Druga destylacja

Podstawowe uwagi, spostrzeżenia i pomysły dotyczące procesu.
Awatar użytkownika

Autor tematu
dominikcochal
30
Posty: 38
Rejestracja: środa, 11 lis 2009, 18:30

Post autor: dominikcochal »

Mam pytanie co do drugiej destylacji.
Czy mając średnio 75% bimber z pierwszej destylacji to czy do drugiej powinienem dodac wody?
A jeśli tak to ile?
:help:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 791
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Druga destylacja

Post autor: wolan »

Witaj !
Rozcieńczenie destylatu nie jest konieczne, ale lepiej jest go rozcieńczyć z kilku powodów :
1 to na pewno bezpieczeństwo, gdyż rozcieńczony destylat nie pali się :)
2 to pozwala nam na uzyskanie lepszej psoty, część zanieczyszczeń pozostanie w wodzie ( bojlerze )
3 np dotyczy kogoś koto używa grzałek dolewając wody mamy pewność że grzałki nie wyjdą nam na wierzch.

A jeżeli chodzi o same rozcieńczenie to zazwyczaj mieszam pół na pół z woda (z tym że używam grzałki do podgrzewania ) ale spokojnie możesz rozcieńczyć do około 40-50%.

Pozdrawiam
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl

duzy2603
1
Posty: 1
Rejestracja: niedziela, 3 sty 2010, 22:22
Re: Druga destylacja

Post autor: duzy2603 »

a po drugim pędzeniu wyjdzie mniej czy więcej % ?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Druga destylacja

Post autor: Zygmunt »

Więcej. O ile więcej zależy od tego, do ilu będziesz ciągnął drugą destylację.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

biziu
50
Posty: 63
Rejestracja: piątek, 22 mar 2013, 20:47
Re: Druga destylacja

Post autor: biziu »

No i znowu problem. Rozcieńczać do 40-50% zy do 20% tak jak mi radzono :(
Chłopcy mają swój dzień raz w roku. FACECI CODZIENNIE
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Druga destylacja

Post autor: Wald »

Jak czyste, to możesz lać 40%. Wolne gotowanie da 80% całość.
Jak zalatuje to do 20%, w wodzie zostaną smrody.
Wybór zależy od Ciebie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

biziu
50
Posty: 63
Rejestracja: piątek, 22 mar 2013, 20:47
Re: Druga destylacja

Post autor: biziu »

No jasne :D dzięki wald.
Chłopcy mają swój dzień raz w roku. FACECI CODZIENNIE

MARK-1959
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 7 kwie 2012, 22:11
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Druga destylacja

Post autor: MARK-1959 »

Witam! Czy destylujecie na kolumnie tylko raz, czy dwa razy, bo po pierwszym razie uzyskuję na zmywakach tylko 90% -94% a chciałbym 95% -96,5%. Co trzeba zrobić. Mam kolumnę CM.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Druga destylacja

Post autor: Zygmunt »

Zapewne zmienić kolumnę:)
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o destylacji”