Teraz jest środa, 23 maja 2012, 18:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: DROŻDŻE TURBO (tzw. Czarownica)
PostPostNapisane: poniedziałek, 13 gru 2010, 22:18 
Tematy: 60
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Pomiar alkoholomierzem czegokolwiek innego niż roztwór etanolu w wodzie jest bez sensu. Aerometry badają GĘSTOŚĆ roztworu, a nawet wyklarowany nastaw to nie tylko alkohol i woda, ale też białka, cukry, i dziesiątki innych wpływających na gęstość substancji. Same cukromierze też idealne nie są i np. przy winach trzeba brać poprawkę na niecukry, ale przyjmuje się, że cukromierz pokazujący -4*BLG oznacza całkowicie przerobiony nastaw.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: czwartek, 16 gru 2010, 22:48 
Chętnie też bym wzią udział przy testowaniu tych grzybów.

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 gru 2010, 22:41 
Tematy: 9
sikorkaaa napisał(a):
Witam wszystkich!
Jeśli ktoś chce przetestować, a potem opisać działanie owych drożdży proszę pisać

Odezwę się na pw- pierwszych pięć osób dostaje paczkę szóstek gratis, wysyłka oczywiście jutro z rana.

na test załapali się
1@Lukstir
2@Zygmunt
3@czeslaw_59
4@marwin33
5@buuurz

Witam, @sikorkaaa dziękuje za przesyłkę :respect: , drożdże dotarły :klaszcze: , są w Polsce, teraz tylko prześlą mi je do Irkowni i testy na nich zaczynam. Dzieki jaszcze raz.
Pozdrawiam Luka
@Drgranatt dziękuje za kontakt ;)

PostPostNapisane: wtorek, 4 sty 2011, 21:11 
Tematy: 1
sikorkaaa napisał(a):
na test załapali się
1@Lukstir
2@Zygmunt
3@czeslaw_59
4@marwin33
5@buuurz

Koledzy z listy jak wypadły wasze testy? Minęło już trochę czasu. Interesuje mnie czy warto używać tych drożdży zamiast T3.

PostPostNapisane: wtorek, 4 sty 2011, 23:40 
Tematy: 60
Cóż... Mam na drugim komputerze wykres obrazujący spadek BLG- ogólnie przerobienie 7kg cukru zajęło drożdżom ok. 5 dni. Pracują podobnie do T3, zapach w pomieszczeniu praktycznie niewyczuwalny, zawartość paczki ustawia odpowiednie pH. Czas pracy zgadza się z opakowaniem, myślę, że 6kg cukru przerobiły by w deklarowane 3 dni, ewentualnie z małym poślizgiem. Nastawu nie podgrzewałem ( w początkowej fazie sam się ładnie rozgrzał, potem temperatura trochę spadła). Być może lekkie podgrzanie przyspieszyłoby nieco proces, ale przejechałem się kilka razy na tym, że w wyższej temperaturze powstaje gorszy produkt. Nie dodawałem dodatkowych pożywek.
Produkt prawidłowy, po dwukrotnej rektyfikacji, odliczając straty na filtrze wyszło 3,2l >95,6 + około 0,6 litra pogonów. Przedgonów nie liczyłem, lecą do oddzielnego kanistra. Nastawu nie klarowałem, w destylacie brak zapachów drożdżowych.

Ogólnie drożdże zachowują się bardzo podobnie do T3, znaczących różnic w pracy, czy wyniku nie zauważyłem. Jeżeli cena zjechałaby do ceny T3 pewnie bym je wybierał :)

Dziekuję kol. Sikorkaaa za możliwość przetestowania drożdży (bardzo szybka wysyłka i dobry kontakt)- pewnie niedługo zamówię sobie jeszcze do popróbowania parę paczek "ósemki" :)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1