Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Wstawiłem przedwczoraj 75kg cukierska do tego 5 paczek SpiritFerm XXl i wszystko do objętości 220l dopełnione wodą temperatura startu 25C otoczenia 22-23C, BlG startowe 30, ciekawe czy dojdą do -4 i jak tak to kiedy. Jak mieliście podobne doświadczenia to proszę o komentarze.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
I stopnia wymęczenia drożdży pracą w zalkoholizowanym nastawie. Odkąd mi się nie spieszy do ilości, a do jakości, to nastawy cukrowe (powiększone) robię 20-23 BLG w zimnym pomieszczeniu. W porównaniu do nastawów o wyższym BLG startowym jest różnica, nawet jak fermentowały w takich samych warunkach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Ale nie wszystko na jeden raz
Na dzień dobry - paczka alcotec + 5 kg słodkiego + 20 litrów H2O
następnego dnia + 5 kg + 20l
Przerwa dwie doby i powtórka. Po 20 kg dodaję do wymierzonej porcji drugą paczkę alcotec.
Po trzech dobach uzupełniam do pełna beczułkę.
Dodaję owoce które zostają z nalewek, soki i co tylko w rękę wpadnie, oczywiście - owoce.
Wszystko w temperaturze 16-18 st. C
Dłużej trwa - mnie się nie spieszy.
I przy 50 kg cukru w beczce 200l sprawdza się - dwie paczki.theszakal pisze:Ja zawsze daje 2 paczki alcotec turbo pure 48 na 30kg cukru i 100l wody. W tydzień schodzi do -4 blg
Ale nie wszystko na jeden raz
Na dzień dobry - paczka alcotec + 5 kg słodkiego + 20 litrów H2O
następnego dnia + 5 kg + 20l
Przerwa dwie doby i powtórka. Po 20 kg dodaję do wymierzonej porcji drugą paczkę alcotec.
Po trzech dobach uzupełniam do pełna beczułkę.
Dodaję owoce które zostają z nalewek, soki i co tylko w rękę wpadnie, oczywiście - owoce.
Wszystko w temperaturze 16-18 st. C
Dłużej trwa - mnie się nie spieszy.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Panowie wstawione było 08.01.2014 około godziny 21 beczka jak wyżej opisałem czyli 220l blg 30, dzisiaj po upływie 72h blg wynosi 16 a temperatura nastawu stała w okolicach 23C. Czyli chłopaki dobrz dają sobie radę. Po weekendzie jak przyjdą drożdżaki ze sklepu AD Szlacheckie JanOkowita też wstawię bekę na 30blg.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
A o co chodzi z tymi dobrymi radami, przy Coobra 48 i SpiritFerm Extreme, jakoś produktu końcowego była bardzo dobra a tam zawsze robiłem na Blg 30. Może dlatego nie zauważam różnicy ponieważ robię standardowo 2,5 gotowania w dodatku jest ponad 2 m sprężynek. Zawsze wstawiałem 220 L na Blg 25-24, chcę sprawdzić jaka bedzie różnica między nastawem w beczce 50l na Blg 30, beczce 220l Blg 25 oraz beczka 220 L i blg 30. Podejrzewam, że na dość wysokiej kolumnie z OVM wszystkie 3 nastawy dadzą bardzo podobny produkt.
Ps.
Opisuję co i jak wstawiam ponieważ nie znalazłem testu jednych i drugich drożdżaków w powiększonych nastawach z tak wysokim Blg. Wiem kolego Olo 69 że najlepszy towarek podobno wychodzi 12-13* nastawu, ale trzeba pokombinować, może też będzie dobre, a oszczędność czasu zostaje w kieszeni
Ps.
Opisuję co i jak wstawiam ponieważ nie znalazłem testu jednych i drugich drożdżaków w powiększonych nastawach z tak wysokim Blg. Wiem kolego Olo 69 że najlepszy towarek podobno wychodzi 12-13* nastawu, ale trzeba pokombinować, może też będzie dobre, a oszczędność czasu zostaje w kieszeni
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 2367
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
@olo 69 jakich dobrych rad? Robiłeś jednocześnie nastawy, na 24BLG i 30BLG? Dawałeś te same drożdże? Jak chcesz porównywać, to musisz użyć tyle samo cukru. Ale nastaw z 24BLG, wyjdzie większy. Jeśli chcesz porównywać osad, to trzeba brać pod uwagę wielkość nastawu, i ilość cukru jaki w nim był. I wtedy wnioskować. Czy te rady to są Twoje domysły?
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 5376
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 666 razy
- Kontakt:
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Kolega Olo 69 ma rację, mniejsze blg= mniej zanieczyszczeń. W warunkach stresowych (temperatura poza optimum, wysokie ciśnienie osmotyczne itp) wytwarzanie przez drożdże "syfów" jest znacznie większe, głównie w kierunku estrów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Z tym się zgadzam, ale przy rektyfikacji 2,5 gotowania nie zauważyłem żadnej różnicy w otrzymanym końcowym produkcie, rozrobionym na 50%. Dodam że tak jak w obydwu gotowaniach odcinam przedgony i pogony bardzo skrupulatnie.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Stanęło na 14 blg i temperatura spadła do 22C czyli temperatury otoczenia, poczekam jeszcze ze dwa dni i chyba będzie potrzebny restart. Dodam że temperatura nastawu na pewno nie przekroczyła 30C. Czyżby tylko do blg 14 z 30 wytrzymały drożdżaki (SpiritFerm XXL data ważności 8.2015)??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Jednak powoli chodzą (źle założyłem dekiel od beczki) dodałem im trochę pożywki Activit. Jak to mam zmieniać zdanie, duże nastawy zawsze robiłem w granicach 24 blg (na Coobra 6 albo SpiritFerm XXL), zrobiłem sobie po prostu eksperyment czy beczka 220l zejdzie tak samo jak beczka 50l z 30 blg (nie w tym samym czasie bo to oczywiste że nie). W razie czego chyba nie będę się bawił w restart jak to wcześniej napisałem tylko od razu na rurki, a później wstawię następny na dundrze. Jak powoli chodzą to dam im jeszcze tydzień i sprawdzę blg.
Ps
Może dorzucić im jeszcze grzałkę na 25C ???
Ps
Może dorzucić im jeszcze grzałkę na 25C ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
@olo 69, na drożdżach typu Vodka robiłem podwojone nastawy i dawały radę zejść do -4 z 20-23BLG. Robiły to powoli, ale stawały na wysokości zadania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
U mnie przy 8-9 kg cukru na paczkę jeszcze się wyrabiały. Ale przy 10-11 kg już nie dawały rady i stawały przeważnie na 0 blg.
Próby z tymi drożdżami zaniechałem, bo wychodzą dosyć drogo. A różnica w jakości wódki z innymi turbo w dużo większych opakowaniach żadna.
Próby z tymi drożdżami zaniechałem, bo wychodzą dosyć drogo. A różnica w jakości wódki z innymi turbo w dużo większych opakowaniach żadna.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 sty 2014, 19:46 przez olo 69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 324
- Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Nie poradziły bo wsypałeś cały cukier na początek. Dziel. W początkowej fazie drożdże się namnożą i codziennie dokładaj cukier. Temperatura 18-20 C i powoli niech pracują. Przerobią więcej.olo 69 pisze: Ale przy 10-11 kg już nie dawały rady i stawały przeważnie na 0 blg.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Trochę za duże stężenie. Będziesz miał za dużo fuzli. Ale jak już musisz tak zrobić to zrób, ale wsypuj cukier partiami - tak jak wspomniał wyżej Gr000by. Podziel na 3 części. A z 2 częścią dałbym trochę pożywki.herbata666 pisze:Kolejny test, wstawiam jutro 65kg/220l na Szlacheckie Typu Vodka , a dam ich z 5 paczek, tolerancja 18%.
Zobaczymy czy zejdą do -4 lub przynajmniej 0 i w jakim czasie.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Dopiero dodarłem do domu więc pewni jutro dopiero wstawię beczkę (albo i w niedzielę), to dokładnie jakimi porcjami wrzucać cukier i co ile czasu. Przypomnę że planuję dać 65kg na 220L drożdże Szlacheckie Vodka 5 paczek.
Ps.
Mam jeszcze pożywkę 50g Activit jak coś.
Dzięki Panowie za zainteresowanie
Pozdrawiam
Piotrek
Ps.
Mam jeszcze pożywkę 50g Activit jak coś.
Dzięki Panowie za zainteresowanie
Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?
Przerabiam właśnie ten nieszczęsny nastaw 30blg który zszedł do 10blg. Mam pytanie ile może stać dunder po przerobie cukrówki (mierzyłem ma około 10-11 blg), w planie mam zamiar wstawić na nim kolejną cukrówkę ale dopiero w sobotę. Chyba nic mu się nie stanie do soboty ??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy