Witam mam w kegu 19L zamontowaną, grzałkę 1500Wat i jak podczas destylacji, porywa mi ciecz.To jak bym zamontował, jeszcze jedną grzałkę 1000wat i podczas, destylacji bym wyłączył tą 1500wat to porywało by mi ciecz??
Lej mniej albo zamontuj regulator. w Obu wypadkach będzie taniej...
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Jak nalejesz pod korek to i z 200W będziesz miał ten sam problem.
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Taniej jest kupić regulator mocy, i oczywiście będzie się dużo lepiej i łatwiej destylowało. 1000W przy drugiej 50 %-owej destylacji tez może się nie sprawdzić.
Qrcze, Panowie Psotnicy, gdzie kupujecie tanie regulatory??? Grzałki o różnych mocach znalazłem po ok. 20 zyla (na Alledrogo oczywiście) a za regulator musiałem wydać ok. 70 zyla.
Regulator jest bardzo wygodny ale rozwiązania na kilku grzałkach też doskonale się sprawdzają. Przy 50L kegu mam grzałę podzielną, (takie trzy w jednej, 800, 1200, 2000W) i sprawdza się super nawet przy rektyfikacji.
Co do przewalania gotowanego nastawu, to podstawowa rada jakiej Zygmunt udzielił, mniej do bojlera.
Pozdrawiam Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Zygmunt, pisałeś kiedyś, że masz regulatory do grzałek na zbyciu. Czy to aktualne? Ile taki regulator by kosztował (kompletny) i czemu tak drogo ? Chciałbym go podłączyć do grzałki 1500W w pepsikegu. Chyba taka wystarczy?
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
Calyx, to rozwiązanie nie jest złe, ale ma swoje wady: - przy ustawieniu mocy grzania na jedną zadaną wartość, musisz puścić więcej wody do chłodzenia (chyba że masz kolumnę z RW) - przy mniejszej śred. kolumny ciężko będzie dla grzałki 800W znaleść punkt pracy - będzie zalewać kolumnę - w przypadku kolumny z ZP takie grzanie całkowicie odpada
Zalety regulatora z płynną regulacją: - ograniczenie zużycia wody (regulujesz dokładnie moc grzania dla min przepływu wody) - z pkt. wyżej wynika, że mając pełny zakres regulacji mocy grzania, oszczędzasz również na zużyciu prądu - regulatorem można skręcić moc grzania nawet posiadając zamontowaną 1 grzałkę 2-3kW i używać jej jak np. 300-500W - posiadanie regulatora pozwala na montaż jednej uniwersalnej grzałki (mniej dziurawienia kega, mniej roboty, mniej ew. przecieków)
Sam po przemyśleniu sprawy (śred. zew. kolumny 42mm i przeliczeniu $) stwierdziłem, że bez regulatora się nie obędzie. Zamówiłem gotowy zestaw kit AVT (płytka + elementy) do samodzielnego montażu, zakupiłem pozostałe niezbędne elementy i zmontowałem 2 regulatorki (jednego używa kolega z forum). Ja jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiązania, a jak w końcu uda mi się pożyczyć w dniu psocenia miernik zużycia energii, to będę mógł sobie określić ile prądu zużywam na godz. w czasie pracy (przy okazji zrobię sobie 2-gą skalę/tarczkę do regulatora w Watach dla mojej grzałki 2kW).
Także sprawa regulatora jest raczej do dokładniejszej analizy przy danym projekcie i do szerszych przymyśleń
P.S. znowu "spłodziłem" tasiemca - ciekawe czy to ktoś czyta Pozdrówka
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości