Teraz jest środa, 23 maja 2012, 18:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
PostPostNapisane: niedziela, 1 sty 2012, 17:50 
Tematy: 5
Witam i na wstępie życzę wszystkim psotnikom najlepszego w Nowym Roku oraz samych udanych psotek.
Do tej pory pracowałem na Vodka Star - dawały 14-15%, które przepuszczałem przez 1,2m kolumnę i uzyskiwałem bardzo czyściutką psotkę pow. 90% (3L). Teraz zachciało mi się jednak zmiany, by oszczędzić czas. Kupiłem pierwszy raz T48 które rzekomo mogą przerabiać do 20%. Wszystko zrobiłem wg. instrukcji 8 kg cukru + 21 l wody, a do bańki wsadziłem grzałkę ustawioną na 29 st.C. Jest juz 10-ty dzień, fermentacja ustaje, a nastaw ma 8 blg i jest słodziutki; organoleptycznie alkoholu to nie ma nawet 10%. Jestem rozczarowany. Gdybym został przy VS miasłbym już 15% nastaw, który zdążyłby się sam pięknie sklarować. Teraz mam słodkie mleczko i nie wiem, jak najlepiej problem wyprostować. Mogę rozcieńczyć nastaw i próbować restartu, albo przepuścić "mleczko" przez rurki, a to co zostanie po dodaniu cukru sfermentować jeszcze raz (ilość fuzli mi wzrośnie i nie wiem, czy nawet moja kolumna da radę - do tej pory wystarczyło przepuścić nastaw raz i był czyściutki, bez smrodku). Proszę o poradę jak zrobilibyście na moim miejscu?? pozdrawiam Lesiomar

Tytuł: Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
PostPostNapisane: niedziela, 1 sty 2012, 23:26 
Tematy: 1
Witam, też mam takie kłopoty, jak mi się zachciało mocniejszych nastawów powyżej 16%.
Czytam i pracuje nad tym jak to zrobić, jak na razie nie udało się.
Ja moją próbę rozwiązałem tak samo. Start, szkoda czasu, puściłem na kolumnie. Pozostałość pół na pół ze świeżym nastawem i blg do 27, tak tu wyczytałem.
Udało się cukier odzyskać, drożdże przerobiły nastaw, ale wróciłem do punktu wyjścia. Nie uzyskałem 20% nastawu. Może koledzy doradzą jak to zrobić i na jakich drożdżach.
Pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku.

Ostatnio edytowano niedziela, 1 sty 2012, 23:33 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Polskie litery, interpunkcja.

PostPostNapisane: niedziela, 1 sty 2012, 23:29 
Grzałka ustawiona na 29C mogła może zabić drożdże.

PostPostNapisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 01:07 
Tematy: 51
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Cos mi sie o uszy obiło, że drożdże wytrzymują wyższe stężenie alkoholu, ale tylko, jak mają zimno. Chyba pracują w tempearturach nawet 15 stopni, ale wtedy jadą bardzo powoli. Długo się czeka na koniec, ale za to nastaw ma same zalety: może byc mocniejszy i jest czystszy. Powolna praca drożdży oznacza mniej fuzli.
Spróbuj nastaw schłodzić do, powiedzmy, 18 stopni i zobaczyć czy ruszy, jak nie - to restart. Albo dla pewnosci rozcieńczyć i zrestartować, jak szkoda ryzykować paczki restartującej za te cirkaebaut 10 PLN+.
Ja robię swoje nastawy w temp. 18 stopni (taką mam w chałupie), klasyczny grunwald na babuninych i z 20 BLG po miesiącu robi sie -3 BLG...
Poza tym nie wiem, czy warto walczyć o stężenie nastawu. W przypadku dobrej kolumny, nie bardzo ma znaczenie, czy wsad będzie miał 18 czy 12%, najwyżej trzeba będzie pierwszy raz psocić na 2 tury, ale ilość produktu nie zalezy od stężenia, tylko od ilości wejściowej cukru.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 07:25 
Tematy: 37
Przyczyną "zgonu" była grzałka. Sądzę, że temperatura nastawu w pewnym momencie musiała przekroczyć 34 st.C.

Warto też prześledzić test wykonany przez Zygmunta:
http://alkohole-domowe.com/forum/drozdze-spiritferm-extreme-8kg-turbo-vs-t48-t4761.html?hilit=Extreme

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita

PostPostNapisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 09:03 
Tematy: 2
Pozwolę się nie zgodzić z tą tezą z jednym wyjątkiem kiedy ustawienie temperatury na grzałce było by niesprawne. Sprawna grzałka w plastykowej butelce ustawiona na 27 *C nie doprowadzi do temp. w bece powyżej 27* zazwyczaj jest to temp. niższa o 1-2* ze wzgledu, że to butelka w beczce robi za grzałkę, a jednocześnie jest buforem . Nawet kiedy drożdże wytwarzają wyższą temperaturę to grzałka jest wyłączoną. Przyczyny takiego obrotu sprawy szukał bym w drożdżach i przygotowaniu nastawu. Drożdże przechowywane w kiepskich warunkach też tracą na wartości. Kiedyś tez trafiłem na T48 o kiepskich parametrach i następnym razem zmieniłem na T3 i było jak należy. U mnie tempT48 dochodziła do 35* i nic się nie działo, a sypie zazwyczaj połowę zalecanej dawki, za to staram się by stężenie cukru nie było wyższe od 25 blg.

PostPostNapisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 12:13 
Tematy: 5
Ja również nie sądzę by grzałka była problemem. Ustawiona na 29 st. nie może zrobić powyżej. W realu temperatura jest ciut niższa; czy ma ktoś doświadczenie z T48 ?? ja podejrzewam, że to właśnie drożdże mogły być nie "teges" - na opakowce data ważności październik 2013 więc nie były stare; Vodka Star w tym czasie była po fermentacji i sama ślicznie klarowała się grawitacyjnie; stężenie nastawu dla mnie ma znaczenie dlatego, że praktycznie w jednym psoceniu uzyskuję więcej urobku, mnie chodzi o czas 1 psocenie = 2 godziny nagrzewania + 4 do 6 godzin odbieraniam. Pozdrawiam Lesiomar

PostPostNapisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 12:20 
Tematy: 51
Grzałka w butelce, ale czy tu była własnie taka?
No i grzałki sterowane metodą włącz - wyłącz (czyli histerezową) mogą w fazie włączenia mieć sporą temperaturę powierzchniową i wszystkie drożdże, które się z tą powierzchnią zetkną - opadają martwe. Jeśli tempo wybijania w ten sposób drożdży jest szybsze niż tempo ich mnożenia się, to mamy na pewno stop. Zwłaszcza, kiedy alkoholu zaczyna się robić dużo i drożdże się już tak nie mnożą jak na początku, w słodziutkim nastawie.
Stąd bufor butelkowy jest jak najbardziej niezbędny.
Choć moim zdaniem lepiej jest pracować w niskiej temperaturze, do max 20 stopni i poczekać po prostu.

Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

PostPostNapisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 12:50 
Witam u mnie jest to samo, nastwy zatrzymują się i klarują przy 4-5BLG, gdzie przy drożdżach T3 w tym samym czasie osiągały -4BLG. Nastawy robione w tych samych warunkach i beczkach. Zawsze stosowałem 1paczke T3 na 14kg cukru, teraz zastosowałem 1paczke T48 na 15kg cukru. Wracam do T3.

PostPostNapisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 15:17 
Tematy: 11
Używając drożdży "Czarownica" nie potrzebne są żadne grzałki. Drożdże same utrzymują konieczną do pracy temperaturę i po 4 dniach dają 20% z 8 kg. cukru, wynik smakowy jest lepszy i niż z "Vodka Star".

Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1