Drożdże turbo w trakcie fermentacji wina

Jak i z czego zrobić idealny zacier lub nastaw, który będzie podstawą do otrzymania oczekiwanego destylatu, przepisy, porady, sposoby na dobry na zacier, itp...

Autor tematu
przemekl23
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 21 maja 2017, 16:34

Post autor: przemekl23 »

Witam. Nastawiłem miesiąc temu wino w soków ( malina,truskawka,mlecz i takie temu podobne ). Wino jest ogólnie słodkie ale drożdże mają problem z przerobieniem cukru w nim i zastanawiam się czy mogę dodać drożdży turbo żeby wspomogły całą fermentację ?
Pozdrawiam
alembiki

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Drożdże turbo w trakcie fermentacji wina

Post autor: silvio2007 »

Napisz kolego jakich drożdży użyłeś, mierzyłeś Blg startowe? Skąd wiesz, że drożdże nie przerobiły cukru?

Autor tematu
przemekl23
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 21 maja 2017, 16:34
Re: Drożdże turbo w trakcie fermentacji wina

Post autor: przemekl23 »

Nie robiłem pomiaru. Użyłem tych drożdży
http://www.browin.pl/biowin/wino-piwo-d ... ne-enovini
oczywiście z pożywką.

abyklepało
50
Posty: 76
Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
Krótko o sobie: Dla zabawy
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 5 razy
Re: Drożdże turbo w trakcie fermentacji wina

Post autor: abyklepało »

Może dałeś zbyt dużo cukru? Wino jeszcze pracuje? Temperatura stała?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i Nastawy”