Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremGłównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł
Od dawna przypuszczałem że, ma to kolosalne znaczenie na stabilność, nawet podjąłem kilka prób by się jak najwięcej dowiedzieć na ten temat. Jedną z nich jest próba w tym temacie http://alkohole-domowe.com/forum/post25432.html#p25432 Zawsze staram się analizować procesy, których nie do końca rozumiem, lub mam wobec nich wiele wątpliwości i nie przyjmuję w takim wypadku stwierdzeń, które nie mogą być wytłumaczone, lub spraktykowane, choć byłyby usilnie forsowane przez autorytety forumowe.
Witam Pojawiło się pytanie jak wprowadzamy półki do skraplacza, wyjaśniam: 1./Wyznaczamy położenie półek 2./Nacinamy rurę skraplacza w miejscach gdzie dajemy półki. 3./ Blaszkę z wspawaną rurką fi 8 wprowadzamy od środka w nacięcie. Nie jest to łatwe ale powinno się udać. U mnie blaszka jest z 1,5 mm, można z 1mm. Równie dobrze działał by pomysł z nacięciem języczka zastępującego rurkę. 4./ Górna wprowadzana może być od zew. 5./Potem spawamy, tniemy, spawamy i szlifujemy. Pozdrawiam
Przesunięcie termometru (rurka fi. 6mm kolanko) spowodowało iż odczyt stabilizuje się na poziomie 77,9 aż do końca procesu. Termometr wczesnego ostrzegania waha się o 0,1*C w zależności od zrzutu flegmy i odbioru psoty. Ostatnie dwa odbiory były z użyciem 1 grzałki 2000W. Pomimo wszystko kupiłem regulator płynnej mocy grzałki i sądzę że lepsze efekty uzyskam dając jedną grzałkę na 2000W a drugą na jej kawałek mocy. Wszystko jak na razie jest ok. Psota na poziomie 95%, wydajność ok. 1,25 l/l. Chcę podziękować koledze severige2 za aktywną współpracę (konkretne uwagi) w realizacji Dudusia.
Witaj Emek Rozstaw półek 22mm. Duduś działa bez zarzutu. Odbiór ok. 1l/h , 94%, prawie idealny smak i zapach. Proces prowadzony jest na jednej grzałce 2000W bez regulatora mocy. Sterowanie odbywa się przy pomocy zaworu 1" i przepływu wody (powrót flegmy).
Użytkownicy przeglądający to forum: JerzyP i 0 gości