Teraz jest środa, 23 maja 2012, 18:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Drożdże T48- rozczarowanie zostało 8blg
PostPostNapisane: poniedziałek, 2 sty 2012, 15:21 
Tematy: 5
za T 48 nie zapłaciłem więcej niż za wcześniejsze VS, ale nie o to chodzi - miały być do 20%, mam jeszcze jedna torebkę , jak przerobię to spróbuję T3 (na alledrogo najwięcej transakcji jest właśnie na nich - większość sie nie może mylić), - czy faktycznie dociągają do 17 proc.? pozdr

Butelka Bahia 350 mlButelka Bahia 350 ml
Wspaniała wysoka butelka ozdobna do nalewek.
Cena: 16,99 zł  
Promocja: 14,99 zł
Wskaźnik zawartości alkoholu z termometremWskaźnik zawartości alkoholu z termometrem
Głównymi elementami miernika są: probówka, pływak z odpowiednio naniesioną skalą od 0 do 95 % objętości alkoholu oraz termometr do badania temperatury cieczy, umieszczony na stałe wewnątrz pływaka. Urządzenia te skalowane są w temperaturze 20 - 21°C.
Cena: 11,99 zł  
Promocja: 9,99 zł
PostPostNapisane: wtorek, 3 sty 2012, 15:55 
Tematy: 37
zaloguj się aby zobaczyć avatar
No i zagadka się wyjaśniła, ale o tym napisze chyba sam zainteresowany :freak:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita

PostPostNapisane: środa, 4 sty 2012, 09:27 
Moje drożdże z T 48 przestały jeść cukier bo przegotowełem wodę i pozbawiłem ją tlenu, to najbardziej logiczne wytłumaczenie, ale podtrzymując temat i bedąc ciekawy przedstawiam poniżej instrukcję obsługi popularnych drożdży gorzelniczych Fermiol 7g skopiowane z kontretykiety (każdy może tą instrukcje poczytać choćby na "alledrogo"
Może wynika z tego że częsć drożdzy wytrzymuje wyższe stężenie alkoholu, ale nie brak tlenu, a inne na odwrót mogą żreć cukier w środowisku beztlenowym, ale słabną pzry niskim relatywnie stężeniu alkoholu ?? Co wy na to psotnicza brać ??
pozdr
Lesiomar

Instrukcja z Fermiolu
Przygotowanie nastawu:
W naczyniu rozpuścić 5 kg cukru w 7 l przegotowanej, gorącej wody. Po ostudzeniu płyn przelać do balonu i uzupełnić wodą o temperaturze pokojowej do 20 l. Dodać przygotowaną szczepionkę drożdży i 2 opakowania pożywki.

PostPostNapisane: środa, 4 sty 2012, 11:23 
Tematy: 60
Cytuj:
Może wynika z tego że częsć drożdzy wytrzymuje wyższe stężenie alkoholu, ale nie brak tlenu, a inne na odwrót mogą żreć cukier w środowisku beztlenowym, ale słabną pzry niskim relatywnie stężeniu alkoholu ??

Drożdże jak mają tlen, źródło węgla (cukier), źródło azotu i sole mineralne (pożywki) to oddychają tlenowo i namnażają się. Powyżej pewnego stężenia cukru, drożdże nie tylko się rozmnażają, ale także fermentują (efekt Crabtree). Drożdże w warunkach beztlenowych jedynie egzystują, rozmnażanie jest bardzo ograniczone. Fermentacja alkoholowa dostarcza ponad 10 razy mniej energii niż normalne oddychanie tlenowe.
Z tym, że mamy też efekt Pasteura- przeniesienie drożdży do warunków tlenowych spowoduje zahamowanie fermentacji. Wniosek- tlen powinien być obecny na początku procesu, a w miarę rozmnażania drożdże go sobie zasymilują w takiej ilości, że zaczną fermentację. Jeżeli tlenu na początku będzie niewiele, drożdży będzie na tyle mało, że nie przerobią całego nastawu.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 4 sty 2012, 12:25 
Dzięki Zygmuncie za dawkę wiedzy, ale nie wyjaśnia ona dlaczego producenci Fermiolu chcą pozbawic tlenu swoje drożdże juz na początku procesu (zgodnie z ich instrukcją wodę należy przegotować) pozdr Lesiomar

PostPostNapisane: środa, 4 sty 2012, 12:31 
Tematy: 60
W przepisie masz dodać 13l wody do balona. Wlanie takiej objętości wody do przegotowanego roztworu cukrowego spokojnie zapewni wymaganą ilość tlenu.

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: środa, 4 sty 2012, 14:05 
Słuszna uwaga; temat juz chyba jest wyczerpany, pozdr
Lesiomar

PostPostNapisane: poniedziałek, 13 lut 2012, 18:18 
Tematy: 1
Temat wyczerpany lub też nie:) Ja też wtrącę swoje trzy grosze.
Mój eksperyment z T48 nie tyle się nie powiódł, co raczej utknął w dosłownie martwym punkcie. Zrobiłem nastaw z trzech paczek drożdży i proporcjonalnej ilości cukru i wody. Po około 7 dniach fermentacja bardzo "zwolniła" a po dwóch kolejnych zatrzymała się na poziomie 2 blg. Alkoholomierz natomiast wskazuje 0.
Domyślam się, że problemem była zbyt wysoka temperatura nastawu.
Przy stosowaniu jednej paczki T3 takiego problemu nie było a alkoholu w nastawie było 17-18% z 7 kg cukru (być może jakiś minimalny błąd pomiarowy). Jako, że zostało mi jeszcze kilka paczek T48, dzisiaj zrobię nastaw z jednej paczki zgodnie z przepisem.
Pozdrawiam
Świeżak ;)

PostPostNapisane: poniedziałek, 13 lut 2012, 22:04 
Tematy: 1
Panowie zróbcie eksperyment i zamiast kranówki do nastawu zastosujcie wodę z lidla 1.59 za 5l.Grzybki pracują wtedy znacznie szybciej i nie maja tendencji do padania z niewyjaśnionych przyczyn.

PostPostNapisane: poniedziałek, 13 lut 2012, 23:19 
Mnie zostało 2 paczki T48, zużyję i wracam albo do Turbo Star za względu na czystośc nastawu, albo poeksperymentuję na czymś z czego można uzyskać powyżej pętnastu voltów. Pozdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 27 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1