Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy

Post autor: herbata666 »

Wstawiłem przedwczoraj 75kg cukierska do tego 5 paczek SpiritFerm XXl i wszystko do objętości 220l dopełnione wodą temperatura startu 25C otoczenia 22-23C, BlG startowe 30, ciekawe czy dojdą do -4 i jak tak to kiedy. Jak mieliście podobne doświadczenia to proszę o komentarze.

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
koncentraty wina
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

Z 30 BLG mogą długo iść na -4, ale czekaj cierpliwie, bo 3-4 tygodnie spokojnie to potrwa :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Następnym razem staraj się otrzymać blg max 24-25. Przy blg 30 drożdże nieźle się namęczą, wyprodukują masę syfu a destylat może nie wyjść najlepszy z najlepszych.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

Namęczą się, ale to pod koniec fermentacji, bo stężenie alkoholu będzie duże, i będą wolniej pracować.
Wywalą tyle samo syfu jak przy mniejszym BLG.
Smak destylatu zależy od drożdży, i ich ilości w nastawie, sprzętu, oraz jego operatora.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

I stopnia wymęczenia drożdży pracą w zalkoholizowanym nastawie. Odkąd mi się nie spieszy do ilości, a do jakości, to nastawy cukrowe (powiększone) robię 20-23 BLG w zimnym pomieszczeniu. W porównaniu do nastawów o wyższym BLG startowym jest różnica, nawet jak fermentowały w takich samych warunkach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: mirek109 »

theszakal pisze:Ja zawsze daje 2 paczki alcotec turbo pure 48 na 30kg cukru i 100l wody. W tydzień schodzi do -4 blg
I przy 50 kg cukru w beczce 200l sprawdza się - dwie paczki.
Ale nie wszystko na jeden raz :)
Na dzień dobry - paczka alcotec + 5 kg słodkiego + 20 litrów H2O
następnego dnia + 5 kg + 20l
Przerwa dwie doby i powtórka. Po 20 kg dodaję do wymierzonej porcji drugą paczkę alcotec.
Po trzech dobach uzupełniam do pełna beczułkę.
Dodaję owoce które zostają z nalewek, soki i co tylko w rękę wpadnie, oczywiście - owoce.
Wszystko w temperaturze 16-18 st. C
Dłużej trwa - mnie się nie spieszy.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Panowie wstawione było 08.01.2014 około godziny 21 beczka jak wyżej opisałem czyli 220l blg 30, dzisiaj po upływie 72h blg wynosi 16 a temperatura nastawu stała w okolicach 23C. Czyli chłopaki dobrz dają sobie radę. Po weekendzie jak przyjdą drożdżaki ze sklepu AD Szlacheckie JanOkowita też wstawię bekę na 30blg.

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Szkoda, że nie chcesz słuchać dobrych rad.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

A o co chodzi z tymi dobrymi radami, przy Coobra 48 i SpiritFerm Extreme, jakoś produktu końcowego była bardzo dobra a tam zawsze robiłem na Blg 30. Może dlatego nie zauważam różnicy ponieważ robię standardowo 2,5 gotowania w dodatku jest ponad 2 m sprężynek. Zawsze wstawiałem 220 L na Blg 25-24, chcę sprawdzić jaka bedzie różnica między nastawem w beczce 50l na Blg 30, beczce 220l Blg 25 oraz beczka 220 L i blg 30. Podejrzewam, że na dość wysokiej kolumnie z OVM wszystkie 3 nastawy dadzą bardzo podobny produkt.

Ps.
Opisuję co i jak wstawiam ponieważ nie znalazłem testu jednych i drugich drożdżaków w powiększonych nastawach z tak wysokim Blg. Wiem kolego Olo 69 że najlepszy towarek podobno wychodzi 12-13* nastawu, ale trzeba pokombinować, może też będzie dobre, a oszczędność czasu zostaje w kieszeni :D
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

@olo 69 jakich dobrych rad? Robiłeś jednocześnie nastawy, na 24BLG i 30BLG? Dawałeś te same drożdże? Jak chcesz porównywać, to musisz użyć tyle samo cukru. Ale nastaw z 24BLG, wyjdzie większy. Jeśli chcesz porównywać osad, to trzeba brać pod uwagę wielkość nastawu, i ilość cukru jaki w nim był. I wtedy wnioskować. Czy te rady to są Twoje domysły?
Obrazek
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Ja wiem swoje, Ty swoje i niech tak pozostanie ;)
Dla mnie wódka czysta zrobiona z mniejszego blg nastawu jest lepsza w smaku.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Mam pytanko do kolegi Olo 69, na jakim sprzęcie puszczasz cukrówki (jaki system i ile wypełnienia)??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Zygmunt »

Kolega Olo 69 ma rację, mniejsze blg= mniej zanieczyszczeń. W warunkach stresowych (temperatura poza optimum, wysokie ciśnienie osmotyczne itp) wytwarzanie przez drożdże "syfów" jest znacznie większe, głównie w kierunku estrów.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Z tym się zgadzam, ale przy rektyfikacji 2,5 gotowania nie zauważyłem żadnej różnicy w otrzymanym końcowym produkcie, rozrobionym na 50%. Dodam że tak jak w obydwu gotowaniach odcinam przedgony i pogony bardzo skrupulatnie.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

Zgadzam się olo69 z Tobą, ja wiem swoje i Ty swoje. Co destylator, to inna szkoła. ;-)
Dla mnie jak robię na Turbo, to nie czuję różnicy.
Obrazek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Stanęło na 14 blg i temperatura spadła do 22C czyli temperatury otoczenia, poczekam jeszcze ze dwa dni i chyba będzie potrzebny restart. Dodam że temperatura nastawu na pewno nie przekroczyła 30C. Czyżby tylko do blg 14 z 30 wytrzymały drożdżaki (SpiritFerm XXL data ważności 8.2015)??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Teraz może zmienisz zdanie i będziesz jednak robił nastawy na max 24-25 blg. Restart może się nie udać, bo w nastawie jest już sporo alkoholu i nowe drożdże mogę nie mieć siły rozpocząć pracę. Spróbuj lepiej na malej ilości nastawu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Jednak powoli chodzą (źle założyłem dekiel od beczki) dodałem im trochę pożywki Activit. Jak to mam zmieniać zdanie, duże nastawy zawsze robiłem w granicach 24 blg (na Coobra 6 albo SpiritFerm XXL), zrobiłem sobie po prostu eksperyment czy beczka 220l zejdzie tak samo jak beczka 50l z 30 blg (nie w tym samym czasie bo to oczywiste że nie). W razie czego chyba nie będę się bawił w restart jak to wcześniej napisałem tylko od razu na rurki, a później wstawię następny na dundrze. Jak powoli chodzą to dam im jeszcze tydzień i sprawdzę blg.


Ps
Może dorzucić im jeszcze grzałkę na 25C ???
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

Akurat w dundrze, będzie trochę pożywki na dla nowych drożdży. Sam pracuję nieraz na dundrze, bo nie chce mi się wody nosić, do nastawów.
Obrazek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Przed chwila byłem zobaczyć co i jak i powiem szczerze, że zaczęły dość dobrze chodzić (może to zasługa tej pożywki, albo tego że je trochę napowietrzyłem, cholera wie grunt że chodzą).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji

reflex52
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 24 lis 2012, 19:10
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: reflex52 »

Mam pytanie czy 3 paczki drożdży alcotec vodka star turbo yeast przerobią 25 kg cukru w nastawie 110 litrów.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

Przerobią bez problemu.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Kolejny test, wstawiam jutro 65kg/220l na Szlacheckie Typu Vodka , a dam ich z 5 paczek, tolerancja 18%.
Zobaczymy czy zejdą do -4 lub przynajmniej 0 i w jakim czasie.


Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Raczej wątpię aby dały radę przerobić cukier do końca, bo trochę ich mało w opakowaniu.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

@olo 69, na drożdżach typu Vodka robiłem podwojone nastawy i dawały radę zejść do -4 z 20-23BLG. Robiły to powoli, ale stawały na wysokości zadania.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

U mnie przy 8-9 kg cukru na paczkę jeszcze się wyrabiały. Ale przy 10-11 kg już nie dawały rady i stawały przeważnie na 0 blg.
Próby z tymi drożdżami zaniechałem, bo wychodzą dosyć drogo. A różnica w jakości wódki z innymi turbo w dużo większych opakowaniach żadna.
Ostatnio zmieniony czwartek, 16 sty 2014, 19:46 przez olo 69, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,olo 69

mirek109
300
Posty: 324
Rejestracja: sobota, 22 wrz 2012, 18:23
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: mirek109 »

olo 69 pisze: Ale przy 10-11 kg już nie dawały rady i stawały przeważnie na 0 blg.
Nie poradziły bo wsypałeś cały cukier na początek. Dziel. W początkowej fazie drożdże się namnożą i codziennie dokładaj cukier. Temperatura 18-20 C i powoli niech pracują. Przerobią więcej.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: lesgo58 »

herbata666 pisze:Kolejny test, wstawiam jutro 65kg/220l na Szlacheckie Typu Vodka , a dam ich z 5 paczek, tolerancja 18%.
Zobaczymy czy zejdą do -4 lub przynajmniej 0 i w jakim czasie.


Pozdrawiam
Piotrek
Trochę za duże stężenie. Będziesz miał za dużo fuzli. Ale jak już musisz tak zrobić to zrób, ale wsypuj cukier partiami - tak jak wspomniał wyżej Gr000by. Podziel na 3 części. A z 2 częścią dałbym trochę pożywki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Ysgith
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:42
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Ysgith »

Przy dodawaniu kolejnych partii cukru w dużym nastawie lepiej go dodawać jako syrop (tj. jako roztwór wodny), czy spokojnie można sypać prosto z torby?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

Syrop szybciej rozprowadzisz w nastawie, a cukier sypany będzie się dłużej rozpuszczał.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

olo 69
650
Posty: 692
Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: olo 69 »

Przy dosypywaniu suchego cukru potrafi tak się nastaw spienić, że może nawet jego część wykipieć. Dlatego lepiej wlewać syrop.
Pozdrawiam,olo 69
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Dopiero dodarłem do domu więc pewni jutro dopiero wstawię beczkę (albo i w niedzielę), to dokładnie jakimi porcjami wrzucać cukier i co ile czasu. Przypomnę że planuję dać 65kg na 220L drożdże Szlacheckie Vodka 5 paczek.

Ps.
Mam jeszcze pożywkę 50g Activit jak coś.

Dzięki Panowie za zainteresowanie

Pozdrawiam
Piotrek
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

Na początek, daj 30kg cukru i 100l wody. Po dwóch dniach, dolej syrop cukrowy z 20kg cukru i 80l wody, dorzuć pożywkę. Znowu po dwóch dniach, wlej syrop z reszty cukru, czyli z 15kg cukru i 40l wody. ;-)
Obrazek

Ysgith
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:42
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Ysgith »

Ile paczek drożdży Turbo dawać na taką ilość nastawu?
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

4-6
Obrazek
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Zależy od firm i wielkości opakowania, ale ja zawszę daję 5 paczek, oczywiście tych przystosowanych do powiększonych nastawów.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Przerabiam właśnie ten nieszczęsny nastaw 30blg który zszedł do 10blg. Mam pytanie ile może stać dunder po przerobie cukrówki (mierzyłem ma około 10-11 blg), w planie mam zamiar wstawić na nim kolejną cukrówkę ale dopiero w sobotę. Chyba nic mu się nie stanie do soboty ??
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2369
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: Kamal »

Nic mu nie będzie do soboty, możesz być spokojny. ;-) Dunder może stać, nawet rok.
Obrazek
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: gr000by »

Byleby był przechowywany w sposób czysty i higieniczny - szczególnie taki o sporej zawartości nieprzefermentowanego cukru.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1108
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Podziękował: 169 razy
Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Duże nastawy, Coobra 6 - czy warto?

Post autor: herbata666 »

Stoi oczywiście w czyściutkiej beczce i czeka na kolegów :D (hermetycznie zamknięty).
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy cukrowe”