Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Post autor: grzesiekpioro »

Witajcie.
Co doradzicie dla mnie i innych bimbrowników, psotników itp.? Czy warto kupować Coobrę 6 na większe nastawy, czy to tylko chwyt? Jak by się sprawdził bestsellerowy T3 np. w 100 litrach? Jakie dać proporcje przy większych nastawach żeby się nie przegrzały czy z jakiegoś innego powodu nie przestały działać? Na co należy uważać? Może ktoś robi nastawy na 200 lub nawet 500 litrów i ma sprawdzone sposoby i przepisy? Podzielcie się doświadczeniami.
promocja
Awatar użytkownika

Agneskate
200
Posty: 228
Rejestracja: sobota, 11 paź 2008, 21:16
Krótko o sobie: Cicha woda... ;P
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Kontakt:
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Agneskate »

A to na sprzedaż tyle litrów?
Pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: lesgo58 »

WOW. Gorzelnie otwierasz?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

Duże nastawy robię na Alcotec Vodka Star, pracują powoli (jak na turbo), stabilnie, nie grzeją się za bardzo, dają radę z podwójnymi ilościami cukru na paczkę przy BLG startowym 21-23. Przy temperaturze otoczenia 15-20*C dają czysty produkt i pracują z przyzwoitą szybkością.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Autor tematu
grzesiekpioro
100
Posty: 126
Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: grzesiekpioro »

Ja na przykład zrobiłem Cobre 6 proporcjonalnie wg przepisu na 100 l nastawu i trochę się grzały przy temperaturze 21*C. Teraz już wiem, że więcej wody i cukru a drożdże i tak mogą sobie poradzić. I nie chodzi mi o sprzedaż lub otwieranie gorzelni. Może po prostu ktoś woli pobawić się przez kilka dni i mieć zapas alkoholu na długi czas, albo woli narobić sobie różnego rodzaju nalewek i po odpowiednim czasie kosztować zacne trunki i dzielić się nimi. A tacy co zrobią 100 litrów wódki i wypiją w miesiąc albo sprzedają to chyba tu nawet nie zaglądają. Liczę na ciekawe posty. Pozdrawiam

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: wawaldek11 »

Zaraz tam gorzelnię ;)
Gdybym miał warunki też bym tak robił - jeden, dwa strzały w roku i spokój :mrgreen:
Tylko jest niebezpieczeństwo, że apetyt urośnie...
Największy nastaw jaki popełniłem 120l. Częściej ok. 60 z glukozy(15kg) i jedna paczuszka moskvastyle. Do 10 dni z klarowaniem wstępnym.
Pozdrawiam,
Waldek

theszakal
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 10:20
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: theszakal »

Ja zawsze daje 2 paczki alcotec turbo pure 48 na 30kg cukru i 100l wody. W tydzień schodzi do -4 blg
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Witam Kolegów jutro wstawiam nastawik na Coobra 6 , czyli 180 l wody i 50 kg cukru i oczywiście drożdżaki 5 paczek w/w Coobra 6 . Teraz moje pytanie czy oby na pewno nie będą się grzać ?


Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

W takiej ilości każde drożdże będą się grzać. Duże nastawy mają też ogromną bezwładność cieplną, przez co łatwo je przegrzać, gdy stoją w zbyt ciepłym pomieszczeniu. Należałoby ustawić go w chłodniejszym (~15*C) pomieszczeniu, żeby uniknąć przegrzania nastawu. O to, czy drożdże będą pracować, się nie martw. Drożdże Turbo pracują bez problemu przy temperaturze nastawu 12-14*C (sprawdzone osobiście), więc przy 15*C będą ochoczo przerabiać cukier na alkohol.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

No to zobaczymy co będzie bo beczka już zalana roztworem wody i cukru , była trochę za gorąca ( około 27 C ) więc postanowiłem poczekać aż przestygnie . Temperatura w pomieszczeniu jest w granicach 19 C mam nadzieję , że ich nie przegrzeję . Obok tego pomieszczenia mam drugie gdzie temperatura jest w granicach 14 C , ale teraz nie dam już rady jej tam przerzucić ( 230 kg ) .
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

wawaldek11
2500
Posty: 2914
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: wawaldek11 »

Gdyby temperatura niebezpiecznie wzrastała, to podmuchaj wentylatorem na beczkę - mi taki zabieg pozwolił obniżyć temperaturę o kilka stopni.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Drożdżaki dodane wczoraj rano, temperatura początkowa 19C. Dzisiaj rano podskoczyła do 21C ale w pomieszczeniu jest aktualnie 17,8C. Myślałem że bardziej podskoczy , ale może jeszcze to przede mną ??. Jutro lecę po bezprzewodowy termometr z alarmem, to będzie wszystko cały czas na bieżąco obserwowane.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

Wiele więcej już nie podskoczy, duże nastawy grzeją się przez pierwsze 3-4 dni, później tempo fermentacji spada i nastaw daje radę się wychłodzić. Dopóki nie dobiją do 25*C w nastawie, to możesz spać spokojnie ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Dzisiaj podskoczył do 25C ale wszystko pod kontrolą, chodzi jak głupi, do pomieszczenia aż ciężko wejść.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Panowie wstawiam kolejny nastawik, tylko chcę troszkę zwiększyć ilość cukru powiedzmy do 70kg na około 200l wody, wstawiałem już na SpiritFerm XXL 200l wody i 60kg cukru chodziły jak burza i się nie grzały.
Wydaje mi się że mniej się grzały niż Coobry 6 i szybciej przerobiły cukieraska. Może macie jakieś inne sprawdzone grzybki na dość mocne duże nastawy ??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Polecam Coobra 48 Extreme.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 gru 2013, 22:57 przez olo 69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: JanOkowita »

Pewne i dające dobry smak:

http://alkohole-domowe.pl/product-pl-93 ... sztuk.html

Gwarancja sklepu AD.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Pytanie do Kolegi JanOkowita, czy dojdą do 16% przy 220l nastawu ?? Ile paczek użyć na 220l ?


Ps
Czas jest mniej ważny, byle by doszły do 16% i sie nie grzały.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2738
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: JanOkowita »

Tolerancja alkoholu 18%, nie grzeją się. Na 220 l należy użyć 7 sztuk. Przy temperaturze otoczenia 20 st.C całkowity czas fermentacji 6-7 dni.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Na pewno sprawdzę po świętach, wstawię jeden na Szlacheckich typ Vodka (z linka od pana Janka) a drugi standardowo na SpiritFerm XXl. I blg ustawie na 17% w nastawie. Później opiszę cały przebieg fermentacji obu typów grzybków.

Pozdrawiam
Zdrowych Wesołych Świąt
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Wstawiłem przedwczoraj 75kg cukierska do tego 5 paczek SpiritFerm XXl i wszystko do objętości 220l dopełnione wodą temperatura startu 25C otoczenia 22-23C, BlG startowe 30, ciekawe czy dojdą do -4 i jak tak to kiedy. Jak mieliście podobne doświadczenia to proszę o komentarze.

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

Z 30 BLG mogą długo iść na -4, ale czekaj cierpliwie, bo 3-4 tygodnie spokojnie to potrwa :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Następnym razem staraj się otrzymać blg max 24-25. Przy blg 30 drożdże nieźle się namęczą, wyprodukują masę syfu a destylat może nie wyjść najlepszy z najlepszych.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

Namęczą się, ale to pod koniec fermentacji, bo stężenie alkoholu będzie duże, i będą wolniej pracować.
Wywalą tyle samo syfu jak przy mniejszym BLG.
Smak destylatu zależy od drożdży, i ich ilości w nastawie, sprzętu, oraz jego operatora.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

I stopnia wymęczenia drożdży pracą w zalkoholizowanym nastawie. Odkąd mi się nie spieszy do ilości, a do jakości, to nastawy cukrowe (powiększone) robię 20-23 BLG w zimnym pomieszczeniu. W porównaniu do nastawów o wyższym BLG startowym jest różnica, nawet jak fermentowały w takich samych warunkach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: mirek109 »

theszakal pisze:Ja zawsze daje 2 paczki alcotec turbo pure 48 na 30kg cukru i 100l wody. W tydzień schodzi do -4 blg
I przy 50 kg cukru w beczce 200l sprawdza się - dwie paczki.
Ale nie wszystko na jeden raz :)
Na dzień dobry - paczka alcotec + 5 kg słodkiego + 20 litrów H2O
następnego dnia + 5 kg + 20l
Przerwa dwie doby i powtórka. Po 20 kg dodaję do wymierzonej porcji drugą paczkę alcotec.
Po trzech dobach uzupełniam do pełna beczułkę.
Dodaję owoce które zostają z nalewek, soki i co tylko w rękę wpadnie, oczywiście - owoce.
Wszystko w temperaturze 16-18 st. C
Dłużej trwa - mnie się nie spieszy.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Panowie wstawione było 08.01.2014 około godziny 21 beczka jak wyżej opisałem czyli 220l blg 30, dzisiaj po upływie 72h blg wynosi 16 a temperatura nastawu stała w okolicach 23C. Czyli chłopaki dobrz dają sobie radę. Po weekendzie jak przyjdą drożdżaki ze sklepu AD Szlacheckie JanOkowita też wstawię bekę na 30blg.

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Szkoda, że nie chcesz słuchać dobrych rad.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

A o co chodzi z tymi dobrymi radami, przy Coobra 48 i SpiritFerm Extreme, jakoś produktu końcowego była bardzo dobra a tam zawsze robiłem na Blg 30. Może dlatego nie zauważam różnicy ponieważ robię standardowo 2,5 gotowania w dodatku jest ponad 2 m sprężynek. Zawsze wstawiałem 220 L na Blg 25-24, chcę sprawdzić jaka bedzie różnica między nastawem w beczce 50l na Blg 30, beczce 220l Blg 25 oraz beczka 220 L i blg 30. Podejrzewam, że na dość wysokiej kolumnie z OVM wszystkie 3 nastawy dadzą bardzo podobny produkt.

Ps.
Opisuję co i jak wstawiam ponieważ nie znalazłem testu jednych i drugich drożdżaków w powiększonych nastawach z tak wysokim Blg. Wiem kolego Olo 69 że najlepszy towarek podobno wychodzi 12-13* nastawu, ale trzeba pokombinować, może też będzie dobre, a oszczędność czasu zostaje w kieszeni :D
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

@olo 69 jakich dobrych rad? Robiłeś jednocześnie nastawy, na 24BLG i 30BLG? Dawałeś te same drożdże? Jak chcesz porównywać, to musisz użyć tyle samo cukru. Ale nastaw z 24BLG, wyjdzie większy. Jeśli chcesz porównywać osad, to trzeba brać pod uwagę wielkość nastawu, i ilość cukru jaki w nim był. I wtedy wnioskować. Czy te rady to są Twoje domysły?
Obrazek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Ja wiem swoje, Ty swoje i niech tak pozostanie ;)
Dla mnie wódka czysta zrobiona z mniejszego blg nastawu jest lepsza w smaku.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Mam pytanko do kolegi Olo 69, na jakim sprzęcie puszczasz cukrówki (jaki system i ile wypełnienia)??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Zygmunt »

Kolega Olo 69 ma rację, mniejsze blg= mniej zanieczyszczeń. W warunkach stresowych (temperatura poza optimum, wysokie ciśnienie osmotyczne itp) wytwarzanie przez drożdże "syfów" jest znacznie większe, głównie w kierunku estrów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Z tym się zgadzam, ale przy rektyfikacji 2,5 gotowania nie zauważyłem żadnej różnicy w otrzymanym końcowym produkcie, rozrobionym na 50%. Dodam że tak jak w obydwu gotowaniach odcinam przedgony i pogony bardzo skrupulatnie.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

Zgadzam się olo69 z Tobą, ja wiem swoje i Ty swoje. Co destylator, to inna szkoła. ;-)
Dla mnie jak robię na Turbo, to nie czuję różnicy.
Obrazek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Stanęło na 14 blg i temperatura spadła do 22C czyli temperatury otoczenia, poczekam jeszcze ze dwa dni i chyba będzie potrzebny restart. Dodam że temperatura nastawu na pewno nie przekroczyła 30C. Czyżby tylko do blg 14 z 30 wytrzymały drożdżaki (SpiritFerm XXL data ważności 8.2015)??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Teraz może zmienisz zdanie i będziesz jednak robił nastawy na max 24-25 blg. Restart może się nie udać, bo w nastawie jest już sporo alkoholu i nowe drożdże mogę nie mieć siły rozpocząć pracę. Spróbuj lepiej na malej ilości nastawu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Jednak powoli chodzą (źle założyłem dekiel od beczki) dodałem im trochę pożywki Activit. Jak to mam zmieniać zdanie, duże nastawy zawsze robiłem w granicach 24 blg (na Coobra 6 albo SpiritFerm XXL), zrobiłem sobie po prostu eksperyment czy beczka 220l zejdzie tak samo jak beczka 50l z 30 blg (nie w tym samym czasie bo to oczywiste że nie). W razie czego chyba nie będę się bawił w restart jak to wcześniej napisałem tylko od razu na rurki, a później wstawię następny na dundrze. Jak powoli chodzą to dam im jeszcze tydzień i sprawdzę blg.


Ps
Może dorzucić im jeszcze grzałkę na 25C ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2368
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

Akurat w dundrze, będzie trochę pożywki na dla nowych drożdży. Sam pracuję nieraz na dundrze, bo nie chce mi się wody nosić, do nastawów.
Obrazek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Przed chwila byłem zobaczyć co i jak i powiem szczerze, że zaczęły dość dobrze chodzić (może to zasługa tej pożywki, albo tego że je trochę napowietrzyłem, cholera wie grunt że chodzą).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”