietnik czy fermentacja?

Post autor: radius »

Koledzy, kończymy dyskusję w temacie. Co jeszcze można dodać, że z kożucha pleśni wyhodowało się nowy rodzaj grzybków :?: :o
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Zablokowany

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”