Nie takpopek1990 pisze: Wyklarowany zacier gotuję, gdy zacznie się gotować odkręcam przepływ wody, zmniejszę grzanie na taborecie i ? Zamknąć zaworek ? Na ile czasu?. Wiem, że muszę ustabilizować kolumnę na 78,3*C. Jeżeli temperatura będzie trzymać się około 30minut, odkręcam zaworek i odbieram serce.
Serce będę odbierać do 50% po czym zacznę odbierać pogon, który z przedgonami będę psocił po raz drugi
Zaworek odbioru masz mieć zakręcony. Gdy nastaw zacznie wrzeć, co zaobserwujesz po szybkim wzroście temperatury, puszczasz wodę na skraplacz i czekasz na ustabilizowanie się kolumny. Jeśli destylat "wypluwa" górą to znak, że za mocno grzejesz lub masz mało wydajny skraplacz. Zmniejsz grzanie i czekaj aż temperatura zacznie powoli spadać. Gdy już będzie stała, odczekaj minimum 30 minut (stabilizacja) i po tym czasie delikatnie odkręć zaworek i odbieraj przedgon (kropelkowo) do czasu aż nie będziesz czuł ostrego, acetonowego zapachu. Ja zwykle odbieram ok. 200-250 ml. Potem, znów delikatnie odkręć trochę więcej zaworek i odbieraj serce. Podczas odbioru serca temperatura nie może ci wzrastać. Jeżeli tak się dzieje to znaczy, że za szybko odbierasz. Zmniejsz odbiór i delikatnie zwiększ grzanie. Pogony zacznij odbierać, gdy temperatura na termometrze skoczy o 0,2oC. Możesz wtedy "pompować" jeszcze spirytus, otworzyć zaworek całkowicie i odbierać resztę destylatu lub nie regulując mocy grzania, korygować odbiór i odbierać destylat do prawie 100oC w kegu. No i czytaj i jeszcze raz czytaj. Kol. lesgo58 bardzo dobrze opisał cały proces w kompendium