Dwa miody- pytanie

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: chprzemo »

Witam,

Piszę do Was ponieważ nie mam doświadczenia w miodach pitnych (zrobiłem tylko jeden wcześniej) i mam pytanie.

Żeby było wiadomo o czym rozmawiamy napiszę skład:

#1- Trójniak jagodowy 19.07.2017 :
1,5l. Miodu faceliowego
0,5 l. soku jagodowego z IKEA
1l. Matka drożdżowa Zamoyscy M35 z mieszadła magnetycznego (48h na mieszadle)
1,5l. wody
Miód zrobiony "na lenia", nie sycony- miód wlany do damy 5l. następnie dodawane w/w składniki
Zlane po raz pierwszy z nad drożdży 05.11.2017, pomiar refraktometrem- 19*BRIX


#2- Trójniak Borówka Czerwona 20.07.2017 :
1,8l. Miodu wielokwiatowego
0,5l. soku "Borówka czerwona" z IKEA
1l. Matka drożdżowa Zamoyscy M35 z mieszadła magnetycznego (24h na mieszadle)
Woda do objętości około 4,5l.
Miód zrobiony "na lenia", nie sycony- miód wlany do damy 5l. następnie dodawane w/w składniki
Zlane po raz pierwszy z nad drożdży 05.11.2017, pomiar refraktometrem- 24*BRIX


Obydwa miody ładnie fermentowały, widać było pęcherzyki CO2 w płynie i pojawiła się na początku fermentacji ok 1,5 cm piana.
Miody miały podobny osad na dnie, drożdży było sporo... Dziś zlałem pierwszy raz miody i w #2 jest wyraźnie więcej słodyczy, bardziej czuć miód, w obydwóch przypadkach dodatki soku są fajnie "z tyłu", zapowiadają się bardzo ciekawie.

I teraz pytanie- czy te miody mogą już trafić w chłodne miejsce? Jak dotąd stały w kotłowni, później w garażu gdzie temperatura dobiegała chwilami do 20*C, zastanawia mnie ten wysoki poziom BRIX, oczywiście nie mogłem zmierzyć wartości startowych przez nastawianie na lenia...
Podpowiedzcie mi czy już kierować je na leżakowanie czy jeszcze w ciepełku potrzymać? Jeśli na leżakowanie to zostawić je z rurką fermentacyjną?

pozdrawiam
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Dwa miody- pytanie

Post autor: inblue »

Miody możesz dać na leżakowanie, rurka fermentacyjna obowiązkowa.
Pomiar ekstraktu dokonaj cukromierzem, refraktometr będzie przekłamywał ze względu na zawartość alkoholu.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Dwa miody- pytanie

Post autor: chprzemo »

Jutro postaram się zmierzyć cukromierzem te miody.
Rozumiem, ze leżakowanie już w chłodnym (nieogrzewane cześć domu na poddaszy) miejscu może być tak?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”