Teraz jest środa, 23 maja 2012, 18:14

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [czajnik / kanka] Dunkelus wer. 2.0
PostPostNapisane: niedziela, 26 gru 2010, 15:23 
Tematy: 6
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Witam ponownie,
Chciałbym zaprezentować całkowicie nową moją maszynkę (przerobioną starą maszynkę), która została całkowicie na nowo zaprojektowana. Przede wszystkim uwzględnione zostały sugestie dwóch szanownych Kolegów: Zygmunta oraz Kucyka, za które bardzo dziękuję.
Psota jest znacznie lepszej jakości, choć jutro będę na nowo ją testował (zacznę od nastawu; aż do drugiej/trzeciej destylacji będę robił na nowej maszynce).

Pod koniec prezentacji będę miał parę małych pytań :D.
Zapraszam do obejrzenia.
Zbiornik
- grzeję w garnku o pojemności ~2,5 litra, więc do garnka nalewam plus minus 2-2,2 litra zacieru;
- zdobyłem też kankę (10l) po mleku, jest już dostosowana, ale jeszcze nie użyta.

Wygląd całości:
Załącznik:
DSC03002.jpg

za inspiracje, podziękowania dla kolegi pith'a.

Połączenia: tym razem zastosowane wężyki silikonowe 10mm.

- deflegmator wstępny;
- deflegmator z zasobnikiem, szkło SIMAX;
- odstojnik ze spustem, szkło SIMAX (podłączony do niego zawór spustowy aby łatwo i bezpiecznie zbierać rozpałkę do grilla);
- moja stara chłodnica;
Załącznik:
DSC03011.jpg
Załącznik:
DSC03004.jpg
Załącznik:
DSC03005.jpg

Jeszcze mam takie pytanko: czy to jest normalne, że sporo destylatu zbiera się w deflegmatorze (oprócz tego, gdzie jest zasobnik, to również zbiera się w miejscu gdzie są te szklane rurki)?

Wyniki procentowe postaram jutro podać dla pełnej "analizy" :).

Pozdrawiam, Dunkel

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: poniedziałek, 27 gru 2010, 13:09 
Tematy: 9
Bardzo ładny sprzęt, widać, że zrobiony z rozmysłem.

Zbieranie się cieczy w deflegmatorze jest normalne, w zasadzie taka jest jego rola i charakterystyka pracy. Jeśli tej cieczy jest tyle, że jest przerzucana do odstojnika i dalej do chłodnicy (to już totalna lipa), należy zmniejszyć grzanie.

PostPostNapisane: poniedziałek, 5 wrz 2011, 16:09 
Witam psotników.
Ostatnio się zastanawiałem nad pewną modyfikacja mojego sprzętu. A zanim bym ją zrealizował.
Zastanawiam się czy warto dodawać do mojego sprzętu trójniku, który będzie zamontowany zaraz przed deflegmatorem wstępnym, a do niego dwa węże silikonowe, które będą połączone z kotłem. Moje pytanie brzmi czy to będzie spełniać takie zadanie, że będzie łatwiej z powrotem spływała ciecz do kotła? Bo aktualnie gdy mam połączony jednym wężem to strasznie mi zalewa deflegmator, a ciecz ma duży problem żeby powrócić do kotła. Nawet jak zmniejszę grzanie.

Dodam rysunek żeby pokazać o co mi dokładniej chodzi :)
Załącznik:
sprzęt_1.jpg

Jeszcze o jedną sprawę chciałem się zapytać weteranów i "inżynierów bimbrownictwa". Również myślę nad całkowitym przebudowaniem aparatury (chodź jestem zadowolony z niej, ale mam apetyt na coś lepszego - a na kolumnę mnie nie stać ;/). A mianowicie chciałbym dodać jeszcze jeden deflegmator. Moje pytanie brzmi czy będę miał jakiś lepszy efekt końcowego produktu czy to nie będzie opłacalne ze względów kosztów. Bo wtedy całkowicie bym zmienił obudowę i szkielet aparatury.

A schemat by mniej więcej tak by wyglądał.
Załącznik:
sprzęt_2.jpg

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

PostPostNapisane: poniedziałek, 5 wrz 2011, 17:42 
Tematy: 12
Bardzo możliwe że z deflegmatorem będzie czystszy i większy procent :)
Czy to ma sens? Można tak zrobić ale podobny efekt możesz uzyskać jak zmniejszysz grzanie. Fakt faktem że taki deflegmator to niedrogi koszt , więc czemu by nie spróbować.
Dodane: A możesz też tą mała szklaną kule przerobić na deflegmator :)

PostPostNapisane: poniedziałek, 5 wrz 2011, 20:57 
Zmniejszając grzanie to za bardzo nie wchodzi w rachubę, bo 8 litrów nastawu pędzę przez jakieś 5 godzin i wychodzi mi plus minus 1,5 litra surówki.

Tą małą kulkę nie bardzo przerobię, bo tam w zasadzie nic nie włożę, bo wejście jest przez dosyć małe "wejście", a poza tym rurki szklane są dosyć długie. Dokładnie to widać na zdjęciach parę postów wyżej .

Czy ja wiem czy taki nie drogi? Deflegmator kosztuje plus minus 26 zł, plus koszt wysyłki, a aktualnie mam wystarczające zapasy, więc nie opłaca mi się tak kupować w "ciemno".

Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 wrz 2011, 21:56 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
interpunkcja

PostPostNapisane: poniedziałek, 5 wrz 2011, 23:31 
Tematy: 21
Z tymi dwoma wężami do kotła to nic ci to nie da, ponieważ fizyka ci nie pozwoli, opary będą wypychane do góry równocześnie obydwoma wężami, załatwiło by sprawę zwiększenie średnicy połączenia kocioł - deflagmator.

Ciecz ma jak spływać z powrotem.

A na marginesie obserwując twoje poczynania to śmiem twierdzić że jesteś bliski refluxu.

Lepszy jeden reflux niż osiem deflagmatorów.

Pozdrawiam serdecznie.

PostPostNapisane: wtorek, 6 wrz 2011, 01:57 
Tematy: 1
Takie węże jak twoje ja użyłem do zasilenia zimną wodą chłodnicy, i wydaje mi się że to dobry pomysł. Koledzy mają rację zainwestuj w deflegmator. Zobacz jak ja to zrobiłem moja-pierwsza-aparatura-d-t4426.html

PostPostNapisane: wtorek, 6 wrz 2011, 09:49 
rozrywek napisał(a):
Z tymi dwoma wężami do kotła to nic ci to nie da, ponieważ fizyka ci nie pozwoli, opary będą wypychane do góry równocześnie obydwoma wężami, załatwiło by sprawę zwiększenie średnicy połączenia kocioł - deflagmator.
Ciecz ma jak spływać z powrotem.

Dzięki za doinformowanie bo nie byłem pewny czy to coś w ogóle da. Akurat gdzieś w jakimś projekcie widziałem podobne rozwiązanie, że sprzęcik jest połączony z dwoma wężykami ale niestety teraz nie pamiętam gdzie to było i czy autor napisał czy mu to coś dało.
Co do powiększenia średnicy połączenia, to nie bardzo już mam jak. bo nie widziałem wężyków większych niż średnica wew. 10 mm.
rozrywek napisał(a):
A na marginesie obserwując twoje poczynania to śmiem twierdzić że jesteś bliski refluxu.

Dziękuję. To może dlatego udaje mi się za pierwszym gonieniem uzyskiwać nawet 85% i to przez dłuższy czas.
rozrywek napisał(a):
Lepszy jeden reflux niż osiem deflagmatorów.

Pozdrawiam serdecznie.

To na pewno. Ale chyba jakbym wymienił deflegmator wstępny (czyli ta "kulka") na zwykły deflegmator to chyba byłoby znacznie lepszym rozwiązaniem. Bo wydaje mi się, że ta "kulka" jest wąskim gardłem bo jego średnica wewnętrzna jest mniejsza niż pozostałego szkła.

Dzięki za pomoc :)
Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1