Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
-
Autor tematu - Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Witajcie.
Co doradzicie dla mnie i innych bimbrowników, psotników itp.? Czy warto kupować Coobrę 6 na większe nastawy, czy to tylko chwyt? Jak by się sprawdził bestsellerowy T3 np. w 100 litrach? Jakie dać proporcje przy większych nastawach żeby się nie przegrzały czy z jakiegoś innego powodu nie przestały działać? Na co należy uważać? Może ktoś robi nastawy na 200 lub nawet 500 litrów i ma sprawdzone sposoby i przepisy? Podzielcie się doświadczeniami.
Co doradzicie dla mnie i innych bimbrowników, psotników itp.? Czy warto kupować Coobrę 6 na większe nastawy, czy to tylko chwyt? Jak by się sprawdził bestsellerowy T3 np. w 100 litrach? Jakie dać proporcje przy większych nastawach żeby się nie przegrzały czy z jakiegoś innego powodu nie przestały działać? Na co należy uważać? Może ktoś robi nastawy na 200 lub nawet 500 litrów i ma sprawdzone sposoby i przepisy? Podzielcie się doświadczeniami.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Duże nastawy robię na Alcotec Vodka Star, pracują powoli (jak na turbo), stabilnie, nie grzeją się za bardzo, dają radę z podwójnymi ilościami cukru na paczkę przy BLG startowym 21-23. Przy temperaturze otoczenia 15-20*C dają czysty produkt i pracują z przyzwoitą szybkością.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 20 sie 2013, 18:58
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Ja na przykład zrobiłem Cobre 6 proporcjonalnie wg przepisu na 100 l nastawu i trochę się grzały przy temperaturze 21*C. Teraz już wiem, że więcej wody i cukru a drożdże i tak mogą sobie poradzić. I nie chodzi mi o sprzedaż lub otwieranie gorzelni. Może po prostu ktoś woli pobawić się przez kilka dni i mieć zapas alkoholu na długi czas, albo woli narobić sobie różnego rodzaju nalewek i po odpowiednim czasie kosztować zacne trunki i dzielić się nimi. A tacy co zrobią 100 litrów wódki i wypiją w miesiąc albo sprzedają to chyba tu nawet nie zaglądają. Liczę na ciekawe posty. Pozdrawiam
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Zaraz tam gorzelnię
Gdybym miał warunki też bym tak robił - jeden, dwa strzały w roku i spokój
Tylko jest niebezpieczeństwo, że apetyt urośnie...
Największy nastaw jaki popełniłem 120l. Częściej ok. 60 z glukozy(15kg) i jedna paczuszka moskvastyle. Do 10 dni z klarowaniem wstępnym.
Gdybym miał warunki też bym tak robił - jeden, dwa strzały w roku i spokój
Tylko jest niebezpieczeństwo, że apetyt urośnie...
Największy nastaw jaki popełniłem 120l. Częściej ok. 60 z glukozy(15kg) i jedna paczuszka moskvastyle. Do 10 dni z klarowaniem wstępnym.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
W takiej ilości każde drożdże będą się grzać. Duże nastawy mają też ogromną bezwładność cieplną, przez co łatwo je przegrzać, gdy stoją w zbyt ciepłym pomieszczeniu. Należałoby ustawić go w chłodniejszym (~15*C) pomieszczeniu, żeby uniknąć przegrzania nastawu. O to, czy drożdże będą pracować, się nie martw. Drożdże Turbo pracują bez problemu przy temperaturze nastawu 12-14*C (sprawdzone osobiście), więc przy 15*C będą ochoczo przerabiać cukier na alkohol.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
No to zobaczymy co będzie bo beczka już zalana roztworem wody i cukru , była trochę za gorąca ( około 27 C ) więc postanowiłem poczekać aż przestygnie . Temperatura w pomieszczeniu jest w granicach 19 C mam nadzieję , że ich nie przegrzeję . Obok tego pomieszczenia mam drugie gdzie temperatura jest w granicach 14 C , ale teraz nie dam już rady jej tam przerzucić ( 230 kg ) .
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2914
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Drożdżaki dodane wczoraj rano, temperatura początkowa 19C. Dzisiaj rano podskoczyła do 21C ale w pomieszczeniu jest aktualnie 17,8C. Myślałem że bardziej podskoczy , ale może jeszcze to przede mną ??. Jutro lecę po bezprzewodowy termometr z alarmem, to będzie wszystko cały czas na bieżąco obserwowane.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Wiele więcej już nie podskoczy, duże nastawy grzeją się przez pierwsze 3-4 dni, później tempo fermentacji spada i nastaw daje radę się wychłodzić. Dopóki nie dobiją do 25*C w nastawie, to możesz spać spokojnie .
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Panowie wstawiam kolejny nastawik, tylko chcę troszkę zwiększyć ilość cukru powiedzmy do 70kg na około 200l wody, wstawiałem już na SpiritFerm XXL 200l wody i 60kg cukru chodziły jak burza i się nie grzały.
Wydaje mi się że mniej się grzały niż Coobry 6 i szybciej przerobiły cukieraska. Może macie jakieś inne sprawdzone grzybki na dość mocne duże nastawy ??
Wydaje mi się że mniej się grzały niż Coobry 6 i szybciej przerobiły cukieraska. Może macie jakieś inne sprawdzone grzybki na dość mocne duże nastawy ??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Pewne i dające dobry smak:
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-93 ... sztuk.html
Gwarancja sklepu AD.
http://alkohole-domowe.pl/product-pl-93 ... sztuk.html
Gwarancja sklepu AD.
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 2738
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Na pewno sprawdzę po świętach, wstawię jeden na Szlacheckich typ Vodka (z linka od pana Janka) a drugi standardowo na SpiritFerm XXl. I blg ustawie na 17% w nastawie. Później opiszę cały przebieg fermentacji obu typów grzybków.
Pozdrawiam
Zdrowych Wesołych Świąt
Pozdrawiam
Zdrowych Wesołych Świąt
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Wstawiłem przedwczoraj 75kg cukierska do tego 5 paczek SpiritFerm XXl i wszystko do objętości 220l dopełnione wodą temperatura startu 25C otoczenia 22-23C, BlG startowe 30, ciekawe czy dojdą do -4 i jak tak to kiedy. Jak mieliście podobne doświadczenia to proszę o komentarze.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
I stopnia wymęczenia drożdży pracą w zalkoholizowanym nastawie. Odkąd mi się nie spieszy do ilości, a do jakości, to nastawy cukrowe (powiększone) robię 20-23 BLG w zimnym pomieszczeniu. W porównaniu do nastawów o wyższym BLG startowym jest różnica, nawet jak fermentowały w takich samych warunkach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Ale nie wszystko na jeden raz
Na dzień dobry - paczka alcotec + 5 kg słodkiego + 20 litrów H2O
następnego dnia + 5 kg + 20l
Przerwa dwie doby i powtórka. Po 20 kg dodaję do wymierzonej porcji drugą paczkę alcotec.
Po trzech dobach uzupełniam do pełna beczułkę.
Dodaję owoce które zostają z nalewek, soki i co tylko w rękę wpadnie, oczywiście - owoce.
Wszystko w temperaturze 16-18 st. C
Dłużej trwa - mnie się nie spieszy.
I przy 50 kg cukru w beczce 200l sprawdza się - dwie paczki.theszakal pisze:Ja zawsze daje 2 paczki alcotec turbo pure 48 na 30kg cukru i 100l wody. W tydzień schodzi do -4 blg
Ale nie wszystko na jeden raz
Na dzień dobry - paczka alcotec + 5 kg słodkiego + 20 litrów H2O
następnego dnia + 5 kg + 20l
Przerwa dwie doby i powtórka. Po 20 kg dodaję do wymierzonej porcji drugą paczkę alcotec.
Po trzech dobach uzupełniam do pełna beczułkę.
Dodaję owoce które zostają z nalewek, soki i co tylko w rękę wpadnie, oczywiście - owoce.
Wszystko w temperaturze 16-18 st. C
Dłużej trwa - mnie się nie spieszy.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Panowie wstawione było 08.01.2014 około godziny 21 beczka jak wyżej opisałem czyli 220l blg 30, dzisiaj po upływie 72h blg wynosi 16 a temperatura nastawu stała w okolicach 23C. Czyli chłopaki dobrz dają sobie radę. Po weekendzie jak przyjdą drożdżaki ze sklepu AD Szlacheckie JanOkowita też wstawię bekę na 30blg.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
A o co chodzi z tymi dobrymi radami, przy Coobra 48 i SpiritFerm Extreme, jakoś produktu końcowego była bardzo dobra a tam zawsze robiłem na Blg 30. Może dlatego nie zauważam różnicy ponieważ robię standardowo 2,5 gotowania w dodatku jest ponad 2 m sprężynek. Zawsze wstawiałem 220 L na Blg 25-24, chcę sprawdzić jaka bedzie różnica między nastawem w beczce 50l na Blg 30, beczce 220l Blg 25 oraz beczka 220 L i blg 30. Podejrzewam, że na dość wysokiej kolumnie z OVM wszystkie 3 nastawy dadzą bardzo podobny produkt.
Ps.
Opisuję co i jak wstawiam ponieważ nie znalazłem testu jednych i drugich drożdżaków w powiększonych nastawach z tak wysokim Blg. Wiem kolego Olo 69 że najlepszy towarek podobno wychodzi 12-13* nastawu, ale trzeba pokombinować, może też będzie dobre, a oszczędność czasu zostaje w kieszeni
Ps.
Opisuję co i jak wstawiam ponieważ nie znalazłem testu jednych i drugich drożdżaków w powiększonych nastawach z tak wysokim Blg. Wiem kolego Olo 69 że najlepszy towarek podobno wychodzi 12-13* nastawu, ale trzeba pokombinować, może też będzie dobre, a oszczędność czasu zostaje w kieszeni
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2368
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
@olo 69 jakich dobrych rad? Robiłeś jednocześnie nastawy, na 24BLG i 30BLG? Dawałeś te same drożdże? Jak chcesz porównywać, to musisz użyć tyle samo cukru. Ale nastaw z 24BLG, wyjdzie większy. Jeśli chcesz porównywać osad, to trzeba brać pod uwagę wielkość nastawu, i ilość cukru jaki w nim był. I wtedy wnioskować. Czy te rady to są Twoje domysły?
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Kolega Olo 69 ma rację, mniejsze blg= mniej zanieczyszczeń. W warunkach stresowych (temperatura poza optimum, wysokie ciśnienie osmotyczne itp) wytwarzanie przez drożdże "syfów" jest znacznie większe, głównie w kierunku estrów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Z tym się zgadzam, ale przy rektyfikacji 2,5 gotowania nie zauważyłem żadnej różnicy w otrzymanym końcowym produkcie, rozrobionym na 50%. Dodam że tak jak w obydwu gotowaniach odcinam przedgony i pogony bardzo skrupulatnie.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Stanęło na 14 blg i temperatura spadła do 22C czyli temperatury otoczenia, poczekam jeszcze ze dwa dni i chyba będzie potrzebny restart. Dodam że temperatura nastawu na pewno nie przekroczyła 30C. Czyżby tylko do blg 14 z 30 wytrzymały drożdżaki (SpiritFerm XXL data ważności 8.2015)??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Jednak powoli chodzą (źle założyłem dekiel od beczki) dodałem im trochę pożywki Activit. Jak to mam zmieniać zdanie, duże nastawy zawsze robiłem w granicach 24 blg (na Coobra 6 albo SpiritFerm XXL), zrobiłem sobie po prostu eksperyment czy beczka 220l zejdzie tak samo jak beczka 50l z 30 blg (nie w tym samym czasie bo to oczywiste że nie). W razie czego chyba nie będę się bawił w restart jak to wcześniej napisałem tylko od razu na rurki, a później wstawię następny na dundrze. Jak powoli chodzą to dam im jeszcze tydzień i sprawdzę blg.
Ps
Może dorzucić im jeszcze grzałkę na 25C ???
Ps
Może dorzucić im jeszcze grzałkę na 25C ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy