Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Witam wszystkich smakoszy wybornego trunku. Otóż chciałbym pokazać aparaturkę jaką zmontowaliśmy niedawno z kolegą . Jest o tyle ciekawa że przerabia dwa razy jednocześnie, a polega to na tym że zespawaliśmy dwa kegi tak, że dolny ma ok. 50l. a górny ok. 20 . Są tam dwie kolumny i ta środkowa pobiera z dolnego kega dając na górny który podgrzewany jest od dołu ciepłem tego dolnego. Następnie całość wychodzi drugą tą boczną kolumną dając podwójne przepuszczenie. Co o tym sądzicie pozdrawiam.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Witaj, Strasznie zagmatwałeś ten opis- czy możesz narysować jakiś schemat i drogę par? Po co zrobiliście coś takiego? Dlaczego te "kolumny" maja odstojniki i takie termometry? No i najważniejsze- jak osiągi?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Postaram się narysować schemat . Co do osadników to trudno powiedzieć czy są faktycznie niezbędne ale zrobiliśmy po jednym człowiek uczy się na błędach myślę że nie zaszkodzą. Efekt tak że ok. 4l średnio w 5-6 godzin z 50 l. na cukrówce ok. 80%.
Mniej więcej wiem o co w tym projekcie chodzi, tylko zastanawiam się czy skroplony destylat zbierający się w górnym zbiorniku, będzie na tyle mocno podgrzany parami z dolnego, żeby odparować ponownie przez drugą rurę, Czy destylowałeś już na tym aparacie? Czym grzejesz? Jak długo trzeba grzać zbiorniki, żeby zacząć odbierać końcowy destylat? Jaką ma moc ? Czym są wypełnione rury? I po co ci ten termometr przy kolumnie? To tylko niektóre z pytań, na które chciałbym uzyskać odpowiedź. Pozdrawiam
______________________________________________________________________ SPIRITUS FLAT UBI VULT
czy skroplony destylat zbierający się w górnym zbiorniku, będzie na tyle mocno podgrzany parami z dolnego, żeby odparować ponownie przez drugą rurę,
To zdanie pomogło mi zrozumieć o co w tym chodzi Czyli tak- zbudowaliście pot-still, który w zasadzie składa się z dwóch połączonych. Fajny pomysł- od razu destylować surówkę drugi raz. To ja to widzę tak- wywalcie odstojniki, te chałowe termometry i pierwszą "kolumnę". Zróbcie zbiornik dolny połączony z górnym kawałkiem rurki (bo szkoda energii), a drugą "kolumnę" przeróbcie tak, żeby pracowała jak normalna kolumna refluxowa- czyli dołóżcie do niej deflegmator i zdecydujcie się na jakiś typ refluxu.
Pytanie tylko, jak i czy w ogóle uda się to ustabilizować?
______________________________________________________________________ Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...
Nie jestem dobrym grafikiem, ale daję uproszczony projekt. Ten na dole to nie termometr, ale manometr (całkowicie zbędny). Na kolumnie jest termometr i pokazuj podczas pracy ok. 95st Kolumny nie są wcale wypełnione. Już po 4 psoceniach kolumna działa stabilnie a temperatura faktycznie grzeje to górne na tyle, że działa prawidłowo. Nie jesteśmy psotnikami z dużym doświadczeniem, wcześniej mieliśmy coś takiego ale pojedyncze z kolumną i dwa odstojniki. Z refluksem nie mamy doświadczenia więc trudno mi powiedzieć.
Kosztów nie liczyliśmy: kegi załatwione po kosztach, stal trochę droga, kwasówka, wszystko robiliśmy sami tigiem . Żeby wszystko ruszyło na pewno pow. 1 godz, a może lepiej przy grzaniu gazem z przerobionej buli samochodowej. Palnik zbudowany z gaz rurki + dysza . Tak jak pisałem ostatnie psocenie ok. 80% może lepiej z 50l ok. 4 l gotowego produktu. Nie wiem czy wywalenie pierwszej kolumny nie pogorszyło by jakości produktu ?
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
Ostatnio edytowano wtorek, 3 maja 2011, 15:45 przez Zygmunt, łącznie edytowano 2 razy
Osobiście projekt bardzo mi się podoba ale wspólnika nie mogę przekonać a on jest maszynką do całej mechanicznej roboty. Namawiałem go na kolumnę abratek i nie dał się przekonać. Fakt że to działa potwierdzę bo już robi następne dwie takie (jedna na zamówienie). Faktycznie usunięcie pierwszej kolumny skróciło by czas grzania, ale jak już wszystko ruszy to kapie swoim tempem do końca i praktycznie nie trzeba nawet zaglądać. Może jeszcze by dać wypełnienie z myjaków dla poprawy -sam nie wiem? Tak dla sprostowania odbiór z pierwszej chłodnicy do górnego kotła jest to rurka ucięta na zakończeniu pod skosem dociągnięta do dna kotła i zanurzona w płynie.
zastanawiam się czy skroplony destylat zbierający się w górnym zbiorniku, będzie na tyle mocno podgrzany parami z dolnego, żeby odparować ponownie przez drugą rurę
Będzie działać. Na etapie projektowania można zakładać poprawność założeń. Przecież alkohol w górnym zbiorniku ma dużo większe stężenie, więc i niższą temperaturę wrzenia. A z upływem czasu te wartości tylko wzrastają.
Edit. W projekcie Zygmunta mogą zacząć się schody. Schłodzony alkohol + spływająca flegma to może być za wiele do wrzenia. Tu nie można podkręcić grzałki do stabilizacji kolumny bo zaleje pierwszą chłodnice.
______________________________________________________________________ Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna! あなたが飲むしたい場合は、抵抗は無駄です。 Graf würdig der besten Honige.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości